Vianants a la Rambla, aquest dissabte. Autor: David B.

L’oposició valora de forma desigual la proposta de Pla de xoc

  • El principal grup opositor, Esquerra Republicana, presentarà propostes amb mà estesa per arribar a acords però crítiques al format. 
  • La Crida creu que arriba tard i massa tancat, Cs lamenta que no s’inclogui cap mesura sanitària i Junts veu amb bons ulls la proposta. 

El govern municipal, PSC-Podemos, preveu destinar prop de vuit milions d’euros al Pla de xoc contra la crisi del coronavirus, que ha engegat i vol aprovar abans del mes d’agost. L’executiu municipal ha presentat el seu document de propostes aquest matí tant als grups de l’oposició com als sectors econòmics. S’obren ara unes setmanes per discutir i aprovar propostes per revertir els efectes socials i econòmics de la crisi sanitària del Covid-19.

La primera proposta del govern ja està sobre la teulada dels grups municipals i les entitats econòmiques i socials (més info: ‘Així serà el Pla de xoc de la crisi del coronavirus‘). Però com valoren els quatre grups de l’oposició el document presentat pel govern? Amb quin ànim plantegen la discussió? Quines són les seves prioritats?

ERC, disposada al consens, dubtes amb el format

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, posa en valor que des de l’inici de la pandèmia ha fet diverses propostes al govern municipal, prop d’una vintena, algunes de les quals s’han acabat portant a la pràctica com l’ampliació de terrasses a partir de la fase 1. Els republicans van oferir la seva mà estesa per negociar el pla de xoc fa en el ple municipal fa uns dies. I amb aquest ànim enceten el debat. ERC presentarà una bateria de propostes, un document propi, el proper dilluns, han assegurat fonts del partit a aquest digital. El portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, manté que ells volien un debat més ampli que no pas un document enviat pel govern amb propostes de l’oposició i les entitats.

Per la seva part, la Crida per Sabadell, amb tres regidors, assegura que el govern municipal “no facilita sumar” ja que ha presentat un document de 150 pàgines, gairebé tancat, i que respon més a una proposta electoral que no pas a un document estratègic. Arriba dos mesos tard, diuen, i no hi ha un mètode clar ni obert per aprovar-lo sent el govern l’impulsor i únic interlocutor. Els anticapitalistes asseguren també que tot és cenyeix al curt termini sense escenaris d’un possible rebrot de la pandèmia. És a dir, que es deixa fora totes les possibles derivades d’un segon rebrot. Esperen però que amb les aportacions de partits i entitats al llarg d’un parell de mesos fins la seva aprovació es pugui corregir.

Ciutadans, que també tres regidors, manté que el document està ben enfocat a nivell social per “pal·liar els efectes de la crisi” malgrat que voldrien que contingui també mesures per a la classe mitjana i treballadora. No són tan favorables a les mesures econòmiques. “Dels 3,5 milions ja només la meitat serà un pla d’ocupació per uns 90 persones durant sis mesos amb formació i feina durant un temps. Cal ajudar les pimes i els autònoms i no es fa més enllà d’una moratòria d’impostos”, assegura Hernández. Però el que més ha sobtat Ciutadans és que el Pla de xoc no contempla cap mesura sanitària.

“No ens referim a demanar més recursos pel Taulí, que també en calen, sinó que l’Ajuntament implanti mesures com compra de material de protecció, mampares per a les oficines d’atenció al ciutadà, desinfecció amb ozó o fins i tot un estudi de seroprevalença per als prop de 2.000 treballadors municipals, com estan fent algunes grans empreses”.

Hernández resumeix que un Pla de xoc per una crisi sanitària no pot tenir cap mesura en l’àmbit de la salut. Cs presentarà un document amb propostes la setmana vinent.

Junts veu amb bons ulls la proposta inicial

Des de Junts per Sabadell, principal suport extern al govern PSC-Podem, la seva portaveu, Lourdes Ciuró, veu amb bons ulls que les mesures econòmiques contemplin potenciar l’eix Gran Via – Ripoll. “Veig que el govern s’ha pres seriosament la nostra prioritat i entèn perquè s’han incorporat dos nous assessors al govern. Creiem que aquí tenim una gran oportunitat per transformar la ciutat a llarg termini però que hem de començar ara”, assegura. Ciuró insisteix que cal mimar les entitats culturals més encara quan s’han suspès prop de 800 actes en dos mesos a la ciutat. “Cal donar vida a les entitats i al comerç”, insisteix. Junts presentarà document amb aportacions i veu bé que l’Ajuntament presenti el seu document marc i lideri el debat perquè “és el consistori qui ha de vetllar per l’interès general”. Insisteix que per aturar la crisi social caldrà activar l’economia: “no podem tirar només de subvenció i hem de buscar fórmules per optimitzar recursos”.

Foto portada: ciutadans, passejant per la Rambla. Autor: David B.