Marisol Martínez, regidora de Consum. Autor: David B.

Marisol Martínez (Guanyem): “no veiem en positiu el canvi d’alcalde”

La tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, Marisol Martínez, i portaveu de Guanyem és la regidora del govern amb més experiència, ja que porta vuit anys al ple. En aquesta entrevista fa balanç d’aquests dos anys.

L’entrada de la plataforma Guanyem al consistori va ser una de les sorpreses de les municipals de 2015. Liderada per la fins llavors cara visible d’EUiA, Guanyem va obtenir dos regidors. Van donar suport a la investidura de Juli Fernàndez com alcalde i, després d’uns mesos, van entrar com Unitat pel Canvi al govern des de llavors quatripartit. Ella és la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, gestionant les polítiques de Comerç, Cicles de vida (infància, joventut, gent gran…), Consum, Turisme i Esport.

Quin balanç fa d’aquests dos primers anys de mandat?
Positiu. Calia un canvi en tots els sentits: en la forma d’entendre la política, en la forma d’entendre el govern i donant un impuls renovat. És cert que hi ha dificultats: ens ha costat arrencar.

Dels 14 regidors de l’equip de govern, pocs tenien experiència com a regidors. La que més, vostè, vuit anys. Com ha estat el canvi de fer oposició dura a estar dins del govern?
L’aportació de Guanyem és l’experiència, conèixer la institució des de l’oposició, des de les entitats i ara des del govern. Tenim una visió de les necessitats de la ciutat fonamental ara per ara. No és el mateix entrar totalment inexpert a un monstre com l’Ajuntament a saber com funciona tota la part més administrativa.

En general, el govern ha patit la inexperiència?
Guanyem forma part del govern sis mesos després de configurar-se el primer govern. En realitat, aquest govern actual té un any i mig. No sé si ha pecat d’inexperiència però els canvis interns que calia fer en les estructures han requerit un temps.

Des de l’oposició, vostè havia estat molt crítica amb aspectes que ara ha de gestionar: per exemple, el programa de vacances de la gent gran o la Festa de l’Esport. Els dos continuen ara. Quina és la diferència que ha introduït al que s’havia viscut durant el PSC?
La no utilització política és la principal. I la segona escoltar a les entitats. Era crítica amb la Festa de l’esport: era institucional, tancada i només per a un sector de l’esport. Hem fet un canvi radical. És el canvi que jo volia? No. És el que hem pactat amb les entitats, que volien mantenir un cert format. Amb el programa de vacances de gent gran igual. Era molt criticat, no només pel programa, sinó per la seva utilització política perquè usaven tot un programa molt popular per fer populisme polític. És la part fonamental de la que he fugit. Hi ha hagut moltes reunions amb la Coordinadora de Gent Gran i amb la vintena de casals de la ciutat. I la gent gran vol aquest programa, tenir aquest acompanyament de l’ajuntament. Els genera seguretat i els hem d’escoltar.

Però és cert que des del govern es té una visió diferent. Perquè la responsabilitat ho és. No em dol dir que pensava una cosa i que un cop que has parlat amb la gent i els escoltes, ho has de gestionar d’una altra forma.

Com a responsable de Comerç, quin és el seu model de Centre i les seves línies d’actuació?
A nivell general, el comerç a Sabadell ha viscut una decadència total en els darrers anys.

No teníem planificada una política de comerç. Ni tirant d’hemeroteca he trobat cap planificació. No he heretat res. Comerç ha estat l’etern oblidat de la ciutat. Cal recuperar-lo. El primer que hem fet és arribar a un acord al territori sobre les grans superfícies comercials. Sense l’acord no podíem definir cap política, perquè et posaven una gran superfície i et feien pols.

En què es notarà aquest acord?
No es pot fer cap altra gran superfície a esquenes de la comarca. Hi ha un públic per a cada tipus de comerç però no es pot saturar l’oferta. El pacte el que diu és que abans de posar més sòl d’aquesta tipologia ho pactem entre tots i veiem entre tots l’impacte sobre el comerç. Això dóna molt joc a l’hora de dissenyar el comerç. I a Sabadell el pulmó de dinamització comercial ha de ser el Centre. En tot el projecte del Centre cal tenir en compte les zones de càrrega i descàrrega, zones d’aparcaments… cal tenir en compte el comerç a l’hora de dissenyar el Centre.

El grup de CiU assegura que a nivell comercial l’Ajuntament no fa les coses senzilles a qui vulgui obrir un negoci. Com a responsable de l’àrea, què creu?
Hem de posar la ciutat al servei dels projectes. Hi ha voluntat de recuperar Sabadell com un pol d’atracció comarcal i comercial. Hem de repensar la ciutat de forma que fem més senzilles les coses. És cert: hi ha dificultats en els tràmits burocràtics. És un llast el tema de llicències, d’obertures. Ho hem d’agilitzar.

Com valora la situació actual de l’Eix Macià?
Estava pensat com un espai d’oficines i serveis. I amb la recessió ha patit molt. Les obres de la Rambla d’Ibèria – Ronda Ponent ens donaran una oportunitat diferent. Segons el meu punt de vista, l’eix comercial central ha d’enllaçar amb Ronda Zamenhof i Eix Macià. Tot plegat, Centre, Ronda Zamenhof i Eix Macià, hauria de ser un passeig comercial.

El pacte de govern posa sobre escrit un relleu a l’alcaldia a meitat de mandat, just en el punt on som ara. Quin és el posicionament de Guanyem?
El pacte de govern diu que als dos anys l’alcalde posa el seu càrrec a disposició de les forces. El que preveu és això. La resta és interpretació de cadascú. L’alcalde ja ha posat el seu càrrec a disposició. Què pensem des de Guanyem? Que el relleu a l’alcaldia no genera estabilitat en un govern que necessita consolidar-se. No ho veiem en positiu. No veiem que aporti millores. Per tant, apostem per l’estabilitat, per consensuar i per estabilitzar el que ja tenim. I a partir d’aquell moment, canviem el que calgui dins del govern.

Per tant, Guanyem està en contra del canvi d’alcalde?
Guanyem segueix apostant per l’estabilitat del govern.

Quines haurien de ser les prioritats de ciutat en els dos anys que falten?
Acabar de consolidar un projecte estratègic i de futur per a Sabadell. Què vol ser Sabadell de gran? Un projecte que il·lusioni i doni esperança. La segona qüestió és arreglar i netejar els carrers. Una part fonamental que no dóna titulars: els problemes de les voreres, els desperfectes… Ja és una prioritat.

S’ha millorat de forma suficient?
De forma suficient no. La inversió que hi ha en tots els anys es va doblant i triplicant. Hi ha un miler de punts on s’actua. Però hi havia un desastre total, un abandonament complet. Trigarà en arreglar-se.

Qüestions concrets. Municipalitzacions sí o no? I quines?
Totes les que suposin una millora pel servei i un estalvi econòmic per a l’ajuntament. Es banalitza el tema per part de qui ho vol municipalitzar tot sense posar números al costat. I per qui des de l’oposició ho ridiculitza com si ho volguéssim municipalitzar tot. Calen estudis de costos i de serveis a la ciutadania. Si millorem el servei i el cost és molt més rendible, per suposat que estic a favor.

Marisol Martínez. Autor: David B.

Hi ha alguns contractes que s’han municipalitzat, com la grua i la zona blava, i hi ha altres que es podrien haver municipalitzar però no s’ha fet, com el de neteja d’equipaments, del qual durant molts anys van denunciar molt les condicions de treball. Era relativament senzill recuperar la concessió, perquè no hi havia gran infrastructura.
No era tan senzill. No descartem municipalitzar-lo. Però en el seu moment, no teníem tota la informació. Per això vam renovar el contracte de forma limitada en el temps.

S’ha parlat del contracte de neteja viària, però pel que fa al cementiri van venint punts al ple i el govern no valora bé la tasca de l’empresa. Es planteja algun tipus de supervisió superior a Torra SA o fins i tot recuperar el servei?
El regidor Ramón Vidal al ple explica que el plec que té l’empresa condiciona i està molt ben cordat d’una forma que és difícil demostrar els seus incompliments. Només pots recuperar el contracte si demostres que estan incomplint-lo. I és molt difícil demostrar-ho. El que sí que tinc clar és que l’Ajuntament està fent tota la feina per fer que la concessionària compleixi. Donar la concessió del cementiri va ser un moment sagnant i estaríem encantats de recuperar la concessió. Però va ser una concessió… [rumia la paraula] molt ben escrita, que impossibilita bastant la seva recuperació.

S’ha anunciat per la via dels fets la revisió del nomenclàtor. Fins on caldria arribar?
Cal revisar-lo en molts sentits. Hi ha tot el tema franquista i feixista. Però hi ha un munt de dèficits. Un és el tema de la igualtat. Cal visualitzar més les dones. Un altre és si el que diu el nomenclàtor és el que volem explicar de la ciutat. Cal revisar-lo des de l’inici fins al final.

Hi ha un debat molt centrat en l’alcalde Marcet. En la seva opinió per què no es va canviar quan hi ha hagut una alcaldia del PSUC durant 20 anys amb l’alcalde Farrés?
Ha hagut de passar el temps per tothom. Vam venir d’una dictadura horrorosa, vam passar una transició com tothom sap. Han passat molts anys i encara estem demanant que es desenterrin els morts de les cunetes. I no ho hem aconseguit. Som un país digne d’estudi. La transició va ser com va ser.

Marisol Martínez. Autor: David B.

El PSC diu que el govern vol tancar l’emissora municipal, Ràdio Sabadell, que de fet ha protagonitzat una de les crisis més grans d’aquest govern. Quin és el seu pla, ara que porta la matèria?
Voldria saber en que es fonamenta el PSC per fer alarmisme, ara que estem obrint una borsa per poder contractar. Són missatges d’alarma que generen inseguretat en llocs de treball i persones que porten el seu sou a casa. Demano tranquil·litat. Mai he jugat ni voldria jugar amb els llocs de treball. Demanaria al PSC que sigui més prudent. No es vol tancar la ràdio. El que es vol és canviar el model de Ràdio Sabadell. S’ha quedat obsoleta, com totes les emissores locals d’aquell moment. Les noves tecnologies ens han passat per davant. Intentarem canviar el concepte de ràdio cap a alguna cosa més significativa de la ciutat. Recuperem l’escola de ràdio si és possible. Volem treure partit de tots els professionals que han sortit de l’emissora. I convertir-nos en un referent a la universitat.

S’ha perdut una quantitat de personal important i no s’està recuperant.
En els darrers temps, i no és cosa meva, l’anterior regidor va fer que tots els autònoms i contractes precaris passessin a plantilla. Es va consolidar i estabilitzar plantilla. S’està jugant amb els números i no és del tot real. Només hi ha una vacant sense substituir.

Quin paper hauria de tenir l’Ajuntament de Sabadell en un referèndum d’independència?
L’Ajuntament es deu al ple, i el que digui el ple s’ha de fer. El que facin els grups polítics ja és una altra qüestió.

Les eleccions es fan en equipaments municipals i l’Ajuntament fa un dispositiu laboral.
No tinc cap dubte sobre el dret a decidir. I no em fa por la democràcia ni que la gent voti. No fa por a cap demòcrata. La qüestió és si és un referèndum unilateral i sense totes les garanties de que tothom pugui votar en condicions i si hi haurà tota la informació sobre les opcions.

Si el referèndum fos unilateral, quin paper hauria de tenir l’Ajuntament?
El que dicti el ple.

Falten dos anys per a les eleccions municipals, quin full de ruta té Marisol Martínez i Guanyem?
La plataforma Guanyem, que va néixer de forma atropellada, en aquest temps s’ha consolidat i hem demostrat que només rendim comptes a la ciutat. Hem estat molt transversals i molt representatius dels segments, col·lectius i barris. És un projecte de futur. I apostem per Guanyem com a projecte de futur.

Quina nota posaria al govern actual?
Em semblaria una pedanteria posar-me nota. Ho ha de fer la ciutadania. El que dic és que em deixo la pell i hi poso tota la meva capacitat per fer una ciutat millor.

Fotos: David B. 

Comments are closed.