Foto portada: membres de l'acusació popular, aquest divendres al matí. Autor: M.Tornel.

Demanen l’ingrés a presó de Manuel Bustos

L’acusació popular al cas Mercuri, personada en la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, presentarà dilluns un escrit demanant la presó provisional de l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. L’acusació popular assegura que hi ha alarma social i risc de fuga ja que Bustos no es va presentar a l’audiència preliminar de la peça 25 bis, que es jutjarà abans que acabi l’any a Terrassa. Bustos, però, estava excusat segons han precisat fonts del seu entorn a aquest digital (més info: ‘Bustos acusa l’acusació de “mentir” per portar el Mercuri a les portes del 26-M‘).

La peça 25 bis jutjarà si l’exgerent dels consorcis comarcals, Paco Fernández, i altres dirigents van cometre malversació de fons públics utilitzant de forma irregular la targeta de crèdit corporativa del Consorci de Residus. Bustos està acusat a títol lucratiu i en l’audiència preliminar van acudir tots els acusats menys ell. La vista se celebrarà amb jurat popular abans que acabi l’any, segons preveu l’acusació popular.
Donada la incompareixença (tenia permís de la jutgessa si hi anaven el seu procurador i l’advocat, documenta l’exalcalde) i el fet que Bustos té una condemna de 16 mesos de presó en ferm per tràfic d’influències i una segona de 36 mesos de presó pel mateix delicte per a la qual ha presentat recurs de cassació davant del Suprem, l’acusació popular demanarà dilluns l’ingrés a la presó de l’exalcalde, que no té cap mesura cautelar des de l’esclat del cas Mercuri, l’any 2012.

“Tenim instruccions en marxa amb acusacions fetes on es demanen penes de presó i d’altres encara no acabades on es demanaran”, relata l’advocat Raúl García Barroso que adverteix que no és un moment inicial de la investigació. Alhora indica que “quan hi ha un procés obert el jutge ha de garantir la presència dels investigats perquè el procediment pugui prosperar i no acabi en una possible fuga”.

A més l’acusació recorda que hi ha diverses peces separades del cas que esquitxen Manuel Bustos. “Hi ha una sensació d’impunitat a nivell ciutadà i cal una mesura que demostri que no és cert que per molts delictes que es tinguin a segons qui no li passa res”, diu Isidre Soler, de la plataforma. “Demanem la mesura cautelar més greu donat que ja no estem a l’inici de la investigació, Bustos ja té dues condemnes i està investigat en diverses peces més”, ha afegit l’advocat Raúl García Barroso, qui considera que en el Mercuri la justícia és lenta però “està donant resposta”.

Foto portada: membres de l’acusació popular, aquest divendres al matí. Autor: M.Tornel.