Foto portada: els regidors republicans Èlia Soriano, Gabriel Fernàndez (portaveu) i Raúl Garcia Barroso. Autor: J.d.A

ERC: “Per què es pujaran els impostos un 2% si l’IPC pujarà un 0,3%”

  • El principal grup de l’oposició considera “injustificat” l’increment de les ordenances fiscals del govern. 
  • Demanen pujar un 0,3 per cent els principals impostos, i congelar els tributs més socials. 

Esquerra Republicana demana al govern municipal que repensi la seva proposta d’ordenances fiscals. Es va aprovar de forma provisional amb una previsió d’incrementar el preu d’impostos i taxes un 2 per cent (més info: ‘Farrés arrenca pujant impostos i taxes per sobre de l’IPC‘). Els republicans sostenen que els impostos més grans pugin el mateix que el cost de la vida i que els socials es congelin. Tot molt lluny del 2 per cent aprovat. 

Si el quatripartit va congelar els preus l’any 2019, el pressupost va ser el més expansiu de la història i s’acabarà amb superàvit, Esquerra no entén ara perquè els socialistes (i Podem) volen pujar un 2 per cent lineal el preu dels impostos i taxes municipals.

Els republicans accepten que l’Impost de Bens Immobles pugi, però un 0,3 per cent, el mateix que puja el cost de la vida segons l’Index de Preus al Consum. En aquesta mateixa cistella podrien acceptar un increment dels altres dos grans impostos per l’Ajuntament: la taxa de residus i l’Impost d’Activitats Econòmiques, que paguen algunes empreses. En cap cas, però, res del 2 per cent que va proposar l’executiu de Marta Farrés a finals d’octubre.

Esquerra ha presentat al·legacions a la proposta, com poden fer la resta d’agents polítics, socials i econòmics de la ciutat fins el 4 de desembre. L’aprovació definitiva de les ordenances s’espera per al dia 20. Si el govern no les tirés endavant abans que acabi l’any, tot quedaria congelat. L’executiu Farrés està negociant amb els grups municipals la proposta definitiva.

“La pujada lineal està injustificada quan venim d’un pressupost elevat, tenim els comptes sanejats i acabem amb superàvit, fruit de la bona gestió del govern anterior”, assegura el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez.

El govern actual ha justificat l’increment per compensar el que no va aplicar el govern anterior l’any 2019 per criteris electoralistes, a parer del PSC. Els republicans insisteixen que el pressupost 2019 acabarà amb superàvit i va créixer sense tocar els impostos i que, ara en canvi, es vol fer una pujada compensatòria: “volen pujar els que nosaltres no vam pujar”.

Que l’església pagui llicència, i la gent no la piscina en onada de calor

Més enllà de la proposta general, Esquerra vol que es congelin aquells preus públics vinculats a serveis socials, educatius o esportius es congelin. També que es bonifiqui fins el 95 per cent de l’IBI a aquells propietaris que lloguen un immoble per sota del preu del mercat i que s’apliqui un recàrrec del 50 per cent al propietari que tingui un immoble buit. Critiquen que la proposta socialista suprimeixi una bonificació a alguns usuaris del servei d’atenció domiciliària i que l’església catòlica s’escapoleixi de pagar llicència d’obres. Finalment insisteixen amb una tema del que van fer bandera a l’estiu: si hi ha onada de calor, tothom ha de poder entrar a les piscines de franc i no només els col·lectius considerats de risc: “demanem ni més ni menys que el que es fa a altres ciutats i ja es va fer a Sabadell fins aquest estiu”, insisteix Fernàndez.

Foto portada: els regidors republicans Èlia Soriano, Gabriel Fernàndez (portaveu) i Raúl Garcia Barroso. Autor: J.d.A