Castell de Can Feu. Autor: David B.

Intent per fer que la Diputació pagui la rehabilitació del castell de Can Feu

L’Ajuntament buscarà que la Diputació de Barcelona rehabiliti el castell de Can Feu, propietat pública des del març de l’any passat. El ple ho ha aprovat així per buscar que l’ens provincial financi la rehabilitació aprofitant les anomenades Meses de concertació. 

La història del castell de Can Feu, o Torre d’en Feu, és llarga i sinuosa en esdeveniments. Però, pel que respecta a la discussió actual, l’important és que en el darrer mandat es va comprar per un preu d’uns 26.000 euros a la immobiliària Mas Duran. Però el seu estat és deplorable i la degradació s’ha accelerat any rere any.

La finalitat ara és que la Diputació inclogui aquest bé públic en les anomenades Meses de concertació, per assegurar-ne l’estructura i la conservació, habilitant-lo per a futurs usos. “Tenim una oportunitat i és ara perquè les Meses de concertació es convoquen a l’inici de cada mandat i l’oportunitat és ara”, ha animat el republicà  Gabriel Fernàndez. ERC ha portat la moció amb la Crida al ple. “Calen diners per consolidar l’estructura mentre anem trobant la manera de donar un ús que asseguri la seva viabilitat”, ha apuntat l’exalcalde.

Què es necessita per rehabilitar el castell?

Segons la regidora d’Urbanisme, Mar Molina (PSC) consolidar només l’estructura del castell costarà 3,5 milions. “Tant de bo ho poguéssim assumir des de l’Ajuntament però ens enganyem: no podem fer una actuació immediata. Haurem d’anar a futur, en una operació assumible”. Sí veu bé sol·licitar a la Diputació finançament però “tenim molt més patrimoni: el Vapor Turull, la Sallarés Deu…”. Molina creu que cal estudiar quant costa mantenir tot el patrimoni públic perquè “no només cal rehabilitar el castell sinó preservar tot el nostre patrimoni”, assegurant això sí que “tots els fons que ens vinguin de fora, benvinguts seran”.
En la rèplica, tant Fernàndez com Serracant han assegurat que “no demanem que tot el que vingui de la Diputació vagi al castell sinó que destinem una part del que rebem a rehabilitar el castell”. Fernàndez (ERC) assegura que l’Ajuntament va rascar sis milions d’euros de la Diputació el darrer mandat. “O fem alguna cosa o el risc que se’ns ensorri és real”, ha destacat.

Ciuró proposa un 1 per cent cultural municipal

La proposta ha trobat certa complicitat, però també escepticisme, en els grups. “La Torre d’en Feu ocupa una nova centralitat a la ciutat i és una gran oportunitat. Hem de mantenir el patrimoni i donar-hi un ús”, ha assegurat des de Junts Lourdes Ciuró. La juntaire ha anat més enllà i proposa fixar un pressupost municipal a rehabilitació de patrimoni per tenir una “política sostenible a llarg termini per mantenir i preservar el patrimoni”.

Cs no ho veu clar

José Luis Fernández, de Cs, ha agafat distància: “l’any 2017 vam adquirir un forat negre perquè no sabem ni quant costarà això”. Si el darrer mandat l’Ajuntament va rebre sis milions de les Meses de Concertació, no veu prudent destinar 3,5 milions (el 60 per cent) a un sol equipament. A més, ha posat aigua al vi: “no arribarem a les meses de concertació si ens presentem ara”. Podem s’ha abstingut perquè ara s’està discutint el pressupost del 2020.

La moció ha sortit endavant amb 13 vots a favor (ERC, Crida i Junts) . PSC, Cs i Podem s’han abstingut.

Foto portada: el castell de Can Feu, en una imatge recent. Autor: David B.