Foto portada: els regidors de Junts Quim Carné, Lourdes Ciuró i Francesc Baró. Autor: David B.

Junts per les ordenances: Ciuró a favor dels primers impostos de Marta Farrés

  • Reduir la pujada de l’IAE i els primers passos per una fiscalitat verda atrauen el vot positiu de Junts per Sabadell. 
  • Esquerra rebutja les ordenances. Cs s’allunya de l’executiu. La Crida s’absté després d’estimar-se les seves dues al·legacions. 

Els tres regidors de Junts per Sabadell han donat llum verda a les primeres ordenances fiscals del govern de Marta Farrés. L’executiu socialista (amb Podem) ha estimat bona part de les al·legacions dels juntaires desencallant així les importants ordenances fiscals amb l’abstenció també de la Crida. Després vindrà el debat de pressupostos. El govern ja té un soci prioritari.  

De les principals al·legacions presentades per Junts per Sabadell se n’han estimat una bona part. Així l’Impost d’Activitats Econòmiques no pujarà un 2 per cent sinó un 1 per cent. Així s’estimularà l’economia, diuen el PSC i Junts. També s’aprova tot un paquet de fiscalitat verda amb bonificacions o recàrrecs a l’impost de circulació o la zona blava, amb compromís d’estudiar altres mesures com les façanes verdes o l’impuls per instal·lar dipòsits d’aigua. Ni rastre però de la congelació de la taxa de residus que demanava Junts, que finalment pujarà un 2 per cent. Sí un compromís, que ja se sabia, de reformar la taxa en profunditat al llarg de l’any vinent, per fer-la més justa i vinculada a criteris ambientals, no tant a la renda familiar o al valor cadastral.

El govern socialista ha acceptat algunes al·legacions de tots els grups, jugant a la geometria variable. Així estimen les propostes del principal grup de l’oposició (ERC) per congelar els preus dels serveis d’atenció domiciliària i els equipaments culturals i esportius. També s’ha buscat l’aproximació a Esquerra amb un recàrrec a l’IBI del 50 per cent pel tenidor que tingui dos o més pisos buits. Al tercer grup municipal, la Crida, s’estimen descomptes del 50 per cent en la zona blava pels vehicles amb distintiu ECO i bonificacions per entrar a les piscines municipals en cas d’onada de calor. I a Ciutadans poca cosa estimada, però sí que les escoles no paguin per llogar Lasala Miguel Hernández.

Un moment del ple, aquest divendres. Autor: David B.
Un moment del ple, aquest divendres. Autor: David B.

En un altre ordre de coses, l’any 2020 es congela l’impost de circulació, la plusvàlua o la grua. No obstant, a grans trets el principal canvi és que l’IAE no pujarà tant com estava previst. Cal recordar que és un impost que paguen les empreses que facturen més d’un milió d’euros. En canvi, l’Impost de Bens Immobles i la taxa de residus pujaran el 2 per cent aprovat en fase inicial fa un parell de mesos. IBI, residus i IAE és la part gran de les ordenances, allò on més es recapta. Anna Lara, des de la Crida, ha destacat en negatiu que es pugin menys els impostos a les empreses que facturen més d’un milió que a la majoria de ciutadans. Línia similar a Ciutadans: “demanàvem tenir un detall fiscal amb la classe mitjana i treballadora de la ciutat i aquest any tampoc el tenim”, ha dit José Luis Fernández. Des del PSC, Pol Gibert ha defensat que pujar un 2 per cent l’IBI representa un increment de nou euros a l’any per contribuent i defensa que l’IAE pugi un 1 per cent perquè “necessitem facilitar que es creï ocupació i tornar a ser una ciutat atractiva”.

Des de la Crida i Esquerra, consideren “coix” el debat d’ordenances perquè no s’han tractat encara els pressupostos. No obstant, han votat diferent: la Crida s’ha abstingut a l’estimar-se les seves al·legacions. Soriano (ERC) ha anunciat el vot contrari malgrat estimar-los diverses al·legacions.

“Un increment del 2 per cent suposa multiplicar per set l’indicador de preus. Queda molt lluny d’una política progressiva i progressista”, diu Soriano.

Els republicans demanen bonificar al 95 per cent l’IBI a qui llogui un habitatge per sota del preu de mercat. “Faria que hi hagués més oferta de pisos i baixessin els preus del mercat del lloguer. Sobta que el PSC i Podem no estiguin a favor. L’accés a l’habitatge ja és una emergència i hem d’actuar amb totes les mesures que ens siguin possibles”, ha assegurat.

Ciuró reivindica el pacte i la negociació 

“No m’hagués pensat mai haver de defensar davant de l’esquerra i tota la progressia local que cal apujar impostos”, ha reblat Lourdes Ciuró.

“Si això els ha servit per saber que el model del bon troskista no és aplicable ja ens ha servit aquest debat d’alguna cosa. Nosaltres volem quadrar ingressos i despeses, tenir projecte per la ciutat i ser útils a la ciutat. Hem vingut a això. No ens esperarem a que el govern vingui a dir-nos què vol fer sinó ja anem al govern a fer-los les nostres propostes. Estem molt contents del resultat. I així ho seguirem fent a partir d’ara”.

La votació ha sortit endavant amb 14 vots positius (els 11 del govern i els tres de Junts per Sabadell), 10 vots en contra (ERC i Ciutadans) i les tres abstencions de la Crida.

Foto portada: els regidors de Junts Quim Carné, Lourdes Ciuró i Francesc Baró. Autor: David B.