Rossinyol, al ple. Autor: David B.

Carpetada al canvi de nom de la plaça d’Espanya

Àmpliament rebutjada la proposta de CiU per canviar de nom la plaça d’Espanya. Per motius diferents, però independentistes, federalistes i constitucionalistes han donat carpetada a canviar la plaça d’Espanya per la plaça de l’1 d’octubre.

“Cal un lloc per honorar les persones que van fer possible l’1 d’octubre i que n’han patit els efectes”, argumenta Carles Rossinyol. Però per què canviar de nom la plaça d’Espanya? Per espanyola? No. Perquè és on hi ha dues línies de tren i a efectes de nomenclàtor és la plaça més important de la ciutat, diu Rossinyol. Podria comportar un canvi de nom de les estacions. Els regidors no adscrits Lluis Monge i Carles Bosch (antics edils del PSC) s’han sumat a la proposta. Només ells, però.

ERC i la Crida prenen distància

Tant Esquerra Republicana com la Crida veuen bé que hi hagi un espai a la ciutat per recordar l’1 d’octubre. De fet, Juli Fernàndez (ERC) ha anunciat una moció al ple de maig en aquest sentit: “a Sabadell hi haurà plaça de l’1 d’octubre”. Però prenen distància amb el canvi de nom de la plaça d’Espanya. “No compartim contraposar l’1 d’octubre i Espanya”, ha dit Glòria Rubio (Crida), qui acusa a CiU de generar “debats falsos” i alimentar Cs i PP. “No entenc perquè debatem aquí una moció que saben que no sortirà quan podríem tenir un acord a favor de tenir una plaça de l’1 d’octubre a Sabadell. És absurd”, ha reblat Fernàndez, demanant la retirada de la moció.

UpC i Guanyem, en contra

“La situació al país està empantanegada i aquesta moció no hi ajuda”, manté el portaveu d’Unitat pel Canvi, referents dels ‘comuns’ a Sabadell. Similar pronunciament de Guanyem: “haurien de mirar de no grapejar gaire l’1 d’octubre”, ha recomanat el regidor Soler a Rossinyol. “Farien bé de retirar la moció”, ha demanat ja que “ha arribat al ple de forma potinera”.

PSC, Cs i PP: “la plaça d’Espanya es queda”

“De l’1 d’octubre no s’ha de celebrar res. No n’hem tret res de positiu”, es pregunta Ayuso (PSC), qui assegura que a més no hi ha hagut cap demanda ciutadana per canviar de nom la plaça. Motiu suficient per tancar el debat.

“És de les mocions més sectàries que he vist”, ha assegurat el regidor de Cs Adrián Hernández. “Només divideix”, convidant-lo a canviar abans de nom la plaça d’Antoni Llonch, alcalde franquista de Sabadell. “Potser estima més Antoni Llonch que a Espanya”, ha seguit. També s’ha referit als exsocialistes Bosch i Monge: “no els fa cosa proposar aquesta moció quan han obtingut els vots de la militància socialista. Una mica d’ètica, no?”.

“Per rendir homenatge a una sèrie de persones ha de ferir els sentiments d’unes altres?”, ha preguntat Esteban Gesa (PP). Parafrasejant Serracant quan a la seva vegada parafrasejava Gerard Piqué ha tractat de deixar un titular: “la plaça d’Espanya es queda”.

Rebuig clar

Malgrat les peticions de la resta de grups, CiU ha insistit en votar. “Pensem que a Sabadell és físicament el millor lloc on posar la plaça de l’1 d’octubre. Humilment”, sosté. La proposta ha estat rebutjada. 17 vots en contra (UpC, Crida, PSC, Cs, Guanyem i PP). quatre abstencions (ERC). I sis a favor (CiU, Monge i Bosch).

El precedent d’Alfons XIII – República

El grup municipal convergent reconeix que “hem canviat de criteri” en comparació amb el debat viscut durant el canvi de nom de l’antic carrer de l’Alfons XIII per l’actual carrer de la República. “En aquell moment crèiem que calia consultar als veïns però ara hem canviat de criteri: creiem que no és comparable ni de bon tros”, ha avisat Rossinyol.

Foto portada: el portaveu municipal de CiU, Carles Rossinyol. Autor: David B. 

Comments are closed.