Foto portada: el ple municipal d'aquest dijous. Autor: David B.

No del ple a la plaça de l’1 d’octubre

  • CiU, menys la regidora Renom, es fa enrere d’una moció que proposava: “no generava consens entre tots els que van participar a l’1-O”, diu el portaveu.  
  • És la segona vegada que el ple rebutja una ubicació per a la plaça de l’1 d’octubre. 

Si fa una setmana el grup de Convergència i Unió no només veia bé canviar de nom la plaça d’Antoni Llonch pel de plaça de l’U d’octubre sinó que a més es van sumar com a proposants del text, aquest dijous han evitat l’aprovació de la moció que ho feia possible, amb la seva abstenció. 

L’abstenció de tres dels quatre regidors de CiU, sumada als vots en contra previstos, ha significat el fre de la moció que volia dedicar una plaça a l’1 d’octubre a la ciutat. La que es proposava era la plaça d’Antoni Llonch, al Centre, i dedicada a l’alcalde de Sabadell entre els anys 1960 i 1965. La proposta havia aixecat suspicàcies de diversa índole, tant entre els sectors no independentistes com pel fet de substituir a una personalitat com Antoni Llonch, empresari tèxtil, alcalde franquista i fundador de la Joventut de la Faràndula, entitat de teatre infantil i familiar sempre en català.

La proposta ha aixecat polseguera des de fa dies. La família de Llonch va demanar prudència abans de suprimir la plaça. La Fundació Bosch i Cardellach, o Federalistes d’Esquerres, van carregar contra el canvi sense establir abans un mètode, com també l’historiador Josep M Benaul, que va participar fa menys de dues setmanes en unes jornades sobre el nomenclàtor que defineix com de “paripé”. Les patronals i entitats econòmiques s’han posicionat també contra la supressió de la plaça a un alcalde que, a més, va presidir el Gremi de Fabricants.

CiU canvia de posició i demana un grup de treball

Tot plegat i, segons els companys de moció, algunes trucades telefòniques ha provocat la marxa enrere de CiU, que ha passat de proposar el text a abstenir-se. Un fet inèdit aquest, que un grup proposi una moció i després no hi voti a favor. “Ens abstindrem”, ha dit el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, només començar. Ha assegurat que ERC els va proposar el canvi de nom d’Antoni Llonch “i ens va semblar raonable”.

“Però fa poc hem detectat que no generava el consens necessari en el conjunt de persones que van participar a l’1 d’octubre”. Han proposat un redactat alternatiu per crear un grup de treball per buscar un “espai” rellevant a la ciutat per situar aquesta efemèride. Segons Rossinyol, ERC hi estava d’acord però els regidors no adscrits han insistit que calia debatre la moció inicial.  “L’1 d’octubre si va funcionar és perquè hi anava tothom junt: més enllà de si eren independentistes o no, sinó per un tema de drets civils”, ha seguit.

Finalment, el que s’ha debatut ha estat la moció inicial. Els proposants l’han mantingut i han carregat contra CiU. El portaveu d‘ERC a l’Ajuntament, Juli Fernàndez, manté que la moció volia condemnar l’actuació policial i homenatjar la ciutadania que va organitzar i participar de l’1-O i també va manifestar-se el 3-O. “Fins fa unes hores era un acord global, de tothom, que feia possible que la nostra ciutat avui a tres dies de l’1 d’octubre tingués un espai concretat. Però hi ha hagut gent que, perquè els han trucat, han decidit com deia la futura cap de llista de la seva formació no violentar aquesta gent. Nosaltres el que no volem violentar és la gent que va defensar els col·legis, que va defensar les urnes, i els demanem a vostès principalment, que són els que s’han fet enrere, que s’ho repensin i que dediquin l’espai que pertoca a la ciutat a aquella gent que ens vam deixar la pell perquè el dia 1 d’octubre es pogués votar al nostre país”.




La Crida. a través de la regidora Glòria Rubio, ha assegurat que “la plaça d’Antoni Llonch és un dels signes de la dictadura franquista que estava al nostre municipi. No ens sorprèn el tomb de Convergència. No sé si està parlant vostè senyor Rossinyol o si està parlant el senyor Bombardó. No ho tinc clar”.

Els regidors no adscrits, abans del PSC, Lluis Monge i Carles Bosch també han proposat la moció i han votat a favor, com s’havien compromès. Toc a CiU: “Sabadell segueix funcionant per castes.  Segueix havent-hi gent que agafa el telèfon i fa i desfà i algú es fa pipí a sobre”, ha dit Monge. Tant PP com Cs han recordat per part seva que Bosch i Monge defensen ara el contrari del que defensa el partit pel qual van ser elegits fa tres anys.

No del PSC, Cs i PP

A la discussió es donava per descomptada l’oposició dels partits constitucionalistes: PSC, Ciutadans i PP. En total, set regidors. Però sí han ficat el dit a la nafra de les divergències independentistes: “és la primera veig que un partit proposa una moció i després s’absté”, ha dit Gesa (PP). “Donem uns espectacles al ple impressionants”, ha finalitzat. “És una moció tramposa i innecessària que es passa per l’aro el que es va dir a les jornades del nomenclàtor”, ha denunciat el regidor Adrián Hernández (Cs): “i ara surt Rossinyol a dir que aquell espai no té consens. I tenir una plaça 1 d’octubre a qualsevol punt de la ciutat té consens?”. “L’1 d’octubre no hi ha res a celebrar, ni el que va passar el 27 d’octubre amb la República interrupta. Tot això ve d’una vulneració de la llei i de l’arquitectura legal. L’1 d’octubre va néixer enverinat”, ha assegurat el portaveu del PSC, Josep Ayuso, argumentant el vot en contra i demanant que es retiri la moció.

UpC i Guanyem, també en contra 

Unitat pel Canvi, referent dels ‘comuns’ ja havia anunciat aquesta setmana la seva oposició al canvi de nom, per no crispar més la convivència amb una plaça ara dedicada a l’1 d’octubre. “Compartim la mobilització, compartim el rebuig a la repressió i compartim el rebuig a que hi hagi gent a la presó. Però no veiem adequada la moció. Cal temps i que la tensió rebaixi.  Sempre direm no a les votacions que puguin comportar més tensió emocional”, ha argumentat el portaveu d’UpC, Joan Berlanga. A l’hora de votar, el regidor d’UpC Ramon Vidal no era present a la sala. Poc abans n’ha sortit i s’ha evitat votar contra l’1 d’octubre i trencar la disciplina de vot.

En una línia similar al referent dels ‘comuns’, Guanyem. El regidor Miquel Soler ha assegurat tenir “distàncies” respecte a l’exposició de motius de la moció i de la interpretació que es fa dels fets del passat mes d’octubre. Les dues formacions han valorat la mobilització ciutadana que va donar lloc a l’1-O i han condemnat la repressió.

Segon no a la plaça de l’U d’octubre

Finalment la moció s’ha rebutjat. Entre la confusió fins i tot del propi secretari. Un grup que proposa la moció i que no hi vota a favor, però on una regidora s’aparta i sí vota pel canvi de nom. I un altre grup amb un regidor menys.

Resultat final: 12 vots en contra (tres d’Upc, tres del PSC, tres de Cs, dos de Guanyem i un del PP), 11 vots a favor (quatre d’ERC, quatre de la Crida, Bosch i Monge i la regidora de CiU Sílvia Renom) i tres abstencions de CiU.

Amb aquest resultat, és la segona vegada que encalla al ple la plaça de l’U d’octubre. A l’abril es va tombar la proposta per ubicar-la a l’actual plaça d’Espanya (més info: ‘La plaça d’Espanya es queda‘). Llavors no hi van votar a favor ni els independentistes, ja que ERC es va abstenir i la Crida s’hi va oposar. Ara, quan es volia ubicar a la plaça d’Antoni Llonch, el resultat ha estat el mateix.

Foto portada: un moment del ple, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Comments are closed.