Vaga d’escombraries a un mes de les municipals?

“Estem jugant en un tauler sense voler. Som els peons i ens estan movent. Volem tenir garanties el 30 d’abril de que cobrarem almenys fins que hi hagi un nou govern. Si no les tenim, ja hem peticionat una vaga a partir de maig”, ha anunciat aquest dijous el comitè d’empresa d’SMATSA. 

Els sindicats majoritaris al comitè d’empresa, CC.OO i UGT, assegura que “no tenim res en contra de l’equip de govern ni de l’empresa però estem molt defraudats amb totes les parts i som els que no sabem si cobrarem mes rere mes”, ha assegurat José Luis Romero, de CC.OO, al ple municipal. “No volem fer vaga perquè com a treballadors de la neteja sabem que no està ben vista per ningú però no la fem per gust sinó perquè no tenim una altra mesura de pressió”, ha seguit Romero.

CC.OO i UGT han comunicat un avís de vaga a partir del 2 i 3 de maig, i a partir de dilluns 6 de maig vaga indefinida. La portaran a la pràctica si en la reunió prevista per al proper dimarts 30 d’abril no tenen garanties que la batalla entre el govern i la direcció de l’empresa no els afectarà en el cobrament puntual de les nòmines en els propers mesos.

Intervenció de Romero, al ple. Autor: J.d.A.
Intervenció de Romero, al ple. Autor: J.d.A.

La plantilla de Serveis Medi Ambient SA porta des de l’inici d’aquest any cobrant les nòmines sempre amb interrogants. Ara havien de cobrar una paga extraordinària i encara no l’han rebut. Tampoc està clar la nòmina de l’abril. “Demanem al govern que ens treguin de la partida d’escacs. Estem farts”, ha finalitzat Romero. Tot deriva de les liquidacions i compensacions que ha girat el consistori a SMATSA en relació als presumptes sobrecostos facturats l’any 2014, 2015 i 2016.

La Crida es queda sola

El debat ha arribat al ple de la mà del sindicat UGT, que mitjançant una moció ha instat el govern i l’empresa a deixar de banda les hostilitats. I ha sortit endavant amb l’únic vot contrari dels quatre regidors de la Crida. Lluis Perarnau, de la Crida i responsable de Serveis Municipals, ha assegurat que “m’és difícil d’acceptar” que els sindicats posin en la mateixa escala els incompliments de l’empresa amb la pràctica municipal. I defensa que l’Ajuntament “ni podem ni pensem eludir la tasca de fiscalització” mentre que l’empresa es querella, fa xantatge i judicialitza el conflicte. “La moció vol aparentar una posició equidistant però no és així. No hi ha posició equidistant: o s’està amb les pràctiques irregulars de l’empresa o amb els interessos públics”, ha finalitzat.

Però els anticapitalistes s’han quedat sols aquest cop. Tant Unitat pel Canvi com ERC s’han mostrat contraris al redactat de la moció però favorables als acords, que demanen que el conflicte entre parts no esquitxi els “drets laborals” de la plantilla. Així que tant els uns com els altres han votat a favor de la moció d’UGT. També ho ha fet Guanyem, que veu la situació actual com a “més relaxada” que fa un mes. Totes les formacions del govern convenen que es fa tot el necessari per evitar maldecaps als treballadors.

Per la seva part, l’oposició ha demanat un acord per escrit en la reunió del proper 30 d’abril:  “la plantilla no ha cobrat la paga de productivitat i això no és culpa d’ells”, ha dit Ayuso (PSC). Carles Rossinyol (PDeCat) acusa el govern de provocar una “escalada” en el conflicte a causa de la seva forma de fer “agressiva” contra l’empresa. Adrián Hernández, de Cs, ha demanat un acord en la reunió del 30 d’abril. Des del PP, Esteban Gesa ha demanat també que es garanteixi tranquil·litat a la plantilla d’una vegada.

El precedent de desembre

La vaga d’escombraries ja es va convocar durant la tardor passada. Llavors el comitè ho va fer arran de l’ERO presentat per la direcció de l’empresa com a conseqüència de la nova Instrucció Tècnica de Facturació. L’empresa assegurava que cobraria menys i que, per tant, havia de retallar personal. La vaga es va salvar in extremis perquè l’empresa va demanar a la justícia mesures cautelars i la ITF no va entrar en vigor. Ara el motiu és diferent.

El contracte no anirà de nou a la Comissió Jurídica Assessora

El conflicte amb SMATSA ha estat molt present al ple. Primer perquè s’ha aprovat el Pla de prevenció de residus 2019-2024. Segon perquè s’ha passat revista a l’estat de presumptes incompliments del servei per part del regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau.

I tercer perquè no s’ha portat de nou la revisió d’ofici del contracte a la Comissió Jurídica Assessora. Ho impulsava la Crida, però no hi ha hagut prou acords dins del govern. La revisió va aprovar-se al ple amb l’únic vot contrari del PSC fa dos anys però va encallar perquè el consistori no tenia el contracte, ja que estava en mans de la instructora del cas Mercuri. Ara fa uns mesos que tenen una còpia compulsada i la Crida volia iniciar de nou el procés. Però altres forces polítiques no han donat suport a la petició, un extrem criticat pels anticapitalistes aquest dijous al matí en roda de premsa. “És una mostra més de fins on arriben els tentacles del Mercuri. Nosaltres ens mantindrem fermes, a diferència del que estan fent altres forces”, ha criticat en roda de premsa la regidora Glòria Rubio. Anna Lara ha acusat els socis de govern de “falta de coherència”.

Foto portada: una màquina netejadora, a Torre-romeu. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.