Foto portada: el regidor d'Acció Social de Sabadell, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.

Sabadell tindrà un Pla Estratègic d’Acció Social en sis mesos

El regidor d’Acció Social, el republicà Gabriel Fernàndez, assegura que Sabadell necessita repensar la resposta que dóna a la desigualtat. Per tot plegat, el govern municipal ha posat en marxa la redacció del Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS), que s’aprovarà abans de l’agost. Així mateix, es posarà en marxa un pla de xoc d’emergència social en les properes setmanes.

El pla de xoc contra l’emergència social era un compromís assumit per totes les formacions que donen suport al govern municipal. Es presentarà en breu (bàsicament quan es concreti el pressupost municipal) i entre les primeres accions hi ha la crear la Unitat de Detecció i Atenció a l’Emergència Social, que se situarà a la plaça del Gas. “La seva missió serà combatre les conseqüències de l’emergència social a la ciutat”, ha dit el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC).

Pla Estratègic a deu anys vista

A la vegada, però, el govern municipal ha encetat la redacció del Pla Estratègic d’Acció Social, que ha d’aprovar-se abans de les vacances d’agost, segons el calendari previst. Ja s’ha presentat un avantprojecte en comissió informativa, i ara comença una fase de debat amb entitats i forces polítiques. El Pla Estratègic s’hauria d’aprovar al juny o juliol pel ple i el seu objectiu és “combatre les causes de la desigualtat social a Sabadell”, diu Fernàndez. Es preveu que la seva vigència sigui de deu anys, fins el 2025 i en aquest sentit és vol un document tan consensuat, a nivell polític i amb les entitats, com sigui possible.

Cal més pressupost

Fernàndez manté que cal reenfoncar les polítiques socials, ja que l’escenari ha canviat, sobretot arran de l’esclat de la crisi financera, econòmica i social l’any 2008. Ara hi ha més envelliment, més persones amb discapacitat, més problemes d’accés a l’habitatge, més precarietat laboral i més atur. A la vegada, però, els recursos públics són menors que fa uns anys. En aquest sentit, per exemple, a Sabadell l’any 2014 es van donar 2.856 prestacions per pagar la llum o l’aigua. Sis anys abans se’n van donar només 16 en tot l’any. Per tot plegat, Fernàndez creu que el pla de xoc serà una part substancial dels pressupostos municipals.

Bones pràctiques

El quatripartit està observant les polítiques d’atenció social dutes a terme per municipis de la Gran Bretanya, els països nòrdics o Amèrica Llatina. En aquest sentit, Fernàndez ha posat un exemple: el d’un municipi britànic que ha reduït a zero el número de persones sense llar, entregant-los pisos d’acollida abans de dur a terme un itinerari de reinserció i no després de fer-lo, com és habitual a Catalunya.

Foto portada: el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, al casal Pere Quart, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

Comments are closed.