Foto portada: Santamaria, fa uns dies a la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Santamaria aprofundeix el seu retrat de la Catalunya contemporània a través de Convergència

L’escriptor i periodista sabadellenc Antonio Santamaria ha aprofitat la traducció al castellà del seu profund estudi sobre la història de Convergència Democràtica de Catalunya per adaptar l’assaig als darrers esdeveniments. La confessió de Jordi Pujol, fundador de Convergència i far del nacionalisme català fins el passat estiu, fa així de tancament a una investigació documental que abarca tota la història de CDC: des de les arrels a segona meitat del segle XX fins l’actual moment històric.

Antonio Santamaria va publicar el seu volum Els orígens de Convergència Democràtica de Catalunya en llengua catalana l’any 2012 (més info: ‘Antonio Santamaría presenta su ensayo sobre la construcción del pujolismo‘). Ara s’ha traduït al castellà, de la mà d’Ediciones AKAL i la col·lecció FOCA Investigación, especialitzada en assaig polític. I s’ha ampliat amb els darrers esdeveniments, com les últimes novetats sobre el procés sobiranista, el procés de participació del 9 de novembre de 2014 i el cas Pujol.

De fet, Jordi Pujol, com a fundador i principal guia del nacionalisme català des de la dictadura franquista, esdevé un fil de continuïtat a l’obra, ja sigui en forma protagonista o en segon terme. Així, a la llum de la confessió pujoliana al juliol de 2014, es rellegeix amb major interés tot l’afer Banca Catalana, explicat de forma profunda a l’obra, així com tota la investigació judicial impulsada pels fiscals Mena i Jiménez Villarejo i que va acabar amb Pujol exculpat. En certa manera, manté Santamaria, el final del cas Banca Catalana va servir a Pujol per confondre la societat creant una analogia entre la seva figura i Catalunya. Així, criticar o fiscalitzar Jordi Pujol, i la família Pujol, va passar a ser vist i interpretat com un atac al país. I així, el pujolisme va aconseguir “l’hegemonia acadèmica, social i mediàtica, sense crítica ni autocrítica, on l’esquerra no va plantejar un projecte alternatiu i els que ara fan autocrítica abans acceptaven les pràctiques caciquils del pujolisme”, en paraules del periodista. Trenta anys després, l’afer Banca Catalana i tots els esdeveniments posteriors, il·luminen d’una altra manera el pujolisme, el seu balanç històric i la hipotètica corrupció estructural convergent, a la que es dedica tot un capítol.

Convergència Democràtica de Catalunya. De los orígenes al giro soberanista es divideix en tres parts, que analitzen la fundació de CDC, el seu moment àlgid, amb els 23 anys de governs nacionalistes entre 1980 i 2003, i el pas per l’oposició i gir sobiranista de la mà d’Artur Mas. Un volum de llarg abast, amb més de 600 pàgines, ambiciós, que es presenta com una de les obres més completes sobre la principal formació política catalana. El volum analitza passat i present de CDC. Però, quin és el futur que li espera a Convergència Democràtica en l’actual context? Santamaria, que defineix el seu assaig com objectiu i basat sobretot en fons documentals, no es defineix de forma taxativa però aposta per una refundació donat que el fundador, Jordi Pujol, qui admirava Enric Prat de la Riba i s’emmirallava en Abraham Lincoln, ha tocat de gravetat la seva creació, CDC, i el projecte inicial, interclassista, ha girat cap al sobiranisme. “Artur Mas podria sortejar el cas Pujol pel gir sobiranista. Voldrà evitar anar a les urnes amb les seves sigles, perquè ara les sigles CiU no són un factor que sumi”, diu el periodista. “El futur per a CDC i per a CiU és incert perquè la seva reconversió en partit independentista els podria ajudar a salvar els mobles però per a independentista ja hi ha Esquerra Republicana de Catalunya”, manté.

S’hauria investigat l’ex Molt Honorable sense el camí cap a la independència via l’anomenat dret a decidir? Quina és la relació entre el procés català i el cas Pujol? És la sortida a la llum pública dels draps bruts pujolians la torna del procés? Santamaria no ho descarta perquè “fa temps que l’Estat sabia les aventures de Pujol però ell era un home clau en la governabilitat espanyola en el moment de l’entrada a la Unió Europea o per entrar a l’euro i per altra banda era un factor de contenció del sobiranisme català”. No obstant, el periodista assegura que el cas Pujol surt a la llum pública dins un “fenomen general”: “en tots els partits del règim de la segona Restauració borbònica han sortit i estan sortint casos de corrupció política”.

El volum, a les llibreries des de fa unes setmanes, és en paraules del seu autor “un retrat de la Catalunya contemporània a través del seu principal partit polític”.

FITXA 

Títol: Convergència Democràtica de Catalunya. De los orígenes al giro soberanista. 
Autor: Antonio Santamaría.
Ediciones AKAL.
Colecció: FOCA Investigación
Número de pàgines: 640 pàgines.
Preu: 28 euros

Foto portada: Santamaria, a la plaça Sant Roc, fa uns dies. Autor: David B. 

2 Comments