Sidi Heiba (Ministeri de Cultura Sahrauí): “no només de pa viu el poble”

L’Ajuntament ha rebut la visita del subdelegat del Ministeri de Cultura Sahrauí, Sidi Heiba, amb motiu de l’estrena del documental Yalah als Cinemes Imperial. Heiba ha reivindicat la importància de la cultura per a la convivència dels pobles. Des del govern han penjat la bandera sahrauí com a senyal de recolzament al territori en el seu conflicte històric.

El subdelegat del Ministeri de Cultura Sahrauí, Sidi Heiba, s’hospeda a Sabadell amb motiu de l’estrena del documental Yalah. El film s’estrenarà aquest dimecres 27 de febrer a les 19:30 hores als Cinemes Imperial, i tracta de cinc persones que han viscut en un campament de refugiats sahrauí durant tota la vida. El subdelegat ha volgut reafirmar la cultura com a element d’unitat entre els pobles.

“No només del pa viu l’home. La cultura alimenta l’esperit i les ments de les persones i fa que una convivència entre els pobles sigui possible”, assegura Sidi Heiba. “Per a que el nostre poble no s’extingeixi, ha de conservar la identitat”, ha apuntat. La visita del subdelegat coincideix amb l’aniversari dels 43 anys de l’autoproclamació d’independència del territori.

“Fa 43 anys un grup de joves sahrauís va proclamar la creació d’un Estat anomenat República Àrab Sahrauí i Democràtica, quan aquest país estava envaït pel nord per Marroc, pel sud per Mauritània i abandonat per Espanya”, explica Heiba, que agraeix les accions de la ciutat de la ciutat: “Sabadell és un clar exemple de que no estem sols, de que hi ha gent que continua apostant per la pau i els drets del poble de sahrauí, en la seva causa justa”.

El subdelegat de cultura ha volgut reivindicar que, contràriament al que alguns organismes internacionals creuen, “a un campament de refugiats només es pot sobreviure però, gràcies a la col·laboració dels pobles no només es pot sobreviure sinó que també es pot viure i seguir defensant els drets utilitzant la cultura pacífica de resistència”.

Recepció del subdelegat del Ministeri de Cultura Sahrauí, Sidi Heiba. Autor: M. Tornel.

En aquest sentit, l’alcalde, Maties Serracant, assegura que el vincle de la ciutat de Sabadell amb la República Àrab Sahrauí és “emocional i institucional de molt llarg termini”.

“La reivindicació del poble sahrauí l’hem fet nostra. No només oferint la cooperació en l’àmbit mèdic o de les estades que fan joves de Sabadell als camps de refugiats, sinó en l’àmbit cultural, perquè la cultura és una eina per la reivindicació democràtica”, afirma l’alcalde.

Serracant també ha volgut recordar la qüestió catalana afegint que cal “mantenir viu aquest compromís i la reivindicació en un moment com el que està vivint Catalunya”.

Per últim, la regidora Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha destacat que “per primera vegada i arrel d’una moció aprovada per unanimitat a la junta de portaveus, la bandera sahrauí oneja a la façana de l’Ajuntament, en commemoració d’aquests 43 anys de l’autoproclamació de la República i per denunciar l’espoli que està vivint el poble sahrauí per part sobretot del Marroc”, també assegura que és la Unió Europea qui està permetent que això passi.

Foto portada: Sidi Heiba i Maties Serracant. Autor: M. Tornel.

Comments are closed.