SMATSA acusa la Crida de bloquejar l’acord que evita l’ERO i la vaga

Hores decisives en el conflicte entre l’Ajuntament i l’empresa SMATSA, quan ja al mes de desembre s’ha d’imposar l’ERO a una quarantena de treballadors i l’inici de la vaga d’escombraries. Després de dies de silencis entre les parts, però algunes filtracions, la direcció de l’empresa surt al pas aquest dissabte per acusar obertament el partit de l’alcalde de boicotejar l’acord que evita l’ERO, la vaga i, de pas, la intervenció de l’empresa.

La fórmula legal de l’acord s’ha trobat en els darrers dies, palesen diverses fonts, de dins i de fora del govern, però també la pròpia direcció de l’empresa. Però la Crida, partit de l’alcalde Serracant i el regidor Perarnau, bloqueja l’acord perquè el veu “políticament indefensable” davant la seva formació. Aquesta és almenys la interpretació que explica l’empresa aquest dissabte, a menys de 36 hores de l’inici de la vaga d’escombraries.

SMATSA assegura que la solució al conflicte passa per la moció aprovada aquest dijous amb el ple (més info: ‘El ple demana canvis per salvar l’ERO‘). Dit d’una altra manera, que l’Ajuntament ha de fer canvis al document que redueix els ingressos de l’empresa per facilitar la retirada de l’ERO, que acabarà amb la feina d’uns 40 treballadors. Com les fitxes del dominó, la ITF duu aparellada l’ERO i aquest, una vaga de residus. Una aturada en plena campanya nadalenca que el comitè d’empresa (controlat majoritàriament per CC.OO i UGT) no volia en cap cas però que cada cop té menys marxa enrera. La primera data de la vaga és aquest mateix dilluns, 3 de desembre, i també dimarts dia 4.




Segons precisa SMATSA en un comunicat públic, els assessors legals tant de l’Ajuntament com de l’empresa van trobar la solució legal per evitar-ho tot. Però el partit de l’alcalde no té cap voluntat d’acordar res.

“No ens queda una altra alternativa que denunciar davant dels nostres treballadors, els ciutadans de Sabadell i el conjunt dels seus representants polítics, l’actitud irresponsable que es posa manifest després d’aquesta decisió”, diuen.

L’empresa manifesta la seva voluntat per negociar, però assegura que l’única sortida passa per complir la moció aprovada per la majoria del ple (amb els vots d’UpC, PSC, Cs, Guanyem, el PP i els dos regidors exsocialistes i ara independents). I també per la presència d’interlocutors que vulguin trobar solucions (no com la Crida, es deriva de la frase).

Una plataforma, contra qualsevol “cessió” a l’empresa

Per altra banda, la Plataforma de Defensa dels Serveis Públics formada fa uns mesos per ciutadans de l’esquerra alternativa de la ciutat, rebutja qualsevol tipus de pacte que passi per millorar les condicions a l’empresa, ja que, diuen, seria seguir mantenint la seva “estafa”.

D’altra banda, la secció sindical de CGT ha fet un acte informatiu aquest dissabte al migdia a Ca n’Oriac. El sindicat té una interpretació del conflicte que responsabilitza en exclusiva l’empresa i defensa l’actuació del govern i especialment de la Crida. En canvi, CC.OO i  UGT interpreten el conflicte més aviat com una guerra entre empresa i ajuntament amb els treballadors, i la ciutadania, al mig.

Nota posterior

Posteriorment a publicar aquest article, la secció sindical de CGT a l’empresa ha volgut expressar a aquest digital que la seva única finalitat en el conflicte és aturar l’ERO i la modificació de condicions de treball a la plantilla i l’exigència a l’Ajuntament que compleixi el seu compromís d’aturar els acomiadaments. “L’unic interès que tenim és la defensa i l’autonomia dels treballadors davant els poders polítics i econòmics”, diuen.

Foto portada: Díaz, gerent d’SMATSA. Autor: David B. 

Comments are closed.