Així estan els carrers de Sabadell aquest Divendres Sant. Autor: David B.

Augmenten les veus per una sortida de ciutat, no només des del govern, a la crisi del coronavirus

  • El conglomerat SBD Cercle d’Entitats demana una mirada des de dins i fora l’Ajuntament per aprofitar el talent de la ciutat. 
  • El principal grup de l’oposició, Esquerra, vol taules plurals i amb capacitat de decisió. 

Com ha de ser la resposta local al panorama que deixarà la pandèmia? En els darrers dies proliferen peticions per buscar una sortida a la crisi des d’un àmbit més ampli que no pas el govern municipal, ni tan sols, només l’Ajuntament. La Crida per Sabadell va fer la proposta fa ja setmanes, en certa manera Ciutadans divendres va en una línia complementària, i aquest dilluns s’hi afegeixen dues opinions més, i molt representatives. Per una banda, el principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana. Per altra, el conglomerat sorgit fa un any Sabadell Cercle d’Entitats, que aplega un centenar d’associacions de la ciutat, pràcticament totes les actives i sense dubte les més dinàmiques. 

Sabadell Cercle d’Entitats es va crear ara fa un any i aplega veus diverses, des de les patronals i entitats econòmiques (CIESC, Cambra, Gremi de Fabricants, Centre Metal·lúrgic) fins les veïnals (amb la Federació d’Associacions Veïnals), sindicals (CC.OO i UGT) del coneixement (ESDi, Taulí, UAB, Bosch i Cardellach) i altres. Va tenir tot un paper en tota la precampanya electoral organitzant diversos debats i taules rodones. I dins l’amplíssima diversitat dels seus integrants, sovint fins i tot contradictòria i on cada entitat es bolca en el global de forma desigual (la FAV, el Gremi, la Bosch i Cardellach i la Cambra van ser molt actius, d’altres no tant), el missatge era inequívoc: Sabadell porta masses anys en la decadència i cal una reactivació entre tots en un entorn de molts partits polítics a l’Ajuntament i que presagiava un govern feble.

Ara aquest conglomerat d’entitats, més d’un centenar, demana sortides conjuntes, entre govern i oposició però també entre dins i fora de l’Ajuntament, a la crisi del coronavirus.

“Podem construir aquest futur que se’ns presenta entre tots: entitats, ajuntament, govern i oposició, tot respectant les pròpies idiosincràsies i discrepàncies”, asseguren en un comunicat.

L’entitat veu en l’emergència una oportunitat per repensar la ciutat, a nivell social, ambiental o econòmic. I es reivindiquen com un actor compromès per definir i reconstruir la ciutat post-Covid. “El futur l’hem de fer entre tots, amb solvència” i aprofitant el coneixement i expertesa de les entitats, que són un motor ineludible per “reactivar la ciutat”. Sabadell Cercle d’Entitats proposa crear taules de treball “efectives” i plurals per articular una ciutat més dinàmica.

ERC vol taules plurals i amb capacitat de decisió

El principal grup de l’oposició, ERC, veu amb bons ulls la proposta de Sabadell Cercle d’Entitats. Així ho ha expressat aquest dilluns en Junta de Portaveus el seu portaveu municipal, Gabriel Fernàndez. Els republicans defensen una o diverses taules “de tot Sabadell” amb el govern, els partits de l’oposició i les entitats de la ciutat que aprofiti el “talent i l’experiència”, amb la “màxima força” de la ciutat i “poder de decisió”.

“La mesa de crisi ha de ser realment ciutadana, comunitària, en comptes de només tècnica i institucional, i ha de tenir un poder de decisió real: ha de ser executiva, no només consultiva”, diu el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez.

L’objectiu de la taula, que pot partir de Sabadell Cercle d’Entitats, ha de ser consensuar solucions davant la crisi econòmica i social que s’albira després de la pandèmia del Covid-19. Això el mateix dia que el Banc d’Espanya ha pronosticat una caiguda de fins al 12 per cent del Producte Interior Brut a Espanya aquest any 2020. Xifres de postguerra encara enmig de la pandèmia i l’aturada econòmica i social.

Altres propostes

La proposta d’Esquerra arriba després d’una similar de la Crida, la tercera força en nombre de vots, que demana crear diverses taules per sortir de la crisi del coronavirus i anar més enllà del govern municipal. En un altre ordre de coses, tot i que més a escala municipal, fa dies Ciutadans va argumentar que el mandat viu un abans i un després i que ara cal deixar polèmiques a banda i tenir un únic objectiu: pal·liar els efectes del Covid-19 tant a nivell sanitari com econòmic i social.

El govern crea un grup de treball per traçar escenaris

Mentre surten propostes, el govern de Sabadell (PSC i Podem, 11 de 27 regidors) ha format un grup de treball per preveure mesures a tots nivells després del Covid-19. Així ho va anunciar divendres passat l’alcaldessa, Marta Farrés, en una roda de premsa telemàtica. El grup està format per responsables tècnics i polítics de l’Ajuntament. La finalitat del grup és establir tres escenaris de futur, un més pessimista, un intermig i un més optimista, i preveure propostes i accions en cada un d’ells.

Foto portada: la Rambla, buida durant l’estat d’alarma. Autor: David B.