D'esquerra a dreta i de dalt a baixa, penjada de cartells de Democràcia i Llibertat, ERC, En comú Podem, Cs i PP. Autor. David B.

Tret de sortida a les eleccions generals amb més presència sabadellenca

Les formacions polítiques han donat aquest dijous a la nit el tret de sortida a la campanya electoral de les eleccions generals. Els comicis posaran punt i final (si no hi ha noves eleccions al Parlament) al cicle electoral obert l’any passat amb les europees i seguit amb les municipals del 24M i les autonòmiques del 27S. Ara hi ha més presència local que mai.

Dues formacions polítiques tenen caps de llista sabadellencs. Per un costat, l’historiador sabadellenc resident a Barcelona Xavier Domènech, qui lidera la candidatura En comú Podem (Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo). D’altra banda, el colomenc resident a Sabadell Gabriel Rufián, qui encapçala la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya. A més, la ja diputada Lourdes Ciuró té en principi garantida la reelecció, ja que és la número de la coalició Democràcia i Llibertat (Convergència, Reagrupament i Democràtes de Catalunya). A banda, el PP porta a Cuca Santos entre els primers llocs i En comú Podem compta també amb l’exdiputat i exregidor Joan Mena entre els primers llocs.

Les formacions polítiques han fet diversos actes de penjada de cartells. Democràcia i Llibertat l’ha fet a la seu de CDC, al carrer de Sant Quirze. També a la seu l’ha fet el PP, mentre que Ciutadans s’ha desplaçat fins la plaça de la Concòrdia, entre les places de Catalunya i d’Espanya, per penjar els primers cartells. Esquerra ha començat campanya a la plaça del Gas i En comú Podem, com és tradicional a les candidatures a l’entorn d’ICV, ho ha fet a la plaça del Mercat. El PSC no ha celebrat acte a Sabadell i s’han desplaçat a Badia, on han començat campanya de la mà de la candidata Carme Chacón. Tampoc Unió Democràtica ha celebrat cap acte públic.

Escac al bipartidisme

S’espera que els comicis del 20 de desembre acabin amb el bipartidisme (PP/PSOE) imperant a Espanya des de la Transició. S’espera l’entrada amb força de Ciutadans i en menor mesura de Podemos a la cambra estatal. Cal veure com aguanten UPyD i IU. Mentrestant a Catalunya la victòria a les eleccions es juga segons totes les enquestes en un territori fragmentat entre cinc formacions: ERC, Democràcia i Llibertat, Ciutadans, PSC i En comú Podem.

Sabadell, plaça forta

Com ja va passar amb les autonòmiques del 27 de setembre, Sabadell serà una plaça important. De moment, hi ha confirmats actes del president de la Generalitat, Artur Mas, amb el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, mentre que també vindrà el candidat de Cs, Juan Carlos Girauta, amb la cap de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas. ERC tancarà la campanya del 20D al Teatre Principal amb Oriol Junqueras. El cap de llista d’En comú Podem va ser a Sabadell la setmana passada, mentre que el candidat del PP visitarà la ciutat dimecres vinent, tot i que en un acte com a ministre de l’Interior, per recordar els sis policies assassinat per l’organització ETA l’any 1990.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baixa, penjada de cartells de Democràcia i Llibertat, ERC, En comú Podem, Cs i PP. Autor. David B.