Foto portada: el portaveu municipal d'UpC, Joan Berlanga, i la portaveu municipal de la Crida, Míriam Ferràndiz.

UpC demana retirar l’informe Machado’ i la Crida es desmarca d’algunes afirmacions

Unitat pel Canvi i la Crida per Sabadell es desmarquen de l’informe Machado, elaborat per l’historiador Josep Abad i Sentís a petició de la regidora de Cultura Montserrat Chacon (ERC). Després de la polèmica sobre les propostes de canvis al nomenclàtor, UpC demana retirar de forma immediata l’informe d’Abad per aplicar de forma correcta la Llei de Memòria Històrica a Sabadell. La Crida també s’ha desmarcat d’algunes afirmacions.

Unitat pel Canvi demana retirar de forma immediata un informe que suggereix a l’Ajuntament suprimir del nomenclàtor els carrers dedicats a Antonio Machado, Francisco de Goya, Lope de Vega, Góngorda, Quevedo o Bécquer, a més del nom als barris d’Espronceda i Campoamor, entre altres. Consideren que el “punt de partida” que Cultura veu en l’informe d’Abad no és vàlid i per tant, cal retirar-lo de forma “immediata”. Petició similar ha pronunciat, des de l’oposició, Ciutadans en els darrers dies, com també el PSC i el PP.

Crida: “no compartim algunes afirmacions”

Per la seva part, la Crida per Sabadell, que ostenta l’alcaldia, ha pres distància respecte l’informe: “no compartim algunes de les afirmacions, com les que fan referència al poeta Antonio Machado, afirmacions que rebutgem de forma clara”. Els anticapitalistes asseguren que el compromís del govern és canviar els noms dels carrers que reten homenatge, de forma directa o indirecta, a dictadures com la de Francisco Franco i Miguel Primo de Rivera. Tot i així, recorden que l’informe de l’historiador Abad i Sentís és extern i no vinculant, com s’han esmerçat a dir des del govern des que la polèmica va esclatar, aquest 15 d’agost al matí, a través de la portada del diari El Mundo (més info: ‘Tempesta d’estiu a compte de l’informe Machado). La Crida creu que “diversos partits polítics i mitjans de la dreta espanyolista” han descontextualitzat i intoxicat el debat per interès partidista.

ERC: l’informe es va entregar com un “exercici de transparència”

Per la seva part, els republicans van assegurar aquest dimarts que l’informe es va posar en coneixement d’entitats i partits polítics com un exercici de “transparència i de participació ciutadana” però que les propostes de canvis en els noms de les places i carrers es faran amb “consens” i “profund respecte” pels personatges de la cultura local, nacional i universal.

No validat pel govern

La Crida afegeix que en cap cas l’informe ha estat aprovat ni validat pel govern. Per la seva part, Unitat pel Canvi reclama una “millor coordinació i cohesió” de l’executiu per evitar situacions similars.

La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, al ple. Autor: David B.
La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, al ple. Autor: David B.

L’informe va ser encarregat per la regidora de Cultura, Montserrat Chacon (ERC) a l’historiador sobiranista Josep Abad i Sentís. Posteriorment va ser distribuït entre els membres de la Taula del Nomenclàtor com a “punt de partida” de la reforma del nomenclàtor local.

Foto portada: el portaveu municipal d’UpC, Joan Berlanga, i la portaveu municipal de la Crida, Míriam Ferràndiz. 

 

Comments are closed.