Central Pneumàtica Sabadell

5 preguntes i respostes sobre la central pneumàtica

La nova central de recollida pneumàtica de Sabadell ha entrat en funcionament aquest divendres. Segons el consistori, la magnitut de la central farà que pugui aspirar els residus de fins a 1,8 quilòmetres al seu voltant. La central està situada al Parc de Catalunya, davant del Club de Tennis. L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha assenyalat que la de Sabadell “és la central pneumàtica soterrada més gran del món”.

Pneumàtica Sabadell 2
L'alcalde, Manuel Bustos, explicant la nova instal·lació. Autor: Aj.Sabadell

Què és la recollida pneumàtica i com funciona?

Els ciutadans dipositen les bosses amb les deixalles separades per fraccions (només el vidre en queda fora) en una bústia al carrer. Mitjançant un corrent d’aire que circula per les canonades, els residus són enviats a la central de recollida a una velocitat d’entre 60 i 70 quilòmetres per hora. Un cop allà, cauen al compactador, que els introdueix al contenidor corresponent per ser transportats allà on pertoqui. L’aire que transporta les bosses és filtrat en una sala abans de ser tornat a l’atmosfera.

Què és i on es situa la nova central?

La central de recollida pneumàtica es situa al Parc Catalunya, just davant del Club de Tennis. El passat estiu van començar les obres d’ampliació que han acabat fa pocs dies. Es van desmantellar els elements interiors i excavar dues noves plantes per col·locar la nova maquinària, el sistema de filtrat i la gestió informatitzada. Un cop acabada la nova central, s’ha duplicat la seva capacitat. Segons l’alcalde, Manuel Bustos, “és la central pneumàtica soterrada més gran del món i la segona que té un pont grua que gira 180 graus, el que converteix Sabadell en una ciutat pionera”.

A qui afecta aquest sistema?

Els veïns de la zona de l’Eix Macià i del barri de Can Llong ja utilitzaven la recollida pneumàtica de residus. El barri de Can Gambús també està preparat amb aquest sistema per quan comenci a rebre més veïns. Amb l’ampliació de la central, la pneumàtica arribarà també a bona part del Centre.

Des de fa setmanes, el Centre està sent objecte de treballs per crear canonades subterrànies que permetran afegir-se a aquest sistema. Segons el consistori, hi ha 38 trams d’actuació i ara per ara es treballa en una desena, ja que les obres es fan de manera esglaonada. S’ha posat en marxa una campanya informativa i s’han disposat informadors de carrer per resoldre dubtes o queixes.

Quan entri en servei el sistema al Centre, la recollida pneumàtica beneficiarà 9.500 persones, el 13 per cent de la població de la ciutat. Una xifra que, segons el consistori, quedarà molt per sobre de la mitjana catalana (amb un 4 per cent de recollida pneumàtica), espanyola (un 1 per cent) i fins i tot dels països nòrdics, amb un 8 per cent. La previsió és que a finals d’any el sistema estarà en funcionament també al Centre.

Quins beneficis té aquest sistema?

Pel ciutadà els beneficis són diversos. Per un costat, poden deixar les bosses a les bústies en qualsevol moment del dia. No han d’esperar al vespre ni la nit. S’eliminen també les possibles males olors, sobretot a l’estiu. D’altra banda, circulen menys camions de recollida de residus i per tant hi ha menys soroll. Segons el consistori, un cop acabat el desplegament al Centre, es trauran prop de 300 camions de recollida de residus que deixaran de fer 30.000 quilòmetres a l’any. Un estalvi en combustible i també en diòxid de carboni.

Quant ha costat tot plegat?

Les obres per ampliar el sistema fins al Centre tenen una inversió total que supera els 9 milions d’euros, segons dades municipales. D’aquest total, una tercera part, 3 milions, s’han destinat a ampliar la central del Parc de Catalunya. La Unió Europea, mitjançant el Fons de Cohesió, ha finançat el 80 per cent de la despesa.

One Comment