Adrián Hernández. Autor: David B.

Adrián Hernández (Cs): “el govern no té clar un projecte de ciutat i tampoc té una bona gestió diària”

Adrián Hernández és el portaveu del grup municipal de Ciutadans a Sabadell. Aquest càrrec el va ocupar inicialment Joan García, però hi va renunciar perquè va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya al setembre del 2015. Així doncs, Hernández s’ha consolidat en aquests dos anys com a portaveu del partit.

En les eleccions municipals del 2011 Ciutadans va treure 1.268 vots a Sabadell i no va obtenir cap regidor. Quatre anys més tard la formació taronja treia 10.106 vots i entrava per primera vegada a l’ajuntament amb tres edils.

A nivell general, quin balanç fa dels primers dos anys del nou govern?
Creiem que el més positiu que podem dir és que és un govern de transició. Comprovem que és un govern que no té clar un projecte de ciutat i el que és més greu és que tampoc té una bona gestió diària de la ciutat.

Quines haurien de ser les prioritats del govern des d’ara fins a final de mandat?
Jo crec que el govern tenia dos punts positius. Primer, que veníem de l’època post Bustos, amb la qual cosa qualsevol govern que entrés tenia una opció molt bona de regenerar la vida política, de fer les inversions que no s’havien fet. I segon, que té superàvits molt clars, té una capacitat d’inversió claríssima.

Llavors, la prioritat ha de ser la via pública, l’espai públic. La gent quan va pel carrer parla de com està la ciutat, de com estan els carrers. Neteja, seguretat, i continuar amb les coses positives que creiem que s’estan fent, com tot el que afecta a la desigualtat dels ciutadans: acció social, ajudar a la gent que més està patint aquesta sortida de la crisi, etc.

Adrián Hernández. Autor: David B.
Adrián Hernández. Autor: David B.

Com hauria de ser Sabadell en els propers anys?
Tenim una ciutat amb moltíssimes oportunitats i el que hem de deixar de fer és el que s’ha fet ara, que és que totes les oportunitats van passant. Quan parlem de projecte de ciutat parlem de projecte estratègic, vol dir que és una ciutat que està ben comunicada, que encara li manquen acabar certes comunicacions; nosaltres sempre parlem del quart cinturó, hem d’apostar per treballar més amb el Vallès Oriental, el que s’està treballant des de FEM Vallès, de menys burocràcia administrativa i treballar més a nivell de lideratge, transport, comerç, etc. I creiem que hi ha zones de la ciutat que s’han d’aprofitar. Què passarà amb els espais que ara quedaran buits al barri de Gràcia? Un projecte també industrial, Sant Pau de Riu-sec, la zona de Torre-romeu… creiem que des d’un punt de vista industrial estem perdent totes les oportunitats. Tenim marge de fer una reindustrialització de la ciutat i d’intentar que els barris tornin a connectar-se amb la ciutat.

Quin rol està jugant Ciutadans en aquesta legislatura?
Estem contents amb la feina, intentant conèixer la ciutat, reunions amb tota la gent que ens obre les portes, intentant fer idees constructives a la ciutat, i això és el que volem fer: treballar, fiscalitzar i fer una bona tasca d’oposició i sobretot fer propostes per a millorar la vida de la gent.

Adrián Hernández. Autor: David B.
Adrián Hernández. Autor: David B.

Està a favor de les municipalitzacions? Al seu parer quins serveis públics haurien de ser municipalitzats?
L’avantatge que tenim nosaltres a Ciutadans amb aquests temes és que no tenim apriorismes, no som dogmàtics en això. Jo crec que la qüestió és mirar servei per servei, n’hi haurà que estarem d’acord en municipalitzar i d’altres en que no hi estarem d’acord. Si l’eficiència i la oportunitat ens diu que és millor la gestió directa, doncs gestió directa, si ens diu gestió indirecta, doncs gestió indirecta. No tenim apriorismes, afortunadament.

Quin és el seu projecte pel Passeig de la Plaça Major o el Centre?
Tenim clar el que no volem, no tenim un projecte com a Ciutadans de què és el que volem per la Plaça Major. Hem perdut dos anys, la primera fase hauria pogut ser deixar el projecte final del PSC amb ombra, i no aquests dos anys que hem tingut el projecte final del PSC sense ombra. I, en el que s’hauria de treballar és en el concepte de ciutat, és a dir, només el Passeig a mi no em diu res. És: què fem amb el Passeig a nivell de comerç, què es peatonalitza i què no, com arriba la gent dels barris al Centre, jo crec que sobre aquest diàleg és el projecte que hem de fer, però pel Centre i que s’ampliï a tota la ciutat. No només al Passeig, que és un element més de tot l’espai central.

Què li sembla la proposta de l’Ajuntament de fer un Centre més peatonal i menys dels cotxes?
Depèn de quina sigui la proposta. En la última reunió que vam fer sobre l’espai central [el govern] ens van avançar que tenien la idea de canviar alguns carrers de sentit, que per la Rambla en principi només hi podrien passar autobusos, etc. Aquí el problema són els parches que fem alguna vegada.

Fins que la Gran Via continuï sent l’actual Gran Via, tenim allà un problema de trànsit i de contaminació que això acaba afectant a l’espai central. Si el que fas és expulsar més cotxes que al final obligues a passar per la Gran Via o les rondes, per això sempre posem com a prioritat acabar la ronda fins a Castellar del Vallès, o el quart cinturó. Llavors la Gran Via ja no serà l’actual Gran Via, i podríem començar a retirar vehicles privats de l’espai central de mica en mica.

Li sembla correcta la solució que s’ha donat a la Zona Hermètica? Quina seria la seva alternativa?
Bé, de moment no tenim solució de l’ajuntament. Nosaltres ja vam dir que era un error deixar passar el temps, jo crec que era un dels marrons del mandat, però la qüestió és que estem a l’equador del mandat i el problema continua aquí. La Zona Hermètica no ha de ser mai el que havia sigut, s’ha d’optar per certa pacificació i que els veïns que han patit històricament deixin de patir sorolls, etc. Però això no vol dir que a la Zona Hermètica no hi pugui haver tres, quatre, cinc, sis locals musicals o d’oci per la joventut. Ara és un error tancar totes les discoteques perquè el govern presenti un semi-pla perquè d’aquí a un any puguin tornar a obrir. És aquest desgavell de gestió que es diu una cosa en un any, i als sis mesos la contrària, i acaba afectant a les persones que hi treballen, als empresaris, i a la ciutat, que durant uns mesos o un any no tindrà oci nocturn pràcticament.

En el dia a dia, l’ajuntament és un “desgavell”, com comentava?
Hi ha cert desgavell global. La idea és que no hi ha una estructura sòlida de govern. Hi ha un alcalde que fa d’equilibrista de forces, i jo crec que ho fa bé. Però després hi ha una guerra per veure qui imposa més el seu criteri. Jo crec que tenim un govern de gent que no esperava governar, que l’únic programa electoral que tenia molt clar el que volia és el de la Crida, que és el que ideològicament està posant més pes. I després tenim a Unitat pel Canvi desubicat, descol·locat, amb poc pes polític. Tenim a Guanyem que és un aparador i la Crida intentant marcar el seu posicionament ideològic. I Esquerra jugant a fer d’equilibrista. Això a nivell teòric ho podem parlar, però a nivell pràctic, a l’hora de la veritat, què vol dir, que dia a dia hi ha decisions que, com que entren en l’àmbit de diverses regidories, és un desgavell.

Al seu parer, què s’hauria de fer per revitalitzar el teixit productiu de la ciutat? Des de l’ajuntament s’hauria de recolzar algun sector econòmic determinat?
Tenim diferents potencials a Sabadell, però tenim un problema de marca. Tenim terreny, bones comunicacions, gent potent a la ciutat, però hem perdut l’atractiu. Pel problema polític, la crisi econòmica, estem per darrere d’altres ciutats que ens han passat. Ara, el problema que tenim és que si no fem un projecte de ciutat conjuntament amb la Cambra de Comerç, amb les entitats, la societat civil, tenim un problema. Ara el que veiem són cops mediàtics de l’alcalde o del govern, però no veiem un projecte de dir, doncs mira, hauriem de ser punters en això o apostar per això. Hi ha molta por a relacionar-se amb la Cambra de Comerç o entitats vinculades al món de l’empresa: PIMEC, Gremi de Fabricants, etc. Jo crec que hauria de fer menys por i tenir bona relació i escoltar a aquestes entitats.

Què opina de la situació de Ràdio Sabadell? Quines serien les seves propostes per a l’emissora local?
Ha estat un exemple de la mala gestió del govern. Amb Ràdio Sabadell estem pitjor que quan va entrar el govern, estem pitjor que quan es va triar la nova direcció. Exemples de com funciona el govern, en aquest cas. Primer: autonomia de gestió d’un grup polític, Guanyem, que se l’hi dóna autonomia en aquesta gestió; és un desastre, a nivell informal la resta de forces ho reconeixen però no fan res, perquè com que el govern és un equilibri de forces diuen ‘no, això és de Guanyem i no ens hi podem posar’, i al final acaba esclatant el conflicte i la solució final és que va de mal en pitjor. El problema a Ràdio Sabadell és que necessiten periodistes i tècnics que tinguin condicions dignes, i necessita un responsable polític que gestioni una empresa que forma part de l’ajuntament sense imposicions ni sense revenges del passat.

Està d’acord amb la revisió del nomenclàtor? I si és així, quins noms haurien de ser canviats?
Aquest és un debat també a vegades més de focs d’artifici. Nosaltres estem d’acord en el compliment de la Llei de Memòria Històrica. Entenem que a la ciutat no hi ha d’haver cap placa ni cap carrer que vagi en contra d’aquesta llei, però tot el que no sigui el compliment d’aquesta llei em sembla que és perdre el temps. És evident que no hi pot haver cap placa o carrer que recordi la dictadura franquista, però més enllà d’això, en què ens posarem? En el carrer dels Reis Catòlics? el carrer dels Almogàvers? Jo crec que aquestes són coses que no aporten res a la ciutat. Sí és en el compliment de la llei, cap problema.

Quin hauria de ser el paper de l’ajuntament de Sabadell en un hipotètic referèndum d’independència?
Complir la llei.

Posem la hipòtesi del referèndum no acordat. L’ajuntament hauria de permetre la votació?
Nosaltres ens regirem escrupolosament pel que digui la llei. Si es fa un referèndum que no compleixi la legalitat vigent nosaltres entenem que no es pot posar a disposició res, perquè estaríem incomplint la llei.

Per acabar, quina nota li posa a l’actual govern?
Posarem un quatre i potser sóc generós!

Foto portada: Adrián Hernández, durant l’entrevista. Autor: David B.

Comments are closed.