Investidura Maties Serracant. Autor: David B.

Així ha anat la investidura de Maties Serracant

  • Serracant es compromet a mantenir el programa quatripartit intensificant-se algunes mesures.

  • L’oposició carrega contra l’alcalde, que accedeix al càrrec mentre està investigat per tràfic d’inflùencies.

El nou alcalde de Sabadell, Maties Serracant, s’ha compromès a “fer el que calgui” perquè els sabadellencs puguin votar en l’anunciat referèndum d’independència de l’1 d’octubre. Atacat per l’oposició per la seva imputació al cas Cal Balsach, ha reafirmat el programa del quatripartit amb nou èmfasi a les municipalitzacions de serveis públics i les polítiques de mobilitat i contra la contaminació”.

El candidat de la Crida per Sabadell ja és alcalde, en compliment de l’acord de govern entre UpC, ERC, Crida i Guanyem. En el seu discurs, breu i directe, s’ha compromès a mantenir el full de ruta del govern, “posant èmfasi” renovat en la municipalització de serveis públics, i les polítiques contra la contaminació i la mobilitat. S’ha compromès a dedicar “energia” al càrrec. Així s’ha compromès a favor del referèndum anunciat per l’1 d’octubre:

Farem el que sigui perquè els sabadellencs puguin expressar-se lliurement” mostrant la seva convicció que “els vots de la gent han d’obrir la nova etapa i no tancar-la la pressió i la repressió”.

Minuts abans, havia promès el càrrec per “imperatiu legal” i sotmetent-lo a la “voluntat del poble” amb una referència als Països Catalans. En el seu discurs, cap esment a les dificultats travessades pels socis de govern per pactar un relleu a l’alcaldia. Sí s’ha compromès a fer tasques de “coordinació” entre els socis de govern.

Elena Hinojo. Autor: David B.
Elena Hinojo, d’Unitat pel Canvi. Autor: David B.

Entre els socis, toc d’atenció d’Elena Hinojo (Unitat pel Canvi) qui ha reivindicat que l’alcaldia havia de ser Joan Berlanga. “Si no ha estat així és perquè hi ha hagut qui ha impedit aquesta opció per ambició i estratègica política en clau 2019”, tot mantenint que “som els únics que vam demanar un govern d’esquerres net de corrupció abans, durant i després de les eleccions” però defensant la continuïtat al govern pensant en “l’interès general” perquè “no ens quedarem encallats al greuge”.

El regidor republicà Gabriel Fernàndez i la portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, han mostrat la seva disposició a treballar de la mà del nou alcalde, com han fet fins ara. “Compartim projecte”, ha assegurat  Martínez. Els quatre regidors republicans i els dos de Guanyem han mostrat públicament la seva papereta amb el nom de Maties Serracant a l’hora de votar. Per la seva part, la portaveu de la Crida, Míriam Ferràndiz, ha animat l’alcalde a combatre les grans empreses i les entitats financeres.

Serracant 14 vots, 10 vots en blanc i tres per a Ayuso

Un cop els 27 regidors han votat, el resultat ha estat 14 vots favorables a Serracant i tres favorables al socialista Josep Ayuso, que ha presentat candidatura. Gesa (PP) l’ha anunciada però l’ha retirada finalment. Una desena de regidors han votat en blanc (coincidint amb la suma dels quatre de CiU, els tres de Ciutadans, el popular Gesa i els no adscrits Carles Bosch i Lluis Monge).

L’oposició centra les crítiques en Cal Balsach 

L’oposició ha centrat les seves crítiques en dos aspectes. Per un costat la pobre gestió de govern del quatripartit en els seus dos primers anys. “Una gestió grisa”, ha dit Rossinyol (CiU). “Han estat dos anys parlant del passat”, ha dit el portaveu de C’s, José Luis Fernández. Tant C’s com el PSC coincideixen a denunciar que “hi ha quatre governs i no un”.

Per altra banda, el fet que Serracant estigui sent investigat pel cas Cal Balsach. El portaveu socialista, Josep Ayuso, ha assegurat que “el problema no és la imputació sinó l’incompliment dels propis compromisos”. Serracant no va deixar l’acta de regidor després de ser imputat malgrat el codi ètic de la Crida. Els anticapitalistes sostenen que la imputació deriva d’una “revenja política” d’Ayuso i la funcionària Maite Morao, els dos investigats per les irregularitats a la finca de Ca n’Alzina.

El no adscrit Carles Bosch ha vaticinat que Serracant no arribarà al 2019 com a alcalde. “Tastaran la seva medicina”, ha reblat, mentre que Rossinyol (CiU) ha assegurat que “són víctimes de les seves samarretes”. Gesa ha llistat els presumptes delictes: prevaricació, tràfic d’influències o infidelitat en la custòdia de documents. Però ha lamentat que “una imputació és més o menys greu depenent si l’imputat és militant seu o dels altres”. “Avui és un mal dia per a Sabadell”, ha afegit.

Els socis de govern han obviat el cas. Només s’hi ha referit el propi alcalde, en el seu discurs, qui manté que la Crida “reivindiquem l’ús col·lectiu d’ús espai abandonat”, tot parlant de “denúncia trampa” com a repressàlia per combatre la corrupció del bustisme. Serracant va declarar als jutjats com a investigat el passat mes de juny. L’oposició ha exhorat el candidat a aclarir que fara si s’obre judici oral contra ell. Però no ha tingut èxit.

Assistència política i ciutadana

El ple ha comptat amb l’assistència dels alcaldes de Cerdanyola, Carles Escolà, i Berga, Montse Venturós. També hi ha assistit l’exdiputat de la CUP Quim Arrufat, el diputat socialista Pol Gibert, o el diputat provincial de la CUP Quim Duran. L’Ajuntament ha habilitat tres pantalles per seguir el ple a través de televisors, usats per desenes de ciutadans. Militants de l’Entesa i la Crida han celebrat, amb traca inclosa, l’elecció a la plaça Sant Roc.

Cartipàs aquest dimecres

El nou alcalde presentarà aquest dimecres a la tarda el nou organigrama del govern municipal, on s’espera que l’exalcalde Juli Fernàndez mantingui amples competències executives.

Foto portada: Serracant, amb la vara d’alcalde. Autor: David B. 

Comments are closed.