Així ha arrencat la campanya electoral del 10-N

  • El PSC aspira a revalidar la seva victòria del 28-A a Sabadell, amb més de 32.000 vots i 26,72 per cent.
  • L’independentisme va sumar el 33,61 per cent de vots a l’abril i vol créixer com a reacció al Suprem. 

En plena castanyada i amb símptomes d’esgotament després de dues curses electorals el mateix any i un mes d’octubre molt mogut a causa de la sentència del Tribunal Suprem als principals líders de l’independentisme. Així comença la campanya de les eleccions generals del proper 10 de novembre, que ha arrencat aquesta tarda. 

Normalment les campanyes començaven a mitjanit. En els darrers anys ja s’havia anat avançant l’acte d’inici. Però aquest cop ha estat abans que mai, en plena castanyada i amb partits fent actes ja a mitja tarda. Les eleccions generals del 10 de novembre són la segona volta de les generals del 28 d’abril, que van acabar amb una victòria de l’esquerra a Espanya però amb dirigents incapaços de sumar per fer un govern.

Fins a vuit partits amb opcions de tenir diputats per Barcelona

Així ara tots els partits tornaran a fer campanya de nou. Només sis mesos després de les generals i quatre mesos després de les municipals (i europees). Qui sap encara si abans de les properes autonòmiques. L’actual serà una campanya més curta que mai, poc més d’una setmana, amb pocs mítings, i amb més formacions amb opcions d’entrar a la cambra baixa. De fet, per la província de Barcelona, de la que forma part Sabadell, ja hi ha diputats del PSC, ERC, En Comú Podem, Ciutadans, Junts per Catalunya, el Partit Popular i, des d’abril, també VOX. Ara a més es presenta la CUP, amb opcions de tenir representants. Així han arrencat els partits de Sabadell la cursa (a mesura que es vagin produint els actes s’aniran afegint a la informació). 

Aranda (PSC): “ens juguem o bloqueig o progrés” 

El número sis de la llista socialista a les eleccions generals, Paco Aranda, es mostra satisfet amb la feina que el govern socialista en funcions ha dut a terme. Ho ha qualificat de govern “sòlid, estable i coherent”, que ha complert les seves promeses electorals: “hem apujat el salari mínim, hem blindat les pensions i hem exhumat el cadàver del dictador”.

El PSC ha arrencat a la plaça Picasso, a Campoamor. Autor: David B.
El PSC ha arrencat a la plaça Picasso, a Campoamor. Autor: David B.

Demana el vot per poder acabar amb les “incerteses polítiques i econòmiques” que s’estan vivint a Espanya, però també a Catalunya amb la situació del procés. Els socialistes van guanyar les eleccions del 28 d’abril, els primers comicis que guanyaven en quatre anys a la ciutat. Ara aspiren a revalidar victòria, un cop recuperada també l’alcaldia de la ciutat.

ERC: amnistia i autodeterminació

Esquerra Republicana ha encetat la campanya des del barri de Gràcia, en concret, des de l’anomenat ‘Mur de la Llibertat’. Basen la seva proposta en dos conceptes clars: amnistia per als condemnats per sedició i autodeterminació pel poble català. ‘Tornarem més forts’ és el lema de campanya.

ERC ha arrencat des de Gràcia. Autor: David B.
ERC ha arrencat des de Gràcia. Autor: David B.

Entre els candidats republicans, un de sabadellenc, el número 13 Domènech ‘Mingo’ Messeguer, a més del cap de llista Gabriel Rufián, resident a Sabadell fins fa pocs mesos. Messeguer alerta de l’alta probabilitat que hi hagi una gran coalició entre els dos grans partits espanyols, el PSOE i el PP, units per la situació a Cataluya. Els republicans aspiren a guanyar a Catalunya, i acostar-se molt i molt al PSC a Sabadell.

Comuns i Podem van junts però es fan la foto per separat 

En Comú Podem ha fet l’acte d’inici de campanya per separat a Sabadell. Per una banda, l’actual tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, al Racó del Campanar, en representació de Podem i cartells d’Unides Podem amb el lema ‘Un govern com tu’. Per  l’altra, l’exregidor a l’Ajuntament i cap de llista de Sabadell en Comú, Joan Berlanga, en representació dels comuns i el lema ‘Si vols solucions, vota solucions’. Per primera vegada l’espai va junt a les eleccions però arrencant la campanya per separat a la ciutat. En Comú Podem va guanyar les generals de 2015 i 2016 a Sabadell.

Militants de Podem, al Racó del Campanar. Autor: David B.
Militants de Podem, al Racó del Campanar. Autor: David B.

Morell considera que Podemos és una única opció que possibilita establir “un govern progressista, de canvi”, degut als intents de Pedro Sánchez de pactar amb Ciutadans o amb el Partit Popular. Entre les propostes de la candidatura, Morell destaca que si sortissin guanyadors s’indultaria als polítics presos i “es revertirien les retallades del PP”. Per la seva part, Berlanga destaca la necessitat de “distensió” i “d’alliberar les persones preses”. Assegura que “els que ens han dut a aquesta situació, no ens trauran d’aquesta situació”. I, pels que els titllen d’equidistants, contesta que ells sí són “capaços de condemnar tant la sentència, però també la violència de les manifestacions”, així com la irresponsabilitat d’uns líders que “han volgut tirar a la brava un procés que no comptava amb la majoria de la ciutadania de Catalunya”.

Acte dels comuns a la seu d'ICV. Autor: David B.
Acte dels comuns a la seu d’ICV. Autor: David B.

Els dos conflueixen en lamentar que un govern amb Podemos ja s’hauria hagut de fer possible i que són la única opció per trencar “el bloqueig polític de Catalunya”. Per Morell, a més, “Sabadell és un exemple de com es pot governar en coalició”.

Hernández (Ciutadans): “el vot a Cs val triple” 

Pel portaveu del grup municipal de Ciutadans a Sabadell, Adrián Hernández, la formació taronja té la clau per “desbloquejar la situació que hi ha a Espanya”, ja que, d’altra banda, “el govern del partit socialista ha estat incapaç de formar govern”. A més, “és un vot que garanteix la unitat d’Espanya”.

Cs ha fet el tret de sortida a la campanya des de la plaça d'Espanya. Autor. David B.
Cs ha fet el tret de sortida a la campanya des de la plaça d’Espanya. Autor. David B.

El partit taronja en aquest sentit apel·la el vot “de les persones moderades”, perquè el govern no quedi en mans “ni del senyor Iglesias ni dels independentistes”.

Ciuró (Junts per Sabadell): “volem ser la veu dels represaliats”

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha iniciat la campanya recordant que ha estat la “xuleria i altivesa de Pedro Sánchez” el que ha fet que el país hagi d’anar un cop més a les urnes. Des de Junts centren la campanya en els polítics empresonats, i asseguren que es presenten a les eleccions perquè volen ser “la veu dels represaliats”. Entenen que a les urnes hi ha l’oportunitat de “portar la seva veu a Madrid”.

Junts per Catalunya ha fet l'acte al Mercat Central. Autor: David B.
Junts per Catalunya ha fet l’acte al Mercat Central. Autor: David B.

“Ni un vot enrere” serà la l’eslògan del partit, que fa una clara referència al popular “ni un pas enrere”. Ciuró afirma que tots els vots que la formació aconsegueixi es destinaran a negociar amb l’estat espanyol, un estat en què, per altra banda, “la separació de poders és una fal·làcia”. Per últim destaca que “el menysteniment als catalans, amb Junts per Catalunya, s’haurà acabat”.

El PP no fa acte a Sabadell

El Partit Popular no ha fet acte d’inici de campanya a Sabadell. Els militants del partit conservador, que puja molt en les enquestes, s’han dirigit a Gavà on fan un acte a nivell català.

Sense notícies de VOX

VOX va tenir un diputat a les eleccions del 28 d’abril per Barcelona. No han fet acte d’inici de campanya a Sabadell.

La CUP s’estrena

Per primera vegada, la CUP es presenta a unes generals. Els anticapitalistes ho fan en un context “excepcional” per plantar cara “de cara” al “règim del 78”. Els cupaires han començat campanya al ‘Mur de la Llibertat’ de Gràcia. L’exalcalde de Sabadell, i actual regidor de la Crida, Maties Serracant és el número 6 de la llista que encapçala l’exveïna de Sabadell Mireia Vehí.

Foto portada: representants del PSC, ERC, En Comú Podem, Ciutadans i Junts per Catalunya. Autor: David B.

Comments are closed.