Així serà el pressupost de Sabadell aquest 2020: 226,6 milions (un 0,89% més)

El pressupost municipal de 2020 s’enfilarà fins els 226,6 milions, un increment del 0,89 per cent respecte el 2019. Segons la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González, s’ha fet una planificació realista que farà executar la majoria d’inversions. I és que l’any anterior només es van dur a la pràctica quatre dels 25 milions en inversió que es van reservar per aquesta partida. 

“No és el nostre pressupost al 100 per cent. Estan molt condicionats per propostes de l’anterior govern que no van ser capaços d’executar. Ens limita la nostra capacitat d’inversió”, ha assegurat González. Les partides que caldrà consignar de nou (no ara sinó quan hi hagi el superàvit previst del 2019) sumen sis milions amb plans importants com la millora de més de 150 àrees de jocs infantils o la renovació dels ferms i voreres.

Foto portada: solar on es construirà l'institut, segons l'Ajuntament. Autor: Ajuntament / cedida.
Solar on es construirà l’institut Arraona, a Can Llong. Autor: Ajuntament / cedida.

En tot cas, les inversions per al 2020 ara planificades sumen 14,3 milions d’euros. Una xifra inferior als 25 de l’any passat però “realista” ja que “només volem consignar el que ens veiem capaços a dur a la pràctica”. Les principals són dos milions d’euros per rehabilitar els pisos dels mestres del carrer Florit, a Can Puiggener, i al carrer Balaguer, a Ca n’Oriac, o la preparació dels terrenys per construir el futur institut Arraona, al barri de Can Llong. Al mateix barri, prop d’un milió d’euros per finançar la tercera fase del Parc de les Aigües. Així es reserven també 1,6 milions per reformar el polígon industrial de Can Roqueta, 770.000 per acabar les obres del carrer de l’Onyar, a Torre-romeu, més de 900.000 euros en transició energètica i 530.000 euros per a condicionar l’antiga escola Riu-sec, futura Oficina d’Entitats, al barri de Gràcia. En un altre ordre de coses, es canviarà la gespa al camp de futbol de Can Rull, s’actuarà a l’equipament de La Llar del Vent, a la Concòrdia, i s’ampliarà el casal cívic de la Plana del Pintor, tot rehabilitant l’edifici de Cal Balsach.

Can Puiggener
Els pisos dels mestres del carrer Florit. Autor: David B.

Entre els estudis que es plantegen fer, les principals propostes electorals del PSC, ara al govern: estudis per dur la comissaria de policia a la Plana del Pintor, per construir l’Escola Municipal de Música i el Conservatori Professional a l’Eix Macià, pel pavelló de Merinals. I dues inversions pendents de l’anterior mandat: una nova escola bressol a la Concòrdia i l’antena de l’Escola Municipal de Música al centre cívic de Sant Oleguer. 

Foto: J.d.A
El solar on Farrés vol fer la comissaria de la Policia Municipal. Foto: J.d.A

A nivell general, el pressupost arriba als 226,6 milions, un increment modest del 0,89 per cent, sobretot tenint en compte que es ve d’anys de grans increments. La neteja viària té un pressupost de sortida de 30 milions d’euros, acció social gairebé 20 milions i la seguretat i civisme de 17 milions. Promoció Econòmica arribarà fins els 15,6 milions. A Espai Públic es destinaran 1,1 milions a mantenir carrers, doblant la xifra del 2019, es farà un nou contracte de control de plagues (que aniran a més per l’emergència climàtica). Salt endavant del departament d’Habitatge, que creix en fons un 15,7 per cent fins els 9,44 milions per dotar VIMUSA amb 5,1 milions per construir les promocions de lloguer públic al Centre i la Creu Alta que hi ha planificades.

Solar Zurbano Carretera Barcelona
Solar entre Zurbano i la carretera de Barcelona on s’han de fer pisos de lloguer. Autor: David B.

El 0,8 per cent del pressupost anirà a Cooperació, hi haurà Punt Lila a les festes majors de barris, s’impulsarà el primer Pla de Memòria Històrica i els centres cívics de Can Deu i Can Llong obriran als matins, mentre que l’Espai Jove de Can Deu ho farà cinc dies a la setmana.

Suport assegurat

Els pressupostos arribaran aquest divendres al ple. Tenen l’aprovació garantida ja que hi donaran suport els 10 regidors del PSC i la regidora de Podem, que formen l’executiu, i des de l’oposició els tres de Junts per Sabadell. El partit puigdemontista hi dona suport al crear-se dues eines que consideren fonamentals: l’Oficina de la Gran Via-Ripoll i el Programa de Desenvolupament i Projecció de la Ciutat. Segons ha detallat González en roda de premsa, aquests programes estan dotats amb 50.000 euros.i dos treballadors municipals.

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa Montse González, aquest migdia. Autor: David B.

Comments are closed.