Foto portada: l'acampada, aquest matí. Autor: David B.

Nova picabaralla entre l’Ajuntament i sindicats a la Policia Municipal

  • El SPPM-Cat i la UGT demanen una investigació interna sobre la imposició del calendari laboral. 
  • L’Ajuntament assegura que s’han fet fins a nou reunions amb la representació sindical. 

El Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM-Cat) i la UGT de la Policia Municipal de Sabadell demanen una investigació interna al voltant del decret que l’executiu local va tirar endavant a principis d’abril per aprovar el calendari laboral del cos després de no haver arribat a un acord amb els representants dels treballadors.

En un comunicat, els sindicats acusen el govern de ser “policiafòbic” i “insensible” i d’haver adoptat una actitud “autoritària” i “restrictiva” durant el procés de negociació imposant “manu militari” el calendari. Alhora afirmen que en els darrers mesos han rebut “subtils amenaces” i diversos agents i delegats han estat castigats amb “expedients disciplinaris” per expressar la seva disconformitat. Fonts del govern local neguen les acusacions. Sostenen que s’han dut a terme fins a nou trobades per intentar apropar postures. Les dues darreres després que es tirés endavant el decret.

Can Gambús

El col·lectiu assegura que el govern no es va esforçar per arribar a acords amb els sindicats després de les set reunions mantingudes, i manté que el calendari previst pel consistori no respon als criteris de conciliació laboral i familiar. En aquest sentit assegura que els treballadors van acceptar la proposta que establia que fessin una setmana de formació anual i que treballessin més dies durant els mesos d’estiu. De fet, remarquen que pel que fa a aquest punt, hi havia només un dia de diferència entre el que volia el govern i el que acceptaven els empleats.

En aquest sentit, els representants dels treballadors afirmen que havien proposat una millora de la distribució horària dels torns bàsics de treball del matí i de la tarda per afavorir l’eficàcia del servei.

“Malgrat tot van rebutjar l’acord i van aprovar un calendari imposat que no soluciona les mancances estructurals que tenim a causa de la falta de 80 agents que han d’incorporar-se al cos sí o sí si es vol donar un servei públic de qualitat”, apunten.

Així mateix, i com a exemple, afirmen que la proposta del govern sabadellenc contempla que els empleats renunciïn a disposar d’un dia de festa retribuït en cas que un familiar ingressi a l’hospital.

“Un ajuntament governat per formacions polítiques que diuen que són d’esquerres ha tornat a trencar les negociacions, tot i que els sindicats havíem acabat per acceptar completament la resta de propostes del consistori, fins i tot el pla de vacances”, alerten.

 

El govern local ha assegurat que no hi ha hagut “mala fe negociadora”, recordant que es van fer set reunions de negociació amb un acostament de les dues parts que, diuen, apuntaven a un preacord. “La part institucional el va concretar, però la representació sindical en va desestimar els punts d’acord”, indica l’executiu en un comunicat. Alhora alerta que des de l’aprovació per decret del calendari laboral, s’han fet dues reunions més, l’última dimarts. L’Ajuntament nega que obligui els treballadors a renunciar als permisos.

“El que s’està mirant de corregir és que el complement de festivitat es pagui només quan efectivament es treballa en dia festiu”, comenta l’executiu que rebutja l’intent dels sindicats “de condicionar la negociació amb aspectes no relacionats amb la negociació, com els expedients disciplinaris”.

El consistori es mostra a favor d’atendre les demandes laborals en la mesura del que sigui possible. En aquesta línia adverteix que “els recursos són limitats i que s’ha de tenir en compte el conjunt de la plantilla municipal”.

Comments are closed.