Foto portada: el coordinador de Sabadell per la Independència, Francesc Baró. Autor: J.d.A.

Aprovades dues mocions a favor del referèndum català

L’ajuntament de Sabadell demana a la Generalitat fer les mesures pertinents per convocar un referèndum per expressar la voluntat sobre el futur polític de Catalunya. Així mateix, s’ha aprovat també una moció per donar suport als càrrecs electes per facilitar l’exercici del dret a decidir.

El debat sobre el procés ha tornat a arribar al ple de l’Ajuntament. Ho ha fet mitjançant dues mocions.

Referèndum pactat

En primer lloc, un text pactat entre Unitat pel Canvi, ERC, la Crida i Convergència i Unió per fer un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, amb garanties i reconeixement previ. També demana fer pedagogia a la resta d’Espanya i buscar consensos, també amb actors internacionals. “És una qüestió de democràcia”, ha dit la regidora d’Esquerra Montserrat Chacon. “Qui vulgui que voti que sí i qui vulgui que voti que no”, ha afegit el no adscrit Lluis Monge. La moció ha sortit clarament endavant: amb 18 vots a favor, i els vots en contra de PSC, Ciutadans i Guanyem.

Referèndum unilateral

En segon lloc, un text impulsat per les formacions independentistes, Esquerra, la Crida i CiU de suport al referèndum, al procés constituent i de suport als càrrecs electes. Una moció més unilateral donant suport a les mesures impulsades per Junts pel Sí i la CUP al Parlament per fer un “referèndum o referèndum” abans de la propera tardor. La moció no ha tingut el suport d’Unitat pel Canvi. La proposta ha tingut llum verda. 13 vots a favor: Esquerra, Crida, CiU i l’exsocialista Lluis Monge. Cinc abstencions: Unitat pel Canvi i l’exsocialista Carles Bosch. I vuit en contra: PSC, Ciutadans i Guanyem.

El coordinador de Sabadell per la Independència, Francesc Baró, ha intervingut a l’inici del debat. Ha recordat com un centenar llarg d’entitats van sumar-se al Pacte Local pel Dret a Decidir, que es podria reciclar en la Mesa pel referèndum de Sabadell. Ha reiterat que el procés no va de dretes ni d’esquerres sinó de democràcia.

PSC, Ciutadans i Guanyem, contraris

El regidor socialista Cristian Sánchez ha defensat la via socialista, que és la reforma constitucional i el federalisme. En les dues mocions.

El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha acusat l’independentisme que “estan en un carreró sense sortida; la seva via unilateral no té sortida davant la manca de reconeixement internacional”. Hernández ha mostrat una certa fatiga de debatre mocions sobre el procés al consistori, en certa manera com també Joan Berlanga, d’UpC, qui ha demanat no “distreure’ns del que ens ha portat a aquesta sala”.

La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, s’ha mostrat favorable al dret a decidir i a un “Estat federal”. “No compartim que és confonguin els marcs: aquest ajuntament s’ha pronunciat per activa i per passiva sobre aquests temes. No cal portar de forma contínua aquest debat on no toca. On toca és al Parlament. Estem en un estat injust, però la injustícia no és només respecte al model d’estat sinó a altres coses: si el procés no va de dretes ni d’esquerres jo no em sento representada i votarem no”.

El PP, molt actiu sempre en debats identitaris, no ha pogut dir la seva ja que el portaveu, Esteban Gesa, no ha assistit al plenari per problemes de salut.

Foto portada: el coordinador de Sabadell per la Independència, Francesc Baró. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.