Armistici entre l’Ajuntament i SMATSA: l’empresa retira l’ERO i salva la intervenció

Acord entre l’Ajuntament i l’empresa  SMATSA. La direcció de l’empresa accepta retirar l’Expedient de  Regulació d’Ocupació per a una quarantena de treballadors i d’aquesta manera salva el 155, la intervenció de l’empresa, que el govern ja havia començat a tramitar. Arribats a aquest punt, les dues parts negociaran ara com es revisa el catàleg de serveis. 

L’acord és un armistici en el conflicte que han mantingut el govern de Sabadell amb la seva principal concessionària des de fa dos anys. A grans trets, evitarà els acomiadaments de treballadors i l’empresa salvarà la seva autonomia. La vaga d’escombraries queda a expenses del comitè d’empresa però, salvat l’ERO, és probable que es desconvoqui. En qualsevol cas, se sabrà en qüestió d’hores ja que la primera aturada estava convocada per aquest dilluns (que comença a la mitjanit).
El consistori i l’empresa fan públic l’acord per separat, però amb idèntic text, pactat entre les dues parts. Així menciona que el pacte s’ha tingut un presència de l’alcalde Serracant, el regidor de l’àrea, Lluis Perarnau, i els tinents d’alcalde Joan Berlanga i Marisol Martínez, mentre que per SMATSA l’han ratificat tant el seu màxim dirigent, Eugenio Díaz, com el director tècnic Gerard Jovi. Les dues parts assessorades a nivell jurídic.

Sense ERO no haurà intervenció

De moment, SMATSA retira l’ERO i, de forma natural, cau així la intervenció, ja que la motivació esgrimida eren els acomiadaments. Sense ERO no hi havia intervenció. L’empresa salvarà així la seva autonomia de gestió i l’Ajuntament aconsegueix implantar la Instrucció Tècnica de Facturació.

No obstant, en la seva part més polèmica, l’annex que inclou el catàleg de serveis (i que ara restava 100.000 euros al mes a SMATSA respecte la situació actual), falta molta feina a fer. Es preveu que el govern convoqui la comissió de seguiment tècnic que estableix el contracte de residus. L’objectiu serà revisar el catàleg de serveis per millorar el servei de neteja i la recollida de residus tenint en compte la quantia aprovada pel pressupost, que destina a neteja de carrers la mateixa xifra que el 2017. D’altra banda, l’acord inclou també crear una taula política-tècnica per fer seguiment de l’acord. Es reunirà cada dues setmanes i qualsevol de les dues parts la podrà convocar. La primera trobada serà el proper 14 de desembre.

La plantilla d’SMATSA salva l’ERO, l’empresa la seva autonomia al caure la intervenció i el govern s’evitarà una vaga de residus, si es desconvoca finalment, en plena campanya nadalenca i a cinc mesos de les eleccions municipals.

Foto portada: un operari, netejant el carrer. Autor: M.Tornel.