Arxivada la causa contra Maties Serracant

El titular del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell ha arxivat el cas Cal Balsach, al no quedar acreditats els fets que van ser denunciats pel portaveu del PSC, Josep Ayuso, i la funcionària Maite Morao. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, estava sent investigat per tràfic d’influències. La decisió no és ferma i es pot recórrer.

Ayuso i Morao van denunciar els tràmits per cedit una nau de Cal Balsach al conjunt d’entitats El Tallaret de la Creu Alta. Asseguraven que el govern municipal s’havia saltat la normativa urbanística, cedint l’espai per a uns usos autoritzats, afavorint una entitat propera a la formació de Serracant, i contra l’opinió tècnica de Morao.

Al maig de 2016 l’instructor va obrir investigació contra Maties Serracant, llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme, i els funcionaris Josep Torras, Margarita López-Nieto i Rosa Martínez. Se’ls va investigar per tràfic d’influències, prevaricació, delicte contra l’ordenació del territori i negociacions prohibides.

La interlocutòria del magistrat Marcos Melendi rebutja les acusacions. Així recorda que hi havia informes favorables a cedir Cal Balsach al Tallaret sense canviar el Pla General (els de Torras o López-Nieto) i d’altres contraris (el de Morao).

La mera discrepància jurídica o inclús l’error en l’aplicació d’una norma no és bastant per sostenir l’acusació de prevaricació”, rebla Melendi. L’instructor manté que en cas de discrepància sobre el procediment hi ha la via administrativa i la del contenciós administratiu. La denúncia en canvi es va presentar per la via penal.

Sobre la prevaricació, el magistrat no observa cap indici “de decisió irracional, argumentada de forma esperpèntica, amb poca motivació o mera aparença. Tampoc s’observa que hagi causat un resultat materialment injust”, amb la qual cosa dóna carpeta a l’acusació. Igualment es rebutja el delicte contra l’ordenació del territori per arguments similars.

Serracant i membres de la Crida, aquest dimecres. Autor: David B.
Serracant i membres de la Crida, aquest dimecres. Autor: David B.

En un altre ordre de coses, el magistrat també rebutja el delicte de negociacions prohibides als funcionaris públics al no trobar la instrucció cap indici de que Serracant “hagués buscat el seu propi benefici”.

Pel que fa al tràfic d’influències, el magistrat tampoc troba indicis de “coacció ni amenaça” contra Morao per part de López-Nieto. “Es tracta d’una discussió tècnica,  amb dues opinions diverses, el que és raonable. Les explicacions donades en la seva declaració per la pròpia senyora López-Nieto no són en absolut absurdes i encaixen amb la documentació aportada”. Dos testimonis van desestimar que en una reunió personal López-Nieto exigís a Morao un informe a favor del procediment i l’amenacés. Melendi tampoc trobada cap indici “mínimament acreditat” de pressions de Serracant cap a Morao. Sí defineix com a “peculiar” que la denunciant fes aparèixer en la denúncia “els actes vexatoris, amb expressions grolleres i insultats que la senyora Morao va exposar en la seva declaració judicial” ni tampoc els “escraches o assetjaments públic” que assegura haver patit.

Per tot plegat, al no quedar acreditat els motius que donen lloc a les denúncies, l’instructor ordena l’arxivament provisional de la causa. La resolució no és ferma i es pot recórrer en un termini de tres dies.

Serracant: “queda clar que era una denúncia trampa”

La Crida per Sabadell ha fet pública la decisió aquest dimecres. L’alcalde, Maties Serracant, ha reiterat que “s’ha demostrat que era una denúncia trampa i una denúncia política”.

Després de ser investigat, Serracant va deixar les seves responsabilitats al govern, tot i que sis mesos després hi va tornar, primer com a tinent d’alcalde d’Urbanisme i des de juliol de 2017 com a alcalde. Ha agraït la confiança a la seva organització i al govern quatripartit.

En un comunicat, la Crida per Sabadell ha carregat contra el portaveu del PSC, Josep Ayuso, a qui acusen “d’intentar tapar els seus incomptables casos de corrupció” i “aturar la lluita incasable contra la corrupció” de la formació anticapitalista.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Autor: ACN. 

Comments are closed.