Captura de pantalla del moment en què els Mossos d'Esquadra s'emporten detingut el repaer Pablo Hasel, el 16 de febrer del 2021. (Horitzontal)

Ball de bastons entre els portaveus municipals a ritme del rap de Hasél

La discussió sobre la llibertat d’expressió arran del cas Hasél ha acabat a la Junta de Portaveus com el rosari de l’aurora. Els portaveus municipals s’han enganxat a porta tancada durant més d’una hora entre acusacions d’anada i tornada. A més, la proposta, que en principi tenia garantida l’aprovació, ha estat desestimada perquè Junts per Sabadell ha canviat d’opinió, i s’han acabat abstenint. La seva portaveu, Lourdes Ciuró, assegura que “s’han proferit acusacions tan greus com justificar el terrorisme o blanquejar el feixisme i en aquests termes no podem seguir”. Demana empara a l’alcaldessa per tornar a posar les coses a lloc.

La proposta ha arribat a la Junta de Portaveus de la mà dels tres partits independentistes (Esquerra, la Crida i Junts per Sabadell) i de Podem. En principi tenia l’aprovació garantida ja que els quatre partits tenen majoria absoluta malgrat l’oposició de PSC i Cs.

Què demanava el text?

A grans trets, que la Junta de Portaveus demanés al govern central revisar el codi penal pel que fa als anomenats com delictes d’opinió, derogar la llei de seguretat ciutadana (més coneguda com a llei mordassa) i demanar la llibertat per al raper lleidatà Hasel, a la presó des de la setmana passada. També denunciar les “sentències polítiques” i rebutjar la condemna de Hasél.

La trobada de la Junta de Portaveus és a porta tancada. Segons les fonts consultades, el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, i en menor mesura el regidor socialista Eloi Cortés, han fet una dura càrrega contra els arguments de la moció, recordant que la llibertat d’expressió té límits, reiterant que les lletres de Pablo Hasél suposen enaltir el terrorisme (per exemple, el GRAPO) i preguntant Hernández què dirien els proposants si un grup de música nazi demanés la mort dels jueus o si algun polític d’extrema dreta carregués des de l’Ajuntament contra la comunitat gitana. És llibertat d’expressió?, ha vingut a dir Hernández. Cal acceptar com si res la música que desitja la mort, que conté proclames antisemites o masclistes?, ha insistit.

La seva intervenció ha enervat la portaveu de la Crida, Nani Valero, qui s’ha fet creus de les comparacions i vingut a dir que els contraris a la moció blanquejaven el feixisme i donaven suport a la repressió contra la llibertat d’expressió. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha intervingut també en termes durs, recordant que té alguns companys de partit que van morir assassinat per ETA. La discussió ha anat així in crescendo.

Junts es mou

La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, proposava inicialment la moció, però segons ha assegurat a aquest digital, vist el to se n’ha volgut apartar. Primer ha demanat, com també Farrés, deixar la moció per més endavant vist no només la manca de consens sinó la bel·ligerància dels plantejaments.

“Nosaltres no estem al Congrés ni al Parlament; estem a l’Ajuntament de Sabadell i he recomanat tothom calma. Tot s’ha tret de mare i s’ha burxat més del compte, i no ens podem permetre acusar-nos per una banda de banalitzar el terrorisme i de l’altra de blanquejar el feixisme. En una discussió així i amb aquest nivell no m’hi trobaran. S’han passat les línies vermelles més elementals i si això no ho aturem és molt perillós”, explica a aquest digital.

Farrés, també Ciuró, han demanat deixar la moció sobre la taula però la resta de proposants ho han rebutjat. El secretari municipal tampoc permet absentar-se de les votacions. Així que Ciuró ha considerat millor abstenir-se. Una abstenció important ja que amb el vot favorable la moció sortia aprovada i amb l’abstenció s’ha rebutjat per 13 vots en contra (PSC i Ciutadans) i 11 a favor (ERC, Crida i Podem).

Ball de piulades

La discussió s’ha demorat una hora llarga. Un cop fora de la trobada, la Crida per Sabadell ha titllat “d’incomprensible” el canvi de parer de Ciuró i l’ha acusada de “posar-se al costat dels que justifiquen la repressió i la vulneració de drets”.

🔍 JUNTA DE PORTAVEUS

Avui els grups de la Crida, ERC, Podem i Junts hem presentat una moció en suport a @PabloHasel.

❌ A l’últim moment, @JuntsXSabadell ha optat per retirar-se com a proposants i abstenir-se en la votació, impedint-ne així l’aprovació.#LlibertatPabloHasel pic.twitter.com/kEm9bTdBV1

— Crida per Sabadell (@CridaSabadell) February 25, 2021

Podem, soci de govern del PSC, també ha burxat en l’abstenció de Junts considerant-la “vergonyosa”:

‼️ Avui JuntsxSabadell ha impedit que prosperi una moció per reclamar la llibertat de @PabloHasel… de la que ERA PROPOSANT (!) amb @erc_sbd @CridaSabadell i @podem_sbd

Dir que abanderes la llibertat d’expressió i impedir que Sabadell reclami la llibertat de Hasél.

Vergonyós. pic.twitter.com/4AVD5UJnvl

— PODEM SABADELL (@podem_sbd) February 25, 2021

L’altre partit proposant de la moció, i principal de l’oposició municipal, Esquerra Republicana, s’ha limitat en to merament informatiu a dir que Junts “que n’era coproposant, ha decidit, finalment, retirar-se’n i abstenir-s’hi”.

Cs a la Crida: defenseu un “masclista, antisemita i agressor”

Per la seva part, i vist el fil de Twitter de la Crida per Sabadell, el portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha acusat els anticapitalistes de defensar “un masclista, antisemita, agressor i persona que desitja la mort a qui pensa diferent”.

Tenéis la Libertad de expresión de manipular lo que ha pasado en Junta de portavoces, y de intoxicar el debate que hemos dejado pendiente. Queda claro que defendéis a un machista, antisemita, agresor y persona que desea la muerte a quien piensa diferente. https://t.co/L7fTNUgVTG

— Adrián Hernández Moyano (@moyano83) February 25, 2021

La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, demana a l’alcaldessa, Marta Farrés, que convoqui els portaveus municipals a una nova reunió per buscar un punt de trobada i deixar clar que “no tot s’hi val”.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bànner o AQUÍ.

Foto portada: captura de pantalla del moment en què els Mossos d’Esquadra s’emporten detingut el reper Pablo Hasel, el 16 de febrer del 2021. Autor: ACN.

Comments are closed.