Joan Berlanga, cap de llista dels comuns . Autor: David B.

Berlanga (UpC): “la continuïtat d’aquest govern ha de ser viable i potser necessària al proper mandat”

Entrevistem al cap de llista d’Unitat pel Canvi, que a Sabadell representa l’espai dels ‘comuns’, arran de la polèmica desfermada per la seva decisió de renunciar a exercir de portaveu del govern municipal.

Quins han estat els motius pels quals va renunciar a ser portaveu del govern?
Això no és una reacció en calent, ni forma part d’una estratègia política pensant a mig o llarg termini. Això és un acte de responsabilitat, de coherència davant d’un seguit de fets amb caràcter molt intern. Nosaltres estem molt satisfets de la feina en el seu conjunt del govern, amb les seves virtuts i defectes, veiem molt clara l‘obra del govern. Tanmateix, entenem que hi ha dos elements que són essencials a la funció d’alcaldia com són la cohesió i la coordinació, que no han anat suficientment bé. Quan deia que el govern anava bé, també és obra de tots els regidors i l’alcalde. Ara bé, hi aquests dos elements centrals de la funció d’alcaldia -la cohesió i la coherència- que entenem que no han anat prou bé.

En la primera etapa de l’alcalde Juli Fernàndez, vam ser crítics amb alguns elements com va ser la massa presència del procés i de massa projecció personal. Confiàvem que, quan vam fer alcalde Maties Serracant, això revertiria i no ha estat així.

En aquest sentit, durant aquest any, hem fet suggeriments en clau de funcionament intern que vam plantejar a l’alcalde i al govern. Molt d’elles vinculades a com millorar la feina transversal, a com abordar temes de l’agenda política de la ciutat, a qüestions relatives a processos interns del funcionament de l’Ajuntament com ara el canvi de llei de contractació que està suposant un gran esforç… i aquests suggeriments no han estat recollits. Davant aquesta constatació, hem decidit fer un acte de coherència. Aquest plus d’excel·lència que ha d’aportar l’alcaldia no ha estat funcionant o no es valora de la mateixa manera i en un acte de coherència hem decidit renunciar a exercir la funció de portaveu.

Ja que ha parlat de coherència, què opina de les declaracions de Maties Serracant demanant-li coherència Unitat pel Canvi?
Suposo que el nostre comunicat va agafar una volada que va provocar diverses reaccions i  potser totes no van ser prou reflexionades. El que és coherent és complir l’encàrrec de la ciutadania progressista de la ciutat que, al maig del 2015, ens va dir: ‘nois, poseu-vos d’acord per remuntar la ciutat des de l’esquerra’. Aquí ningú marxarà del govern. Nosaltres no ho farem, perquè tenim molt clar l’encàrrec de la ciutadania. Nosaltres ens sentim artífexs d’aquest govern. Som els únics que vam parlar de la conveniència d’aquest govern, abans i després de les eleccions, malgrat les moltes dificultats que ha hagut en temes com el del relleu a l’alcaldia. Sempre hem avantposat que aquest govern d’esquerres tiri endavant per tancar l’etapa anterior. Nosaltres de responsables ho som molt.

Joan Berlanga. Autor: David B.
Joan Berlanga durant l’entrevista. Autor: David B.

Maties Serracant va dir que l’alcaldia té una dinàmica pròpia que costa de canviar. Aquí està el quid de la qüestió. La regidoria d’Educació tenia una dinàmica i altres regidories han fet girs de 180 graus en la seva dinàmica. Abans tot estava abocat a la igualtat d’oportunitats i ara ho està sobre l’equitat.  En aquest sentit, hem trobat a faltar aquest gir en la dinàmica de l’alcaldia. Hi ha un continuisme en alguns aspectes preocupants. Crec que s’haurien de recollir aquests observacions que hem fet. Fins i tot valorar si s’ha de fer algun canvi en els seus equips interns per aconseguir revertir les dinàmiques, com han fet algunes regidories, també a l’alcaldia. També l’alcalde va parlar de si estàvem còmodes en el govern. Al meu parer no es tracta d’una tema de comoditat, sinó de responsabilitat davant un encàrrec de la ciutadania.

No creu que arran de la polèmica ara fa un any sobre el relleu a l’alcaldia i ara amb aquesta han quedat malmeses les relacions entre els socis de govern?
Creiem profundament que és importantíssim canviar alguns elements de les formes de la política.

La vella política tanca files i diu que tot va bé, com si els ciutadans fossin nens petits i no se’ls hi pugin explicar les coses. Els conflictes, les dificultats formen part intrínseca de les activitats humanes, des d’una família a una empresa, en la gestió d’una mateixa organització política això ja passa.

Dintre d’un Ajuntament, on hi ha quatre partits, això forma part de la normalitat, sempre i quan hi hagi coherència política. En aquest sentit, la coherència està en que compartim un gran ideari d’esquerres i de tancar l’etapa anterior. Crec que és una feina no només dels polítics, sinó també dels mitjans i de la ciutadania,  viure d’una altra manera les situacions de dificultat o de cert conflicte. Crec que això s’ha de gestionar d’una manera honesta i transparent.

Joan Berlanga. Autor: David B.
El portaveu d’Unitat pel Canvi. Autor: David B.

En aquest cas, es tracta d’una manera de funcionament d’alcaldia que hem intentat transformar, internament, plantejant-ho a l’alcalde i al govern i que, en aquest cas, no ha estat reeixida. La coherència demana que això tingui conseqüències i la conseqüència és renunciar al paper de portaveu. Respecto la manera com plantegin cada mitjà aquest tema, però si els ciutadans llegeixen el comunicat que està penjat a la nostra web, veuran que diu que el govern va bé, que hi ha alguns elements d’alcaldia que eren millorables, que hem intentat canviar, que no ha estat possible i que conseqüentment hem renunciat a fer de portaveus.

Com valora les manifestacions de PSC i C’s que l’inviten a sortir del govern?
Els hi diria que si ens prenen seriosament quan som crítics amb alguns aspectes del funcionament d’alcaldia, també ens prenguin així quan diem que el govern va bé. És molt hipòcrita utilitzar només la part que els interessa. Per tant, respecto els que puguin dir, però els hi demano coherència. El govern està complint amb l’encàrrec principal que li va donar la ciutadania: remuntar la ciutat i fer polítiques d’esquerres. I això està passant cada setmana.

Què pensa del comunicat de Podemos on s’insinua que ells romandrien al govern independentment del que facin els altres regidors de Unitat pel Canvi?
Sincerament, no entenc la polèmica. És un comunicat complementari al d’Unitat pel Canvi, en el qual nosaltres demanem seny i ells diuen que estan implicats en el govern i Unitat pel Canvi també ho està. No entenc aquesta polèmica. Són coses que passen al juliol. A Unitat pel Canvi tots tenim clar que continuem al govern, perquè som els artífexs d’aquest govern.

Falten nou mesos per a les municipals, a la llum de la seva experiència en aquest mandat, seria partidari de reeditar l’actual pacte de govern?
Primer, sóc partidari d’aprofitar molt aquests nou mesos. Nosaltres tot aquest tema ho donem per tancat. Avui amb l’alcalde, tenim una reunió amb el conseller per parlar dels equipaments de Can Llong. Coses com aquesta són les que ens han d’ocupar en aquests nou mesos com acabar la Plaça Espanya, les obres del Parc de les Aigües, del Parc del Nord, la residència del Sud, perquè sigui de gestió pública…Aquestes han de ser les prioritats.

Jo personalment i l’espai polític que represento, desitgem que continuï havent un govern progressista i d’esquerres. Nosaltres políticament només mirem a l’esquerra. L’opció de continuar amb aquest govern ha de ser viable i potser necessària per la ciutat.

Malgrat les diferències arran del procés sobiranista?
Nosaltres ens creiem tant aquest govern que pressionem per fer millores, encara que pugui generar alguna tensió. Aquest govern no només ha d’acabar el mandat, sinó que ho de fer molt bé. El canvi que estem fent demana segurament més d’un mandat. En aquest sentit, hem de saber resoldre les nostres diferències, encara que de vegades algú vulgui projectar desordre o desgavell. Nosaltres sabem resoldre les nostres diferències i sempre, almenys l’organització que jo represento, posant per davant els interessos de la ciutat i treballarem perquè continuï així al 2019.

Foto portada: Joan Berlanga en un moment de l’entrevista. Autor: David B.

Comments are closed.