v

Bustos a l’alcalde de Mataró: “no cobra ningú de la FMC; ningú vol dir ningú”

  • Alcaldes del PSC tornaran col·lectivament les dietes que s’investiguen com a presumptes sous encoberts.

  • Els batlles de CiU abandonen l’òrgan municipalista; els d’ERC s’ho plantegen.

La Federació de Municipis de Catalunya assegura aquest divendres que obre una “exhaustiva anàlisi” de la gestió feta al capdavant de l’entitat durant la presidència de Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell. La FMC es reserva el dret a interposar les accions que consideri oportunes per defensar les institucions i les persones vinculades a l’entitat una vegada vistes les conclusions.

Malgrat que fins ara no s’havia analitzat en profunditat l’era Bustos a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’entitat ha fet públic aquest divendres que quan va entrar com a president l’alcalde de Premià de Mar, Xavier Amor (PSC), ja va fer marxa enrera a alguns costums impulsats durant la presidència de Bustos. L’òrgan municipalista manté que s’han pres fórmules per garantir la “transparència” i la “pulcritud de la gestió”. Així ho indiquen en un comunicat fet públic a la seva web. Asseguren també que s’analitzen i s’auditen els processos comptables, controls pressupostaris i mètodes de gestió amb una “excel·lent valoració”. El president de la FMC, Xavier Amor, sosté l’any 2013 que va suprimir els abonaments i dietes establerts durant la presidència de Manuel Bustos i que s’han impulsat auditories externes, la primera del 2012.

Les dietes per un valor global de 300.000 euros que van cobrar entre 2011 i 2012 44 membres de la comissió executiva han motivat l’obertura d’una nova línia d’investigació al cas Mercuri (més info: ‘Mercuri: investiguen si més de 40 càrrecs públics han cobrat un sou encobert de la FMC‘). La instructora veu indicis de presumpta malversació de fons públics i ho està investigant.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha fet aquest dijous el nom dels alcaldes investigats (més info: ‘Els 44 alcaldes investigats per les dietes a la FMC‘). Bustos era qui més dietes cobrava, amb molta diferència, gairebé 24.000 euros en menys de dos anys (més info: ‘Bustos va cobrar 24.000 euros en dietes de la Federació de Municipis entre 2011 i 2012‘).

El paper d’Adolfo Moreno

Manuel Bustos va presidir la FMC entre els anys 2004 i 2012. Va dimitir arran de l’esclat del cas Mercuri. En canvi, el secretari general de la Federació de Municipis, Adolfo Moreno, va continuar en el seu càrrec. Moreno està imputat des del mateix novembre de 2012 per malversació de fons públics en una contractació presumptament irregular i despeses no justificades a la FMC.

Ara alguns partits polítics com CiU han demanat que Moreno, que va ser gerent del Consell Comarcal del Vallès Occidental alguns anys, sigui immediatament cessat en les seves responsabilitats a la FMC. “Hem de separar les pomes podrides que hi pugui haver”, ha etzibat l’alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), qui a Rac1 no ha descartat presentar-se com acusació particular al cas.

Bustos a l’alcalde de Mataró: “no cobra ningú; ningú vol dir ningú”

Arran d’una investigació del diari El País sobre els números de la FMC, Bustos va animar l’alcalde de Mataró i vicepresident de la Federació a parlar amb el director del rotatiu a Catalunya en la següent línia. La conversa està inclosa en l’atestat policial, al que ha accedit iSabadell:

No cobra cap electe. Ni president ni vicepresidents. Cap sou. Ningú cobrem sou d’això. Si nosaltres cobrem dels ajuntaments! Ningú vol dir ningú. Les dietes que cobrem, que no són totes les que són, són per desplaçament. Si tu ets el president decideixes perquè tens més desplaçaments… pues arribes o pots arribar a 600 o 800 euros. Depèn si tenim molta feina o no”, va dir Bustos a Mora amb la intenció que mantingués aquesta versió davant El País.

Com ja va publicar iSabadell el mes de novembre de 2013, després de parlar amb el convergent Mora, Bustos va parlar en línies similars amb l’alcalde republicà de Solsona, David Rodríguez (més info: ‘Bustos trató de esconder su sueldo en la FMC‘). Davant la insistència de Bustos en que digués que cobrava en funció dels desplaçaments, Rodríguez va mostrar el seu astorament assegurant a Bustos que no entenia la situació: “Escolta Manel, jo tinc un dubte, eh… Nosaltres, jo, almenys jo, cobro una quantitat fixa cada mes”.

Tant Mora com Rodríguez formen part dels 44 alcaldes ara investigats. El de Solsona va cobrar 7.500 euros entre 2011 i 2012 mentre que el de Mataró va cobrar 5.000 euros.

Els alcaldes del PSC tornaran els diners

De moment, fins que s’aclareixi si hi ha presumpte delicte els alcaldes vinculats al PSC presents a l’executiva de la Federació de Municipis tornaran els imports que van cobrar. Aquest divendres han mantingut una reunió d’urgència. L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, ha explicat que “hem decidit col·lectivament que farem una consignació dels imports que s’han cobrat individualment d’aquesta institució fins que finalitzi tota la investigació”.

Cas apart mereix Josep Félix Ballesteros, alcalde de Tarragona, que assegura que la FMC no tenia ni el seu número de compte i nega haver cobrat els 5.397 euros que comptabilitzen els investigadors. Ballesteros presideix la gestoria del PSC. Anuncia que prendrà mesures legals. En la mateixa situació es troba l’alcalde d’Orrit, Víctor Orrit, que també nega haver cobrat ni un cèntim.

CiU abandona la FMC

Els alcaldes que Convergència i Unió té a l’executiva de la FMC es retiren de la Federació. Així ho han indicat els alcaldes de Reus, Mataró, Matadepera, Sant Quirze del Vallès i Riudecanyes. Ho faran “fins que es depurin responsabilitats i es donin explicacions i garanties” sobre el pagament dels presumptes sous encoberts en forma de dietes. L’alcalde de Mataró, Joan Mora, creu que el cas posa en dubte “la gran missió” de la Federació i assegura sentir-se enganyat per l’entitat. En aquest sentit, els alcaldes de CiU es qüestionen la continuïtat del secretari general de la FMC, Adolfo Moreno.

ERC ho estudia

Els regidors convergents tornaran a la Federació els diners ingressats, com també faran els d’ERC. En aquest cas, hi ha nou alcaldes, que també demanaran explicacions a la FMC sobre la gestió duta a terme per Bustos i Moreno. Els afectats insten a arribar fins al final i asseguren que mai han presentat cap tiquet ni cobrat cap factura de quilometratge. ERC estudiarà si seguir o abandonar la FMC. L’exalcaldessa de Ripoll i ara diputada, Teresa Jordà, ha dit que se sent “víctima d’una trama de xoriços liderada per l’expresident i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos”. “Mai ningú ens va demanar que presentéssim bitllets de tren, dietes o desplaçaments, jo em sento absolutament estafada”, finalitza.

L’alcalde de El Prat es resisteix… però tornarà els diners

Qui s’ha resistit a tornar els diners és l’alcalde del Prat, Lluis Tejedor (ICV-EUiA), que després de Bustos va ser qui més dietes va cobrar. En declaracions a El Prat Ràdio, manté que ser vicepresident de la FMC és un càrrec “amb responsabilitats” i defensa cobrar. Aquest divendres a la tarda però s’ha fet públic que els alcaldes vinculats a ICV tornaran els diners, Tejedor inclòs. Els alcaldes ecosocialistes demanen que dimiteixi Adolfo Moreno com a secretari general de la FMC.

L’alcalde popular de Castelldefels tornarà els diners “si es demostren irregularitats”

L’alcalde de Castelldefels, el popular Manuel Reyes tornarà els 5.000 euros que va percebre “si es demostren les irregularitats”. El segon alcalde popular, el de Pontons, Lluís Caldenteny, ha dit a Rac1 que “no hi ha hagut mala fe”.

Foto portada: el secretari general de la FMC, Adolfo Moreno, sortint dels Jutjats de Sabadell, on va ser interrogat com a imputat el desembre de 2012. Autor: David B.