Foto portada: l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a la sortida dels jutjats. Autor: J.d.A.

Bustos i Sánchez defensen que cobraven “dietes per assistència” de CASSA

  • Bustos assegura que va canviar el sistema per recomanació tècnica i en defensa la legalitat.

  • Sánchez sosté que les assignacions es cobraven per assistència al Consell d’Administració de CASSA.

“Es tractava de dietes legals en base a l’assistència”, ha assegurat a la sortida dels jutjats de Sabadell l’exalcalde Juan Carlos Sánchez. Un argument similar a l’emprat per l’exalcalde Manuel Bustos, que parla de dietes en tot moment. S’ha repetit la versió en els diversos investigats pel cas de les retribucions del Consell d’Administració: els també exregidors Joan Manau, Ricard Estrada i Paco Bustos i els tècnics Jordi Ferrer i Rosa Quirante. Tots han declarat aquest matí als jutjats de Sabadell.

Els set investigats, l’exalcalde Bustos, quatre dels regidors del seu govern i dos funcionaris, formaven part del Consell d’Administració de l’empresa mixta Companyia d’Aigues de Sabadell (CASSA) entre 2009 i 2011. Ho feien com a conseqüència del seu càrrec públic però cobraven les assignacions a títol personal.

Bustos ha reconegut que va canviar l’enfoc de les retribucions, que durant l’etapa Farrés es reingressaven a l’administració. Segons el seu testimoni, ho va fer per recomanació tècnica. A la sortida dels jutjats, ha defensat la legalitat dels cobraments. Després, a Facebook, ha parlat de nou en tot moment de “dietes”, posant-les al mateix nivell que les indemnitzacions que cobren els regidors de l’oposició per assistir a un ple o junta de govern. Dietes. La mateixa paraula usada per l’exregidor i alcalde entre 2013 i 2015, Juan Carlos Sánchez, també investigat. Quan va accedir a l’alcaldia, Sánchez va tornar als orígens l’any 2013, fent que les assignacions anessin a parar a un fons social de l’empresa.

Dietes i assignacions estatutàries

Els càrrecs públics tenen permès cobrar dietes. En aquest cas la seva legalitat està fora de tot dubte. Però la interlocutòria judicial i la pròpia documentació de CASSA especifica dos conceptes diferents. Per un costat les dietes. Bustos va cobrar 1.872 euros l’any 2011 i Jordi Ferrer 8.558,40 euros per aquest concepte. Però per altra banda hi ha l’assignació estatutària. Per aquest concepte, i només durant l’any 2011, Bustos i el tècnic Ferrer van cobrar 9.500 euros cadascun, Paco Bustos 8.700 euros, Ricard Estrada i Joan Manau 4.000 cadascun i Juan Carlos Sánchez poc més de 3.000 euros. Segons l’advocat Raúl García Barroso, que exerceix l’acusació popular en representació de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, l’assignació estatutària depenia dels dividends obtinguts per CASSA. Per tant, sense cap relació amb l’assistència i mai una dieta. Una assignació que constituiria un presumpte delicte d’apropiació indeguda.

Sánchez, a l'entrada. Autor: J.d.A.
Sánchez, a l’entrada. Autor: J.d.A.

Els investigats han declarat aquest matí de dijous davant la jutgessa instructora del cas Mercuri, Beatriz Faura. S’han negat a respondre les preguntes de l’acusació popular, excepte els dos tècnics. La magistrada Faura haurà de decidir si segueix endavant amb la investigació o arxiva el cas, que deriva de la peça 34 del cas Mercuri, ja arxivada fa uns mesos.

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a la sortida dels jutjats. Autor: J.d.A.

Comments are closed.