Juli Fernàndez, i els tinents d'alcalde Joan Berlanga, Maties Serracant i Marisol Martínez.

Cap de setmana clau pel relleu a l’alcaldia

  • Esquerra, la Crida i Guanyem valoren a nivell intern si hi ha relleu per a Juli Fernàndez.

  • Unitat pel Canvi valorarà la seva continuïtat al govern si Berlanga no és investit alcalde.

Els quatre grups que configuren el govern municipal negocien des de fa setmanes el canvi d’alcalde, tal com es van comprometre en el pacte de govern signat la tardor de l’any 2015. Les trobades han estat fins ara molt discretes, tant a quatre com a tres i dues bandes. Aquest cap de setmana es viurà un capítol clau.

En quant a l’alcaldia no hi ha més disjuntiva que mantenir l’actual alcalde, Juli Fernàndez, o que el primer tinent d’alcalde i portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, passi a presidir el ple. El pacte de govern estableix literalment el següent:

Pel que fa a l’alcaldia, al juny del 2017 l’actual alcalde Juli Fernández posarà el seu càrrec a disposició de les forces que el van votar a la investidura al juny del 2015. Les quatre organitzacions polítiques es comprometen a garantir una nova investidura amb el relleu a l’alcaldia al juny del 2017 pels dos anys restants de mandat que garanteixi la continuïtat del present programa de govern. Aquest procés es farà a partir del que va expressar la ciutadania a les eleccions del 24 de maig sense cap condicionant previ.

Les negociacions van començar fa setmanes, enmig del secretisme. Les forces de govern entenen que calia preservar les relacions i reduir al mínim les tibantors que puguin produir-se. Res millor que la discreció per a tal fi. Part de les forces mantenen que, fins al 2019, tots plegats estan condemnats a entendre’s.

El paper d’Esquerra

Esquerra Republicana no posarà objeccions al relleu a l’alcaldia si els tres socis restants es posen d’acord en un candidat. No obstant, mantenen que seria bo dotar d’estabilitat l’actual govern, preservant el quatripartit, i veuen positiva la continuïtat de Fernàndez com alcalde, amb retocs al cartipàs si calgués en la part final del mandat. Així mateix, en dos anys de govern han quedat clares les assimetries dins el govern. Hi ha portaveus, regidors i grups municipals amb un full de serveis molt discret. Una referència velada a Unitat pel Canvi, però compartida per la resta de socis de govern.

Si la Crida i Guanyem donen el vistiplau a Berlanga com alcalde, Esquerra votarà a favor en la investidura. En aquest escenari, el paper de Juli Fernàndez fins l’any 2019 és una incògnita. En quant al programa de govern, està escrit i consensuat al Pla de Mandat 2016-2019. Si no hi ha desviacions, els republicans seguirien al govern fins les properes eleccions. Si hi ha modificacions importants, no descarten sortir del govern i fer una llarga precampanya per recuperar l’alcaldia d’aquí a dos anys.

Berlanga reclama l’alcaldia i UpC amaga amb sortir del govern

Per la seva part, Unitat pel Canvi reclama l’alcaldia per a Joan Berlanga, fruit de la interpretació que fan del pacte de govern i tenint en compte que van ser la força més votada l’any 2015 entre els quatre socis. Així mateix, reclamen repartir més la visibilitat del govern, molt concentrada en Juli Fernàndez al seu parer, i aprofundir la coordinació de l’executiu.

Si no hi ha relleu a l’alcaldia, l’assemblea d’UpC si emprèn alguna mesura, entre elles, sortir del govern i passar a l’oposició, com ja han deixat palès en diverses reunions. Considerarien la manca de relleu un incompliment flagrant del pacte de govern. La resta de socis veu aquest extrem més com una mesura de pressió que com a realitat. Creuen que UpC quedaria en terra de ningú durant dos anys fora del govern. I dins la coalició entre ICV, EUiA i militants de Podem, hi ha diversitat d’opinions respecte què fer l’endemà del no a Berlanga. Alguns sectors valoren més l’acció de govern d’esquerres fins el 2019 que aconseguir ara la presidència del ple.

Crida i Guanyem, claus

Justament l’acció de govern és el que fonts de la Crida per Sabadell mantenen com a prioritària. Els anticapitalistes no es mostren interessats en la pugna per l’alcaldia, malgrat que en el pacte bipartit el lloc quedava reservat per a Maties Serracant. L’entrada d’Unitat pel Canvi i Guanyem al govern va modificar els acords, i la imputació a Serracant pel cas Cal Balsach ho va complicar encara més.

La Crida vol accelerar alguns aspectes rupturistes de l’acció municipal en el darrer bienni. En concret, si a l’inici del mandat posaven l’accent en les polítiques d’habitatge, ara s’enfoquen més a intensificar el procés de municipalitzacions. En aquests dos anys, s’ha recuperat el servei de grua municipal i la zona blava. Segueix sent gestionada de forma externa l’atenció domiciliària, i el personal de neteja d’equipaments municipals. S’ha obert una batalla amb el servei de neteja i residus. I la gestió de l’aigua s’assenyala, tot i que sense mesures fins ara.

Finalment, el quart soci, Guanyem creu prioritari consolidar el govern, mantenint l’estabilitat en la part final del mandat. Així la plataforma ha iniciat contactes amb entitats i sectors de la ciutat per veure’n les prioritats. Dels contactes es deriva que no es veu necessari un canvi d’alcalde, tot i que no el descarten del tot. És millor, mantenen, consolidar el quatripartit en la recta final del mandat, encapçalat per Juli Fernàndez, que ha fet un paper de generar consensos, més que entrar en dinàmiques incertes.

Assemblees aquest cap de setmana

Esquerra, la Crida i Guanyem tenen assemblees aquest cap de setmana per posar al dia l’estat de les negociacions. Tots, en realitat, amb la patata calenta de donar el vistiplau o no al canvi d’alcalde. Si no el donen, el debat sobre el canvi d’alcalde es tancarà. Seguirà Juli Fernàndez. Però s’obrirà un altre debat sobre la continuïtat de l’actual govern.

Foto portada: l’alcalde, Juli Fernàndez, i els tinents d’alcalde Joan Berlanga, Maties Serracant i Marisol Martínez. 

Comments are closed.