Farrés alliberarà els portaveus de l’oposició per aprovar el cartipàs

  • Els portaveus de l’oposició tindran sou de regidor de govern si surt endavant la proposta de l’executiu. 
  • Pujada lineal del 10 per cent als càrrecs electes. L’alcaldessa cobrarà 65.000 euros anuals. 

El nou govern de Sabadell no tindrà problemes per aprovar aquest divendres el seu cartipàs al ple municipal. L’executiu pujarà els sous del govern un 10 per cent i mantindrà les retribucions a l’oposició. El canvi més importat però és que alliberarà els portaveus municipals si es dediquen només a la tasca pública. El seu sou serà equiparat al d’un regidor del govern. 

Fins ara els portaveus de l’oposició cobraven uns 2.600 euros mensuals com a indemnització per assistència als plens i a les juntes de govern. Podran seguir-ho fent. Però a partir d’ara els seus emoluments pujaran si es dediquen només a l’ajuntament de Sabadell. Així Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell), Adrián Hernández (Ciutadans), en principi Juli Fernàndez (ERC) i Maties Serracant (Crida per Sabadell) passaran a cobrar el mateix que els regidors de govern que tinguin dedicació exclusiva: 52.658,06 euros bruts anuals. Hi ha matissos, però: el codi ètic de la Crida obligarà Serracant a destinar al seu partit tot el que sobrepassi de 2,5 vegades el salari mínim. Ja ho va fer com a tinent d’alcalde, i després com alcalde.

Els portaveus de l’oposició que vulguin compatibilitzar la tasca pública amb la professional privada podran fer-ho cobrant llavors les indemnitzacions de ple i junta de portaveus (uns 2.600 euros bruts mensuals).

 

“Volem dotar l’oposició del màxim de recursos perquè puguin portar a terme la seva tasca de fiscalització i per garantir la transparència de l’actuació municipal”, ha afirmat Pol Gibert, primer tinent d’alcaldessa.

Els regidors de l’oposició que no siguin portaveus cobraran 1.500 euros mensuals.

Quant costarà el govern?

La proposta que anirà a ple suposa, en general, un increment del 10 per cent de les retribucions actuals. Els 11 càrrecs electes del govern costaran 568.000 euros cada any. Per nivells, la retribució serà la següent:

  • L’alcaldessa, Marta Farrés (PSC), cobrarà 65.066,68 euros. Uns 4.650 euros bruts per 14 pagues.
  • Els seus quatre tinents d’alcaldessa (Pol Gibert, Marta Morell, Jesús Rodríguez i Montse González) cobraran 56.394,80 euros.
  • La resta de regidors amb dedicació exclusiva cobraran 52.658,06 euros. Es tracta d’Eloi Cortés, Manuel Robles, Carles de la Rosa, Sònia Sada, Mar Molina i Laura Reyes.
  • A més, Farrés preveu tenir cinc càrrecs de confiança. El quatripartit va començar amb quatre però va acabar amb set.

Fonts municipals destaquen que el nou govern costarà 60.000 euros menys que el quatripartit (de 628.429 euros als 568.175 euros actuals). Si es compten les retribucions dels assessors, sostenen que l’estalvi és superior als 155.000 euros. Cal tenir en compte, però, que el quatripartit tenia 14 regidors i 7 assessors (21 membres, per tant) i el govern Farrés en tindrà 16 (11 regidors i cinc assessors).

Quant cobrarà cada grup municipal?

Més enllà del que cobrin els regidors, i de que cada grup tingui un assessor, cada partit amb representació rep una assignació fixa més un variable en funció del número de regidors. Un fix de 2.626,99 euros més un variable de 493,85 euros per regidor. Així l’assignació de cada grup queda així:

  • PSC (10 regidors): 7.565 euros mensuals.
  • ERC (set regidors): 6.084,08 euros mensuals.
  • Crida (tres regidors): 4.108,6 euros mensuals.
  • Cs (tres regidors): 4.108,6 euros mensuals.
  • Junts per Sabadell (tres regidors): 4.108,6 euros mensuals.
  • Podemos (una regidora): 3.120 euros, 86 euros mensuals.

La proposta de cartipàs es debatrà, i previsiblement aprovarà, el ple municipal del proper divendres, a les 10 hores. Serà el primer ple del nou govern.

Foto portada:

Comments are closed.