Lourdes Ciuró - Junts per Sabadell. Autor: David B.

Ciuró (Junts): “No és un pacte de govern. Però no em puc atrevir a dir què passarà”

  • L’exregidor de CiU Toni Font s’incorporarà al govern Farrés com assessor per liderar la nova Oficina de la Gran Via.
  • Ciuró demana ERC que voti a favor dels pressupostos com Junts ha fet a Barcelona.

Els tres vots de Junts per Sabadell serviran per desencallar els primers pressupostos municipals de Marta Farrés i el govern de coalició PSC-Podem a Sabadell. Ciuró s’explica en aquesta entrevista. Votarà els comptes perquè incorporen dues prioritats del seu partit: crear una Oficina de Desenvolupament i Transformació de l’eix Gran Via – Ripoll que liderarà l’exregidor Toni Font i apuntalar la promoció exterior de la ciutat. 

Ciuró s’ha convertit en sis mesos en la principal aliada del govern encapçalat per Marta Farrés. Els ha aprovat el cartipàs i les ordenances fiscals i aquest dimecres es va saber que també donarà llum verda als pressupostos. Acabaran entrant els puigdemontistes de Junts al govern Farrés? Quines contrapartides han obtingut a canvi dels seus tres vots positius als comptes? En parlem amb ella aquest dijous al migdia. 

Vostè va fer campanya repetint que ‘som els de Puigdemont’ i fent connexions en directe amb Waterloo i l’expresident Puigdemont. Però ara pacta els pressupostos amb un dels partits del 155. Què ha canviat?
Res. Vam venir a Sabadell per fer política de ciutat. Junts per Sabadell és Junts per Sabadell. Sempre diem que la ciutat porta molts anys estancada, tenim un programa electoral potent, estem satisfets del programa i treballem perquè el programa s’implementi. Vull dir que no dimitim de res. El nostre compromís amb el país està intacte. Això és fer la millor ciutat per convèncer gent que tingui dubtes.

És la una del migdia ara mateix. Estem al centre. Què li diu a la gent concentrada aquí al costat, a la plaça Sant Roc, que es puguin sentir decebuts o traïts amb el seu acord de pressupostos?
No m’han dit res encara. Però els diré, a qui em vulgui escoltar, que no es pot aturar el dia a dia de la ciutat.

Ens mereixem tenir una ciutat que funcioni. A més de lluitar per la independència, hem de poder tenir un Sabadell que faci goig, que estigui net, que tingui projecte de futur. No vull que els meus fills hagin de marxar perquè no hi ha oportunitats econòmiques o que surti en tots els estàndards econòmics publicats que tenim el PIB més baix de la comarca sent-ne la capital. Mereixem uns bons serveis, una ciutat amb qualitat al màxim possible. I treballar per la ciutat no és incompatible amb fer país.

I a més a més, de tenir un ajuntament amb dos partits que no creuen en la llibertat de Catalunya a tenir-ne un de tercer que hi aposta i que institucionalment poguem tenir la veu de l’ajuntament de Sabadell en el tema de la defensa dels drets i les llibertats és positiu. En tot cas, abans nosaltres que Ciutadans.

Fins ara no han sortit gaires números ni eixos de despesa del pressupost que vostè aprovarà. Quins fets concrets ha obtingut vostè per donar el sí?
Han incorporat el que nosaltres volíem. El nostre programa tenia un eix, que està posat als pressupostos. És una aposta a llarg termini però hem de començar. L’Eix Macià no és va fer en un any ni en uns pressupostos: hi van haver oficines, gent que hi va treballar més enllà de mandats perquè podien canviar els regidors però no el projecte. Es tracta, ara, de fer això amb la Gran Via. Anar posant totes les eines perquè sigui una realitat el més aviat possible. Aquesta autopista urbana de la ciutat atempta contra el benestar del veïns i no ens mereixem tantes i tantes famílies vivint al peu de la contaminació, el soroll i i l’autopista urbana. Són sabadellencs, paguen impostos i tenen dret a tenir un canvi en el seu entorn. I aquest canvi a la Gran Via ens permetrà imprimir un segell diferent a tota la ciutat. Ens presentarà com una ciutat moderna, sostenible, amb qualitat de vida. A la Gran Via hi ha moltes potencialitats i les podrem desenvolupar. L’Eix Gran Via- Ripoll va d’això i el Balcó del Ripoll, que hem ajudat a impulsar, per dignificar aquell espai de coneixement, també està a la Gran Via. La Gran Via s’ha de treballar des de molts aspectes.

Mentre no es faci la Ronda Nord, què farà aquesta nova Oficina del Ripoll?
Depèn molt de nosaltres, de la ciutat de Sabadell, que la Ronda Nord es tiri endavant. En breu el Ministerio publicarà l’estudi informatiu. Sabadell ha de dir-hi la seva. Definir el traçat. Fins ara no hem estat capaços de definir-lo. És imperativa tenir-la.

El nou Pla de Mobilitat del Vallès ja marca un traçat entre Terrassa i Castellar.
Hem anat a la conselleria i vam dir que és una prioritat. Els vam dir que sortiria un estudi informatiu immens de Terrassa a Granollers i que nosaltres no volíem hipotecar-nos per Gallecs. Vam dir que la prioritat a acabar és la connexió amb Castellar i s’ha de treballar. La Generalitat i el Ministerio estan al corrent. Igual s’encalla a Gallecs però això nostre s’ha de tirar endavant. I necessites algú que ho dinamitzi, ho potencii i ho vetlli.

Tot l’espai del balcó del Ripoll i de Covadonga no pot quedar 30 anys més al calaix. La transformació s’ha de començar a fer i els veïns han de veure que és possible. La setmana passada es va fer un acte de la Muriel Casals a la Universitat. Tothom comentava que era una vergonya. És un espai que està al pati de darrera de la ciutat, tapat per unes fàbriques velles, abandonades, ocupades, plenes d’uralita, uns contenidors que supuren brossa, carrers bruts, una plaça davant la UAB on famílies senceres s’hi banyen i gairebé acampen i estenen la roba al campus quan fa calor. Avui en dia el barri de Covadonga entre ocupacions i brutícia s’està degradant. Calen intervencions i el Balcó del Ripoll és una oportunitat per començar a revertir.

Aquesta nova Oficina de la Gran Via estarà dotada de personal? Serà una oficina de col·locació com diu Ciutadans?
L’oficina tirarà endavant amb tècnics de l’Ajuntament, que han de desenvolupar el projecte. Qui estarà d’assessor és en Toni Font [regidor de CiU entre 2007 i 2019] perquè és la persona que ha desenvolupat el projecte de la Gran Via. Hem de tenir una font de coneixement per no donar pals de cec. Volem fer participar agents de la ciutat. Tothom hi pot dir la seva començant pels barris que donen al Ripoll i acabant amb entitats de pensament o sectors econòmics amb interessos al riu Ripoll. L’oficina ha de ser oberta, un espai col·laboratiu de ciutat, que la gent se’l faci seu i quanta més necessitat evidenciem des de Sabadell que ens cal transformar la Gran Via, més ràpid la transformarem.

Per tant, l’exregidor Toni Font serà nou assessor del govern de Marta Farrés?
Sí.

Més enllà d’aquesta Oficina de la Gran Via, què més els ha ‘comprat’ el govern?
El paper de l’esport i la cultura. Les entitats ens diuen que el dia a dia no deixa pensar en com promocionem la marca esportiva de Sabadell. Sempre dèiem que Sabadell ha de recuperar un lideratge en esport i cultura perquè tenim actors molt potents. Aquest espai de desenvolupar projectes estratègics d’esport, cultura i turisme és del que nosaltres ens ocuparem també. Es va començar el clúster, hi ha la Fundació per l’Esport, volem treballar perquè Sabadell sigui Capital de la Cultura Catalana i ho hem de treballar.

I això com ho concretaran en el pressupost?
Tindrem una reunió tècnica per definir un espai amb gent de la casa que ens ajudi a desenvolupar i treballar aquest projecte. I veure en el pressupost com es plasma al llarg dels anys. Cal obrir partida i anar-la dotant a mesura que es van executant projectes.

ERC i la Crida no han passat d’una dotzena de fotocòpies en les negociacions amb el govern.
Nosaltres hem estat molt proactius. Durant setmanes no hi havia ni teníem negociació però portàvem parlant al voltant de filosofia sense veure números.

I els han vist al final?
Sí, des de fa un mes hem vist números. Però ens interessava traduir en números els nostres conceptes. Tenim tres regidors i estem satisfets amb el que incorporen nostre. No podem coartar el projecte d’un altre que en té 10. Volíem encaixar les nostres prioritats amb les prioritats del que en té 10. Hem trobat coincidències. Ells també veuen la necessitat de transformar la Gran Via. Hi ha sinergia. Els números ens han traduït en partida econòmica aquesta voluntat política.

Vostè ha aprovat el cartipàs, les ordenances fiscals i ara aprovarà els pressupostos. Entrarà després al govern?
No. Pas a pas. Estem on estem. I entrar al govern va molt de relacions de confiances. No sé si les podrem desenvolupar. No sé si el moment polític ho permetrà. Però sí volem ser propositius per la ciutat des del minut zero que vam entrar a l’Ajuntament. Hem de desencallar la ciutat. I hagués estat poc coherent no fer-ho en el moment on més podem incidir: en els pressupostos. Ningú ho hagués entès. La coherència ens ha portat a una entesa. A més, nosaltres tenim tres regidors però algú altre també en té tres. Millor ser nosaltres que aquest algú altre.

Vol dir que millor vostès abans que no pas Ciutadans.
Millor per nosaltres. I millor per la ciutat. Al final el pacte amb Junts el que es fa és pensar en la ciutat de forma integral. Si veieu els resultats electorals, cadascú [PSC i Junts] representa un espai de la ciutat. Ara sí que seran uns pressupostos de tots els sabadellencs.

Li han ofert entrar al govern?
No n’hem parlat. No. I tampoc ho hem demanat.

Ho descarta?
No som d’aquells que diem ‘això mai’. En política mai pots dir això mai perquè la política t’obliga a fer enteses i el que no faries mai d’entrada igual ho acabes fent. No tanquem portes a res. No conec cap partit que no vulgui governar. Clar que ens agradaria governar. Sempre es pot? No sempre. A vegades es donen els condicionants i ha vegades no: aritmètica, confiança, projectes. Si es donen les circumstàncies, perquè no? Però avui no estem aquí ni ens ho hem plantejat. Hem de veure com funciona tot plegat. Estem molt en la confiança: si volem desenvolupar temes i ens trobem portes tancades…

El que és evident és que el PSC i Podem fins ara totes les votacions importants les han tret endavant amb vostès.
La relació es va construint. És una bona senyal i és un bon camí. Però el cert és que això és un acord de pressupostos. No és un pacte de govern. No em puc atrevir a dir què acabarà passant. Som cautes en això, tant nosaltres com l’equip de govern.

Morell (Podem), Farrés i Ciuró (Junts), després de presentar el pacte dels pressupostos. Autor: @aj_sabadell via Twitter.
Morell (Podem), Farrés i Ciuró (Junts), després de presentar el pacte dels pressupostos. Autor: @aj_sabadell via Twitter.

Vostè sap que en democràcia la litúrgia, les formes, són molt importants, i les imatges avui dia encara ho són més. Aquesta foto, [la de dalt, del perfil oficial l’Ajuntament a Twitter], no és la foto d’un govern tripartit?
És una foto que fa goig. És una foto integral de ciutat. Una foto de tres forces polítiques que han demostrat capacitat d’entesa i fer política. És una foto de tres dones, i hi dono valor. I és una foto que evidencia que malgrat les diferències profundes hi ha mínims comuns denominadors que podem consensuar. La ciutat s’ho mereix.

Demanaria a Esquerra Republicana que faci com hem fet nosaltres a Barcelona. Quan ells van donar suport als pressupostos del PSC i l’Ada Colau nosaltres ens vam sumar per responsabilitat. Demanaria que faci el mateix a Sabadell. O és que Sabadell no s’ho mereix? O és que Sabadell és de segona?

Foto portada: Ciuró, en una entrevista durant la campanya. Autor: David B.  

Comments are closed.