Ciuró, sobre el pacte dels Merinals: “sovint les coses són més fàcils del que ens les fem”

El grup municipal Junts per Sabadell proposa un debat anual entre el Consistori i els grups d’oposició, per avaluar l’evolució de l’acció del govern local. És a dir, un debat sobre l’estat de la ciutat a mode del Debat de política general o Debate del estado de la nación, que es fa a escala local a ajuntaments com Barcelona o Granollers, sense anar més lluny.

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, assegura que el grup presentarà una moció al proper ple, i que tot apunta a que s’aprovarà. Del debat naixeria un informe, dut a terme conjuntament entre el govern i els grups d’oposició. L’objectiu, segons Ciuró, és augmentar el grau de transparència.

“Quan hi ha una institució forta? Quan es reten comptes, quan hi ha transparència, quan hi ha proximitat de la institució amb la ciutadania”, assegura la portaveu.

Des del grup municipal proposen que el debat se celebri al juliol, perquè “és un debat de final de curs polític”, on es podria valorar tot el que ha passat durant l’any. A més, demanen que la dinàmica del debat funcioni amb control de la durada de les intervencions i torns de rèplica. En tot cas, les regles del joc les hauria de fixar la Junta de portaveus, un mes abans de la celebració del debat. Ciuró explica que l’informe pot ser útil, tot recordant que Farrés governa en minoria, i que, per tant, ara “tothom és important”.

Ciuró, clau per resoldre el cas dels veïns de Merinals

L’Agència d’Habitatge de Catalunya, organisme de la Generalitat i l’ajuntament de Sabadell han arribat, per fi, a un acord envers el conflicte dels pisos de Merinals (més info: ‘Si l’informe diu enderroc, serà enderroc; si diu rehabilitació serà rehabilitació‘. La clau, segons Junts? El paper de Ciuró. Ella ha estat qui ha mobilitzat les parts en conflicte, que han accedit a reunir-se “en una setmana escassa”, segons assegura la portaveu. Ciuró explica que ha estat un exercici de “lleialtat institucional” i es mostra satisfeta amb el resultat. La solució rau en la realització d’un estudi, a mans d’una organització tercera i neutra, que determinarà si els pisos de Merinals s’han d’enderrocar i rehabilitar.




D’altra banda, ja s’havia arribat abans a aquesta conclusió, mitjançant una agència externa que havia fet de mediadora, i que havia suposat una despesa de 18.000 euros (més info: ‘La mediació de 18.000 euros que no ha acostat posicions entre Merinals i Habitatge‘). Ara, en una setmana i sense intermediaris externs, s’ha aconseguit arribar a un acord.

“Sovint les coses són més fàcils del que ens les fem. Sovint una reunió honesta ajuda més a desencallar que relacions epistolars, piulades o intermediaris”, afirma Ciuró.

El peritatge, la neteja de la zona i les obres d’urbanització, podrien començar simultàniament durant el mes d’abril, segons assegura la portaveu.

Decepció amb que es retiri la pancarta de ‘llibertat presos polítics’

La portaveu canvia totalment el to quan parla de l’aprovació de la moció presentada pel grup Ciutadans, i aprovada amb els vots a favor de Podem i PSC, de retirar la pancarta dels presos de la façana de l’Ajuntament. Malgrat que el govern no ha concretat quan es procedirà a la retirada, Ciuró lamenta que la decisió contribueix a “donar l’esquena als drets i les llibertats”.

Ciuró indica que, contràriament al que al·legava el portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, la pancarta no constitueix cap símbol polític. El que sí ho és, segons la portaveu, són “els cartells de ‘Ho tornarem a frenar'” que la formació taronja ha distribuit per la ciutat.

Foto portada: Lourdes Ciuró i Francesc Baró. Autor: Irene J. 

Comments are closed.