Ciutadans guanya a Sabadell; l’independentisme s’estanca

  • C’s guanya de forma clara a Sabadell amb el 28,07 per cent dels vots. El bloc constitucionalista s’acosta al 48 per cent de vots.

  • L’independentisme (ERC, JxCat i CUP) no arriba al 42 per cent (gairebé clavat a l’any 2015). Caiguda de la CUP a la ciutat.

Ciutadans ha guanyat de forma clara les eleccions autonòmiques a Sabadell. El partit taronja ha concentrat el vot dels contraris a l’independentisme basant el seu gran creixement als barris perifèrics de la ciutat. Han tingut 35.502 vots. L’independentisme mostra un cert estancament, causat per la caiguda de vot de la CUP.

El partit liderat a Catalunya per Inés Arrimadas basa la seva victòria en un gran creixement als barris perifèrics de Sabadell. Ciutadans absorbeix bona part del vot del PP, que queda per sota del 4 per cent de vot total a la ciutat (4.660 vots; 3,68 per cent). Els populars queden com a última força a la ciutat entre els partits parlamentaris. Dins el bloc constitucionalista, el PSC ha obtingut el 16,1 per cent dels vots, amb un lleu increment respecte els seus resultats l’any 2015. Ara han tingut 20.369 vots. Sumant les tres forces del bloc constitucionalista, les dades mostren un clar increment de suports: del 42,06 per cent al 47,85 per cent (amb el 100 per cent escrutat).

Cues per votar a l'Estruch, aquest matí. Autor: J.d.A.
Cues per votar a l’Estruch, aquest matí. Autor: J.d.A.

Dins el bloc independentista, les tres forces milloren lleugerament els resultats. ERC és la primera força independentista a la ciutat, amb 25.524 vots, i la segona més votada, mentre que Junts per Catalunya és la tercera, amb 21.379 vots. Quan els hereus de Convergència i els republicans van anar de la mà, van tenir el 33,73 per cent dels suports. Ara han millorat la xifra fins el 37,08 per cent. Però la desfeta de la CUP (del 7,94 per cent al 4,25 per cent) resta forces al bloc independentista, que es queda al 41,33 per cent (quatre dècimes menys que l’any 2012).

Resultat de les eleccions via 'El món'.
Resultat de les eleccions via ‘El món’.

Catalunya en Comú Podem també cau respecte l’any 2014, quan Catalunya Sí Que Es pot va tenir 14.648 suports (el 12,23 per cent). Ara no han arribat al 10 per cent, amb 11.407 vots (un 9,02 per cent). Són la cinquena força més votada.

Victòria de C’s a quatre districtes i de Junts per Catalunya a dos

Per districtes, Ciutadans ha guanyat al districte nord (40 per cent de vots), oest (35 per cent), sud (35 per cent) i est (45 per cent). El PSC ha estat la segona força més votada en els quatre districtes i ERC a tots excepte a Torre-romeu i Can Roqueta, on la tercera força més votada ha estat CeC Podem.

Foto portada: cues per votar, aquest matí. Autor: David B.
Cues per votar, aquest matí. Autor: David B.

Junts per Catalunya ha vençut al districte 1, el més poblat (31 per cent) i al districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener). Dos feus tradicionals dels exconvergents. Esquerra ha estat la segona llista més votada, i Ciutadans la tercera, en el districte 1 i 2.

Al districte 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals) els republicans han estat la força més votada (26 per cent). Els segons han estat Cs i els tercers Junts per Catalunya.

Foto portada: el reelegit diputat de Ciutadans, Joan García, votant a l’IES Pau Vila, aquest dijous. Autor: David B. 

Comments are closed.