Continuïtats, supressions, rareses i fusions del cartipàs del govern Farrés

Tot govern presenta el seu cartipàs amb gran il·lusió. En alguns casos fins i tot amb certa pompa i voluntat de transcendir. Així ho va fer el quatripartit al novembre de 2015. Farrés no ha anat gaire enllà aquest dilluns. Roda de premsa amb la sòcia de govern i la seva mà dreta. Sense fotos per a la història ni compareixences en grup. La foto a la primera reunió de govern. Però no de grup sinó asseguts en reunió. El missatge intentat: un govern que treballa des del primer dia. 

Amb pompa o sense però habitualment al final un cartipàs municipal són faves comptades. L’organització municipal és jeràrquica i l’alcalde o alcaldessa, si el govern entra dins dels paràmetres de la normalitat política, té bonus de presència i legitimitat. A banda de l’alcalde de torn, per veure qui tindrà un paper polític important al govern cal buscar dues regidories (Urbanisme per una banda i Economia i Serveis Centrals per una altra). Si es vol ampliar, però a distància, també compta qui és el responsable de les polítiques socials.

Quatre àrees de gestió

Els governs clàssics a Sabadell han tingut tres àrees (interna, social i urbanística). El quatripartit les va ampliar a quatre i ella ha mantingut aquest número. L’alcaldessa no té àrees directes de gestió (és l’habitual excepte en l’alcalde Juli Fernàndez, qui en tenia i moltes). Alcaldessa representativa i coordinant el govern.

El número 2 de Farrés, el tinent d’alcaldessa (sí, tinent d’alcaldessa) Pol Gibert, té sota el seu càrrec cinc regidors i set regidories (Carles de la Rosa a Cultura, Laura Reyes a Esports, Eloi Cortés a Acció Social i Habitatge, Sònia Sada a Salut i Cicles de Vida i Manuel Robles a Educació). Vindria a ser l’àrea social. També recau en Gibert Transparència i el Programa 2030, els projectes estratègics. Molta teca aparentment per poc temps ja que Gibert seguirà al Parlament, tal com va avançar Farrés en la seva primera entrevista al càrrec (“Treballarem des de la calma i el diàleg“). S’ha acabat la nova pràctica d’evitar la duplicitat de càrrecs públics. De fet, la va fer acabar Juli Fernàndez al ser escollit delegat del govern i seguir al ple fa un any.

Autor: R.Benet.
Gibert, Farrés i Morell, a la sala de premsa. Autor: R.Benet.

La segona tinenta d’alcaldessa (sí, tinenta d’alcaldessa), Marta Morell (de Podemos) tindrà l’altra meitat de les polítiques socials. Segons ella mateixa va precisar, les competències que Podem va desitjar. No ha apostat fort. Un grapat de regidories socials clàssiques (Joventut, extirpada de Cicles de Vida, i Participació), mantenint novetats de la ‘nova política’ com la regidoria de Benestar Animal i afegint-hi regidories de nova planta (Feminisme i Memòria Històrica sense reforma del nomenclàtor a l’horitzó). Algunes rareses: l’any 2011 es va crear la regidoria de Drets Civils per aplegar totes les polítiques al voltant de la igualtat, els drets i les minories. Ara es manté la regidoria sense Feminisme (abans Igualtat?), Joventut, Nova Ciutadania i es recupera Cooperació. Què en queda llavors a Drets Civils? LGTBI? Similar passa, com s’ha dit, a Cicles de Vida, que vindria a cobrir les polítiques d’Infància, Joventut i Gent Gran, però que s’ha quedat sense Joventut.

Urbanisme i Economia. Per arribar-hi cal bussejar entre terminologies que busquen afegir matisos i conceptes novedosos a allò de sempre (Via Pública, Serveis Centrals o Economia). Anar canviant de nom cada quatre anys les regidories no és nou ni només propi de Sabadell però s’ha arribat a un màxim històric: hi haurà una àrea de ‘Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme’ i una altra de ‘Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu’.

Marta Morell
Marta Morell serà responsable d’una part de les polítiques socials. Autor: R.Benet / cedida.

El tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez tindrà dues competències clàssiques sota la nova nomenclatura: Espai Públic i Policia. Sense ser tinenta d’alcaldessa, però per la força dels fets, una regidora important pel govern Farrés haurà de ser l’advocada Mar Molina. Poc coneguda i molt discreta durant la campanya, passarà de cop a portar Urbanisme i Llicències, i s’ha parlat molt d’una cosa i de l’altra a la campanya electoral. A més, entre les novetats del cartipàs hi ha una nova regidoria: Transició Energètica, la màxima responsable de la qual serà Molina. No queda clar, però, si Molina aplegarà així el que clàssicament ha vingut sent Medi Ambient i després Sostenibilitat.

La tinenta d’alcaldessa Montse González serà l’encarregada de gestionar la maquinària municipal. Ella tindrà dues responsabilitats: ‘Impuls administratiu’ i ‘Desenvolupament i Indústria’. Però, fugint de nous termes, portarà Serveis Centrals i Economia. Les relacions amb els funcionaris i el pressupost municipal. La maquinària i la caixa. I per si fos poc tot això, serà a més, regidora de Treball i Empresa (Vapor Llonch, relacions amb patronals i sindicats, innovació, formació…). El que venien fent al quatripartit Juli Fernàndez, Elena Hinojo i Edu Navarro i parcialment Miquel Soler. Tot per a González, que tindrà tota l’àrea per a ella, només acompanyada per Sònia Sada a Comerç, Consum i Turisme, heretades de Marisol Martínez, i que no haurien de ser poca cosa amb la distribució de l’activitat econòmica de Sabadell.

Tres supressions

El govern Farrés desballesta les dues principals novetats del govern Serracant. Així la regidoria d’Intervenció Comunitària ja no existeix. I, més important per la crisi SMATSA i la relació amb les concessionàries que marcaran l’oposició de la Crida de ben segur, tampoc existeix la regidoria de Serveis Municipals. Tampoc passa la formació del nou govern la regidoria d’Eines comunicatives, que tenia Marisol Martínez.

Dues fusions

El govern Farrés fusiona sota un responsable polítics dues regidories que ara estaven per separat però que el PSC habitualment havia mantingut juntes: així Acció Social i Habitatge seran gestionades per Eloi Cortés. Primer Habitatge anava amb Urbanisme i després s’hi va afegir Acció Social. El quatripartit va separar els dos àmbits i ara els socialistes han tornat a unir-los.

El cartipàs presentat aquest dilluns.
El cartipàs presentat aquest dilluns.

En la mateixa línia, es fusionen en Jesús Rodríguez Espai Públic (ara Cohesió Territorial) i Policia Municipal (ara Seguretat i Civisme). Dues àrees que havien anat de la mà amb els governs socialistes (Juan Carlos Sánchez, Paco Bustos i Cristian Sánchez van tenir les dues responsabilitats a la vegada, en part perquè l’epicentre d’elles està situat a les instal·lacions de Can Marcet). Però el quatripartit les va separar mantenint Xavi Guerrero com a regidor d’Espai Públic i primer Juli Fernàndez i després Lluis Perarnau van gestionar la Policia Municipal.

Una alcaldessa

Amb un govern sense cap experiència de gestió pública més enllà de la dècada de Marta Farrés al govern de la ciutat, l’alcaldessa està cridada a ser el principal pulmó de l’executiu, especialment en els primers moments i fins que els regidors comencin a tenir rodatge a la nau municipal. Farrés s’ha alliberat de competències directes i, en minoria però amb un govern de coalició que no té res a veure amb el quatripartit (10+1 versus 4+4+4+2) té molt a dir.

A l’espera dels assessors i les retribucions

Queda per més endavant l’anomenat sotto governo i també si el govern Farrés aposta per assessors com el quatripartit o el bustisme o més aviat pels gerents com clamen algunes veus per donar embranzida a l’administració. Val a dir que des de que Maties Serracant va deixar de ser alcalde, tots els assessors, de govern o de grup, cessaven amb ell, com marca la llei.

Aquesta serà una altra història, ja que el número d’assessors s’haurà d’aprovar per ple en el mateix sac que el sou dels regidors i l’alcaldessa, les retribucions als grups municipals o les jornades que pugui tenir cada membre de l’executiu. Aquesta negociació va ser el primer mal de cap del llavors bipartit ERC-Crida, que va fer aigues quedant-se en solitari en el seu primer ple i perdent la votació. Ara Farrés necessitarà tenir més vots a favor que en contra per tenir-hi llum verda.

Foto portada: primera reunió de govern. Al centre, Gibert, Farrés i Morell. Autor: J.d.A.

Comments are closed.