Cop de porta al projecte per rebre 10 milions de fons europeus per impulsar un nou model de ciutat

L’estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral (DUSI) presentada pel quatripartit com la primera visualització del seu model de ciutat, no serà finançada per fons europeus. Segons ha revelat aquest divendres el PSC des de l’oposició, el ministeri no ha comptat amb el projecte presentat per Sabadell. Fons properes al quatripartit han assegurat que si bé la manca de subvenció condicionarà la posada en funcionament del projecte, es farà a menor ritme.

Al capdavant de l’estratègia DUSI hi havia Maties Serracant, llavors tinent d’alcalde de Territori, i geògraf de professió. Ell i l’alcalde, Juli Fernàndez, van presentar el projecte com una oportunitat per rebre 10 milions d’euros de subvenció en un projecte d’un total de 20 milions fins el 2020. Una inversió que havia de servir per marcar les prioritats del nou model de ciutat:

L’estratègia DUSI és l’inici del model de ciutat, que passa per respondre a les necessitats de la gent, fer una ciutat atractiva i digna, apostant per la transparència i amb qualitat ambiental”, va dir Fernàndez en el seu dia, durant la presentació del projecte, al desembre de 2015 (més info: ‘Sabadell competeix amb altres ajuntaments per rebre 10 milions de fons europeus‘).

Llavors Fernàndez ja va assegurar que si no es rebien fons europeus, la DUSI s’executaria igualment, però a menor ritme, ja que no es podria invertir 20 milions entre 2016 i 2020. Aquesta hipòtesia serà la real, doncs, com ha revelat el PSC aquesta setmana, el ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques no va tenir en compte la proposta sabadellenca entre les escollides.

El PSC revela el fracàs

Al BOE del passat 3 d’octubre es va publicar la relació de subvencions concedides i no hi havia cap de Sabadell. Els fons destinats a Catalunya es concentren en un projecte de Santa Coloma de Gramenet i un altre de Barcelona, per l’àmbit del Besós. 15 milions d’euros per a cadascun. El PSC assegura que Sabadell ha perdut “novament una altra oportunitat”. “Lamentem que el govern no sàpiga connectar amb les veritables necessitats de Sabadell”, assegura Ayuso. Segons ell s’ha fet una bona tasca a nivell tècnic però la línia política de l’estratègia “no és vàlida” per a la Unió Europea.

Si la DUSI era el full de ruta estratègic de la ciutat de Sabadell pels propers 10 anys, es demostra que no és una bona proposta per la ciutat quan ni tan sols ha estat seleccionada en aquesta convocatòria per no obtenir puntuació suficient”, diu Ayuso.

Fonts propers al quatripartit han assegurat a iSabadell que el consistori es presentarà a una nova convocatòria, tot i que de menor quantia econòmica, i que els consta que la proposta del DUSI ha quedat a les portes de la subvenció. En tot cas, però, reconeixen que el cop de porta del Ministeri és un cop pel projecte.

One Comment