Foto portada: la presó cremant, a la plaça del Doctor Robert. Autor: J.d.A.

Crítiques al Govern i als Mossos a l’acte d’aniversari de l’1-O

  • “Ja res és igual després de l’1 d’octubre. No anirem enrere”, insisteix el CDR de Sabadell. 
  • “Mai s’hauria d’haver autoritzat una manifestació dels policies que ens van atonyinar”, diu l’ANC. 

Crítiques al govern català i al cos de Mossos d’Esquadra a l’acte de commemoració de l’1 d’octubre a Sabadell. Unes 4.000 persones, segons l’organització, han participat d’un acte reivindicatiu que assumeix la “victòria” de l’1 d’octubre i demana fer passes immediates per “implementar” la República. 

Certa autocrítica generalitzada en tots els ponents. Però qui més ha deixat veure la seva indignació ha estat la representant del Comitè de Defensa de la República de Sabadell, Txus Merino, qui ha demanat als polítics que “s’apartin” i “deixin passar els compromesos a implementar la República”.

“Ja res és igual després de l’1 d’octubre i pensàvem que els polítics estaven al nostre costat, desobeint un estat antidemocràtic. Però no esteu a l’alçada del poble. O canvieu o marxeu. Nosaltres ja no anirem enrere”, ha assegurat.

L’actuació policial aquest dissabte a Barcelona ha enervat les bases sobiranistes: “Què estan fent al govern? Heu perdut el cap o ens preneu el pèl? Com pot ser que el president Torra ens inciti a la mobilització permanent i els Mossos després facin el que fan? Ahir va ser un dia molt decebedor”, ha dit Merino: “no tenim dignitat? La policia del nostre país ens va pegar per defensar la dignitat del poble”. La representant del Secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana, Marina Morera, també s’ha queixat: “mai s’hauria d’haver autoritzat la manifestació dels policies que ens van venir a atonyinar”. “Cal que algú digui als Mossos que es dediquin a uns altres assumptes”, ha abundat també la presidenta d’Òmnium Cultural a Sabadell, Teresa Mira, qui demana “que ningú abarateixi el resultat de l’1 d’octubre. Aquell dia durarà fins que tot el poble català sigui lliure”. “Som majoria. Ja ho som. Vam guanyar. Volem ser més però ja som majoria. Que no se’ns oblidi”, ha dit Àngels Folch, de SBDxI. Folch ha demanat “unitat”.

“És la clau de volta. Hem de combatre la por, el dubte i la desconfiança. La nostra fortalesa és que som molts, que som pacífics i que som demòcrates. Però no som idiotes. No estem disposats a deixar-nos prendre el pèl”.

Per la seva banda, Francesc Rivera ‘Titot’, membre de la CUP, ha assegurat que la grandesa de l’1 d’octubre és que “vam ser poble. Per ser un poble lliure, primer cal ser poble”. I malgrat que “la cosa no va acabar com preteníem”, n’ha tret una cosa que “ens serà de servei”:

“Quan vam ser poble, vam avançar. Els partits i les institucions van al darrera. Nosaltres tenim la iniciativa. Haurem de deixar de delegar. Hem de tornar a portar les regnes i obligar els partits a complir el mandat de l’1 d’octubre”, ha finalitzat.

Unes 4.000 persones, segons l’organització han participat a l’acte, que ha començat a la plaça Marcet amb una marxa de torxes. Segons fonts de l’organització el miler de torxes s’ha esgotat ràpidament. La manifestació s’ha iniciat just després d’acabar la concentració que s’ha fet a mitja tarda a les portes de l’escola Nostra Llar (més info: ‘Centenars de persones, a les portes de l’escola Nostra Llar‘).

La marxa de torxes, al Passeig Manresa. Autor: J.d.A.
La marxa de torxes, al Passeig Manresa. Autor: J.d.A.

Un cop finalitzada la marxa de torxes s’ha fet una acció simbòlica en una presó que contenia els retrats de tots dels dirigents independentistes empresonats i exiliats. Se’ls ha alliberat i posteriorment s’ha pres foc a la presó. Un cop finalitzada la performance ha començat l’acte polític.

Foto portada: la presó cremant, a la plaça del Doctor Robert. Autor: J.d.A.

Comments are closed.