Foto portada: agents de la Guàrdia Civil a la sortida de l'escorcoll. Autor: David B.

Cronologia del 20-S a Sabadell: el dia que la història s’accelerà

El 20 de setembre de 2017 inicia una acceleració d’esdeveniments que va remoure la política catalana, potser per sempre. Va arribar amb una escalada d’actuacions policials i judicials contra el RUI, el Referèndum Unilateral d’Independència, convocat pel govern de la Generalitat pel dia 1 d’octubre de 2017. Però és la data que va accelerar la història, almenys fins la declaració d’independència i l’aplicació de l’article 155 a finals d’octubre. Va ser el primer dia que l’anomenat ‘xoc de trens’ va sortir al carrer. 

Dos dies abans es decomissen milers de díptics en una impremta de la Zona Hermètica I l’endemà, el 19 de setembre, es fa una acció a l’oficina d’Unipost a Terrassa. Però res encara com el dia 20. Així es va viure a Sabadell.

9 hores. Serracant no es presenta a fiscalia

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, s’ha de presentar a declarar davant la fiscalia de Sabadell. És un dels alcaldes citats a fer-ho per donar suport al referèndum de l’1 d’octubre, però decideix no anar-hi perquè considera “il·legítima” la fiscalia. Serracant fa una compareixença acompanyat de regidors als baixos de l’Ajuntament.

Hi un cert temor a que l’alcalde pugui ser detingut en les properes hores o dies i fins i tot es comenta que anirà sempre acompanyat. No obstant, la seva no declaració passarà a segon pla en breu.

9 hores. Apareix la Guàrdia Civil (més info: ‘La Guàrdia Civil escorcolla el domicili de Sànchez‘)

Poc després de les 9 del matí, salta la sorpresa. Presència policial, de la Guàrdia Civil, en un domicili particular entre la Gran Via i la carretera de Barcelona. Es parla de detinguts. En pocs minuts, la porta de l’edifici i la sortida de l’aparcament va acollint ciutadans, entre ells diversos càrrecs públics municipals, en una concentració de protesta. Seuen a terra.

Mentrestant, els mitjans expliquen com hi ha una actuació a la conselleria d’Economia, amb alts càrrecs propers a Oriol Junqueras detinguts. Automàticament hi ha concentracions. L’Assemblea Nacional Catalana convoca una concentració ciutadana a les portes. També es presenta la policia a la seu de la CUP a Barcelona on després de moltes hores d’estira i arronsa, marxen sense entrar-hi.




Al cap d’una estona, i tornant a Sabadell, se sap que la Guàrdia Civil, amb el suport dels Mossos d’Esquadra des del carrer acordonant la zona, estan al domicili de Joan Ignasi Sànchez. Un exregidor de CiU que després va passar per l’ajuntament de Sant Quirze i ara és assessor del departament de Governació de la Generalitat. Sànchez és proper a la consellera Borràs i se suposa que està a la cuina de l’1-O.

Cap a les 10 del matí, ja són algunes desenes de persones a la porta del domicili i la concentració agafa cert pes, amb unes 200 persones. Hi són presents dirigents independentistes locals, com el propi alcalde, Maties Serracant, regidors d’Esquerra i CiU però també d’altres de formacions no independentistes com Marisol Martínez o Miquel Soler, de Guanyem. o representants d’Unitat pel Canvi.

Els Mossos, ampliant el cordó policial. Autor: David B.
Els Mossos, ampliant el cordó policial. Autor: David B.

Es viuen certes escenes de tensió (més info: ‘Tensa concentració‘). Arriben més agents del cos armat i els Mossos amplien el cordó de seguretat de forma expeditiva. Es veuen escenes amb persones caient per terra mentre la Guàrdia Civil segueix registrant el domicili de Sànchez. Hi un evacuat en ambulància per un atac d’ansietat. Diversos ciutadans es queixen de cops i patades. Cap a la una de la tarda s’enduen detingut Sànchez, acusat de sedició. S’emporten també documentació. L’exregidor sortirà en llibertat amb càrrecs al cap de 48 hores.

13 hores. Manifestació

Cap a les 13 hores, enmig d’una certa confusió, surt una manifestació cap a la plaça Sant Roc des del domicili particular de Sànchez. Un cop a l’Ajuntament es farà una crida per la concentració de protesta del vespre o per desplaçar-se a Barcelona, tant a la seu d’Economia com a la seu de la CUP. Es conjuren per mobilitzar-se quan calgui: “ens trobem als carrers“.

14 hores. L’Ajuntament s’atura

L’Ajuntament decideix paralitzar l‘activitat institucional. A la pràctica, significa que els càrrecs del govern no assistiran a actes públics i se suspèn l’agenda de l’alcalde i els regidors. Un fet inèdit que s’emprèn de forma indefinida.

20 hores. Concentració multitudinària

Al vespre, nova concentració a la plaça Sant Roc, convocada per les entitats sobiranistes i amb l’ull posat a Barcelona, on hi ha milers de persones al carrer esperant instruccions, però disposades a passar la nit si cal. A l’ambient, la sensació que poden passar-s’hi dies. De fet, les intervencions dels representants de la secció local de l’ANC recorden la “mobilització permanent” a Estònia i emplacen la ciutadania a convertir la concentració en una “acampada”. Es parla de portar menjar i beure als acampats.

Intervenció de Forcadell, el vespre del 20-S. Autor: David B.
Intervenció de Forcadell, el vespre del 20-S. Autor: David B.

La concentració a Sabadell té un gran seguiment. Unes 6.000 persones, segons la Policia Municipal. Rècord en temps, però que serà superat en els dies posteriors, quan tot s’accelera encara més. A la trobada hi participa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui assegura que “res ens aturarà. Votarem, votarem i votarem” (més info: ‘Això va de drets civils‘).

La plaça Sant Roc, el 20-S. Autor: David B.
La plaça Sant Roc, el 20-S. Autor: David B.

Malgrat la retòrica, la concentració de Sabadell acaba en poc menys d’una hora. I unes poques hores més tard també la de Barcelona, després de les recomanacions dels dirigents de l’ANC i Òmnium Cultural Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, amb la famosa imatge sobre els cotxes de la Guàrdia Civil. Es fets del 20-D a Barcelona serviran per empresonar-los, un mes després, de forma preventiva.

Foto portada: agents de la Guàrdia Civil a la sortida de l’escorcoll. Autor: David B.

Comments are closed.