Ciutadans. Autor: David B.

Cs aposta per les ajudes directes en el seu pla de xoc: “anem per feina”

La música del Pla de xoc contra la crisi del coronavirus presentat pel govern municipal no convenç els tres regidors de Ciutadans. L’executiu va presentar la seva proposta fa una setmana, que vol aprovar abans d’agost. Ciutadans creu és confús, barrejant mesures ja previstes abans del Covid-19, altres de xoc i altres a llarg termini. Volen clarificar el document perquè acabi sent realment de xoc. I aprovar-lo al juny si és possible: “anem per feina, fem propostes d’impacte aquest any i ja farem un document més estratègic; la gent ara vol respostes més immediates”. 

Ciutadans considera que cal dividir el debat. Aprovar per una banda un pla de xoc real a aplicar abans del 31 de desembre de 2020 per mitigar els efectes de la crisi sanitària, social i econòmica del coronavirus. I deixar per més endavant, segurament amb més participació, un document estratègic a dos, tres o cinc anys vista. I purgar del pla de xoc tot un seguit de propostes que es farien igual, encara que no hi hagués la crisi del coronavirus, que s’han inclòs.

Aposta per les ajudes directes

El partit taronja aposta per les ajudes directes. Així volen que l’administració pública sufragi la quota de les escoles bressol durant tot el curs 2020-2021 per evitar que les famílies hagin d’escollir entre portar el fill a la llarg d’infants o treballar.

A nivell econòmic, cal ampliar el termini per pagar impostos a uns anys vista, per donar oxigen les petites empreses. I com a proposta més nova hi ha crear un fons de 500.000 euros per crear microcrèdits a un 0 per cent d’interès destinat a autònoms i pimes.

“Serà posar-li la respiració assistida als autònoms i empreses fins que es recuperi la situació”, assegura el portaveu municipal, Adrián Hernández.

Volen destinar 150.000 euros per pagar l’assegurança als esportistes de base, bàsicament infants. A nivell cultural proposen la compra a les petites llibreries per ajudar-les a subsistir. Bona part del pla vol donar resposta també als casals d’estiu: cal bolcar els equipaments de la ciutat.

“Aquest serà l’estiu on més gent es quedarà a la ciutat i necessitem que es puguin fer els casals d’estiu amb totes les garanties. Per tant, caldrà posar diners per fer més casals, contractar monitors i tenir més equipaments, com biblioteques, centres cívics, escoles o piscines, fins i tot si cal reservant franges només pels casals”, ha assegurat el portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández.

Els tres regidors de Cs volen també crear “zones d’ombra i zones d’aigua” perquè “la nostra ciutat és molt poc amable per l’estiu i aquest estiu tindrem més gent que mai a la ciutat”.

Bateria de propostes sanitàries

El partit taronja també incorpora tota una bateria de propostes a nivell sanitari: comprar d’equips de protecció i gels per la plantilla municipal amb el possible rebrot de la tardor planificat, estudiar la immunitat al virus de la plantilla municipals com es fa a les grans empreses o el propi hospital Parc Taulí, comprar màquines d’ozó per desinfectar equipaments municipals (“estan donant resultat”, recorda Hernández), i estudiar un mecanisme de recollida de residus porta a porta per les persones que estan aïllades al seu domicili. També activar un protocol de tornada a la feina de la plantilla municipal, deixant els majors de 60 anys teletreballant, adaptació l’atenció al públic, facilitant gel antisèptic als usuaris de les oficines municipals o les biblioteques i generant una bossa d’agents cívics entre la plantilla per informar la ciutadania a peu de carrer sobre les normes durant la desescalada.

Que VIMUSA compri pisos 

A nivell general, animem l’empresa pública VIMUSA a comprar ara habitatges, ja que en falten de públics i serà un bon moment. I al consistori també a començar a donar un cop de mà a la classe treballadora que queda fora tot sovint de les ajudes públiques per uns pocs milers d’euros anuals. “Amb l’Ingrés Mínim Vital que començarà a posar en marxa el govern central i cobrirà les famílies més vulnerables, entenem que hi haurà marge per començar a ajudar les famílies que tenen alguns ingressos més i també necessiten un cop de mà”, finalitza Hernández.

Més informació:

Així serà el Pla de xoc contra la crisi del coronavirus

Foto portada: els regidors José Luis Fernández, Adrián Hernández (portaveu) i Laura Casado, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.