Així valoren ERC, Crida i Cs el pacte Farrés-Ciuró

El sí de Junts per Sabadell al govern municipal pel que fa als seus primers pressupostos no ha sorprès gaire la resta de l’oposició. Ni Esquerra ni la Crida ni Ciutadans es reconeixen sorpresos. Tots ho consideren una conseqüència de la dinàmica del mandat, amb Junts com a soci prioritari del PSC. Esquerra i Ciutadans es dirigeixen als electorals insatisfets de Junts i PSC. La Crida creu que, entri Junts o no al govern, l’executiu ja actua com si tingués majoria absoluta. Republicans i anticapitalistes donen per fet un tripartit PSC-Junts-Podemos al govern. Cs no veu més enllà d’una maniobra de Ciuró per crear una “oficina de col·locació”. 

El portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, assegura que el pacte de pressupostos “no és una sorpresa”. Més aviat una derivada lògica després que Junts per Sabadell donés suport primer al cartipàs i després a les ordenances fiscals.

“Ningú aprova els ingressos sense parlar de les despeses, per tant avui és evident que hi ha un tripartit. Ara l’únic que falta és saber quan Junts per Sabadell entra al govern. Estem en un tripartit”, assegura Fernàndez, qui sosté que el seu grup ha tingut molt poca informació de la proposta de pressupostos del govern perquè “segurament a qui li han presentat la informació i han entrat a fons és amb qui han acabat pactant”.

Esquerra es presenta ara com el pal de paller del republicanisme a la ciutat i de tot l’electorat independentista que se senti molest pel pacte de Ciuró amb el PSC. “És una evidència que Junts acabarà entrant al govern i nosaltres, ara més que mai, som l’alternativa per sumar els republicans de la ciutat per fer realitat el projecte. Fa quatre anys vam començar a moure la ciutat, transformar-la, a fer que algunes coses que ara comencen passin però no renunciarem mai a sumar tots els republicans”, ha assegurat Fernàndez.

Crida: el govern ja actua com si tingués majoria

Tampoc ha sorprès el pacte de pressupostos a la Crida per Sabadell, tercera formació en número de vots a les eleccions i que té tres regidors. Així ho assegura la regidora Anna Lara, qui considera que hi havia molt “rumor sobre un acord a tres” constatant que era “evident” que Junts acabaria votant a favor dels comptes venint d’un acord previ d’ordenances.

Més enllà de si Junts acabarà entrant al govern PSC-Podem, Lara sosté que l’executiu “ja actua com si tinguessin majoria”. La Crida només ha rebut 13 pàgines de fotocòpies per negociar els comptes. A més, centrades en els ingressos, que ja es van aprovar al desembre, i no en la despesa, que és del que es tracta quan s’aprova un pressupost. Sobre la nova Oficina Gran Via, la Crida no en té cap coneixement. Sí veuen que la “posada en escena” d’aquest dimecres amb Farrés, Morell i Ciuró “sense parlar ni d’un sol número” té un caire d’acord que va més enllà d’un acord ordinari de pressupostos.

Cs: Junts dona el sí a canvi d’una oficina de col·locació

Des de Ciutadans, missatge clar: “Farrés ha preferit pactar un repartiment de poder amb els representants de Puigdemont abans que millores de ciutat amb un partit constitucionalista com Ciutadans”. Així ho diu el portaveu municipal de la quarta força en vots a la ciutat, Ciutadans. Adrián Hernández recorda que va fer una proposta de pactes de mandat que no va ser resposta pels socialistes. Després una altra per aprovar els pressupostos, que tampoc no ha estimat el govern i que passava per millores als barris, als polígons, habitatge i promoció econòmica. “Tenien totes les facilitats i han preferit a Junts un cop més”, diu Hernández, qui ja recorda com el PSC ha escollit en els puigdemontistes un “soci preferent des del primer dia”.

Al seu parer, per què dona suport Junts al pressupost? Per crear una “oficina de col·locació de personal afí” que s’anomenarà Oficina de la Gran Via, amb un assessor de govern i dues persones més. “S’ha de dir que a la Gran Via no es podrà fer gaire com a mínim en una dècada”, insisteix Hernández, qui encara no dona per fet l’entrada de Junts al govern perquè “es tracta d’un joc d’equilibris de poder i depèn del que passi en cada moment”.

Més info: 

Foto portada: els regidors Gabriel Fernàndez (ERC), Anna Lara (Crida) i Adrián Hernández (Cs). Autor: David B.

Comments are closed.