Descarrila la comissió que havia de trobar solucions a la neteja dels carrers

Ajornada sense data la comissió informativa especial sobre la neteja viària i la recollida de residus després d’una sola reunió. Amb els vots a favor del PSC, Ciutadans, Junts per Sabadell i Podem s’ha suspès fins que la Crida decideixi si retira un document per portar de nou el contracte a SMATSA a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. La presidenta de la comissió, Lourdes Ciuró (Junts), assegura que els anticapitalistes han fet un “bypass” a una comissió que havia de buscar solucions. 

La Crida per Sabadell va presentar la setmana passada una instància a l’Ajuntament per portar de nou el contracte més polèmic, el d’SMATSA, a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Això ja es va fer durant l’anterior mandat però no va prosperar perquè faltava el contracte original, a les mans de la jutgessa instructora del cas Mercuri. Un cop es va tenir el contracte, es va portar de nou al ple però llavors el govern es va fracturar en la votació i la proposta va ser rebutjada. Ja a l’oposició, la Crida ho va intentar de nou fa uns mesos però llavors es va crear la comissió informativa especial per buscar solucions a la neteja viària, convenint que el tema es tractaria en aquest fòrum, on estan representats tots els grups municipals, tècnics i hi havia convocat tot un seguit de compareixents.

Lourdes Ciuró
Lourdes Ciuró, aquest dijous. Autor: J.d.A

Però només s’ha fet una trobada. I tot ha desencarrilat. Els compareixents de la segona s’han quedat esperant aquest divendres, ja que abans la majoria de grups han decidit suspendre els treballs fins que la Crida decideixi si manté la instància per portar el contracte a la CJA o la retira a l’espera de les conclusions de la comissió. La decisió l’ha liderat la portaveu de Junts, que presideix la comissió, Lourdes Ciuró. Ha explicat que la Crida, al seu parer, havia fet un “bypass” a la comissió i la deixava sense “legitimitat”. I ha proposat que tot quedi en suspens. Els representants del PSC, Ciutadans i Podem han votat a favor, mentre que els d’Esquerra i la Crida han fet en contra.

La comissió tenia un calendari de trobades durant quatre mesos amb diverses compareixences, tant de personal directiu de l’empresa SMATSA, com regidors i exregidors, tècnics actuals i anteriors, serveis jurídics i especialistes. Però tot queda, almenys provisionalment, a l’aigüera.

“Creiem que la Crida ha atemptat contra l’esperit de la comissió: buscar solucions i decidir al final del camí si es porta el contracte a la Comissió Jurídica Assessora […] però ens han fet el bypass i hem volgut sotmetre a votació si valia la pena seguir. Això va de preservar la comissió i respectar la feina que s’havia de fer. Ens sap molt greu aturar així perquè volíem tenir tot un debat i unes conclusions útils”, ha assegurat Ciuró, qui ha explicat la suspensió en roda de premsa.

Els grups que han votat a favor posen la pilota sobre la teulada de la Crida: si retiren la instància fins que acabi la comissió es reprendran els treballs; si no ho fan, s’haurà acabat.

La Crida: “és compatible”

Per la seva banda, els anticapitalistes han assegurat en un comunicat que presentar el seu escrit no tenia perquè acabar amb la comissió:

“És compatible [la instància] amb seguir treballant” a la comissió “obrint totes les vies possibles per tal de dirimir tots els aspectes i clarobscurs de la prestació – o precisament la manca de prestació- del contracte de recollida de residus i neteja viària en la seva totalitat […] no compartim en absolut la suspensió de la Comissió i menys tenint avui quatre persones que volien comparèixer i respondre totes les preguntes”.

La Crida considera una “fal·làcia” haver d’escollir entre la seva instància i la continuïtat de la comissió. Ara, però, hauran de decidir què fer.

Foto portada: contenidors amb voluminosos, a Sant Julià. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.