Foto portada: Ramon Vidal i Marta Morell, a la sala d'actes del casal Pere Quart. Autor: J.d.A.

Tensió al debat de les primàries de Podem a Sabadell

  • Morell: “Podem a Sabadell està desestructurat. On està tota la gent que ha marxat des del 2015?”.
  • Vidal acusa l’oposició interna de ser “gent tòxica” i calumniar la seva tasca: “no penso dir que plou si se’m pixen a sobre”. 

Cara a cara amb tensió entre els candidats a la secretaria general de Podem a Sabadell, Ramon Vidal i Marta Morell. Prop d’un centenar de persones ha seguit el debat a la sala d’actes del casal Pere Quart. 

En la història recent de la política sabadellenca, el cara a cara públic entre els dos candidats a dirigir Podem segurament és inèdit, no a la formació lila, sinó en general. Ni Farrés contra Ayuso el 2014 al PSC ni Ciuró contra Renom aquest any al PDeCAT havien celebrat un debat obert a la ciutadania i amb presència dels mitjans de comunicació. I no ha defraudat: hi ha hagut moments d’alta tensió entre els dos candidats amb un historial de desencontres a l’esquena i dos models oposats per desplegar el partit. Tot a menys de 24 hores de començar les votacions.
L’acte s’ha iniciat amb la presentació dels programes polítics i organitzatiu dels candidats. El tercer aspirant, Jorge Nuez, no ha participat al debat. A grans trets, mentre Morell vol reforçar el paper dels cercles, estenent-los a tots els districtes, Vidal vol una organització “pràctica”. A nivell polític, si Vidal vol consolidar el camí fet a través de les confluències, Morell desitja que el partit tingui més veu pròpia malgrat formi part de coalicions. En un tercer nivell, s’ha presentat el programa sobre feminismes. Morell ha definit Podem com un partit “masculinitzat” perquè mai ha tingut una candidata a secretària general. Vidal ha respost enumerant les activistes que li fan costat: “treballar en femení no va lligat a ser home o dona”.

Estructurats o desestructurats?

Però la tensió s’ha disparat amb les preguntes del públic, format per simpatitzants dels dos candidats, amb major presència de favorables a Vidal a tenor dels aplaudiments. Preguntats sobre la relació amb les forces independentistes, el fins ara secretari general i regidor de Salut ha apostat pel “diàleg” i per una consulta “amb base jurídica i avaluada per tots”. Morell demana a la direcció local que es limiti a seguir els dictats de la direcció estatal i catalana: “no podem tenir línies d’actuació pròpies; Podemos marca la línia i nosaltres hem de seguir-la en tot moment”.

El punt de màxima tensió ha arribat a l’hora de fer balanç del desplegament del partit. Morell ha acusat la direcció de Vidal de fer decaure la il·lusió que va generar el naixement del partit de Pablo Iglesias.

“A part del cercle de la Concòrdia, hi havia cercles a Ca n’Oriac, a Can Rull… fins a vuit cercles a Sabadell. Veia a gent. On està tota aquella gent que mobilitzava Podem a Sabadell l’any 2015? Jo no la veig enlloc. Tots aquells militants amb tanta il·lusió no hi són i els hem de recuperar perquè a Podem no hi sobra ningú. Com a portaveu del cercle de la Concòrdia, la direcció mai més ens han convocat a cap coordinadora de cercles. Podem està desestructurat i només queden dos cercles, buits de persones. És la realitat de Podem i em presento perquè torni tota aquesta gent”.

Morell, per tant, es presenta com la candidata del canvi. Vidal, després de tres anys i mig dirigint el partit lila a la ciutat, amb molts problemes interns, primer expulsat i després ratificat per Madrid, nega les acusacions passant a l’atac:

“Estem més estructurats i si no és reconeix és perquè hi ha molta gent covarda que per la porta del darrera només s’ha dedicat a ser altament tòxica i a fer calúmnies i difamacions. La nostra candidatura no està desestructurada, està present a molts llocs des del 2014, amb gent que des de llavors continua amb nosaltres. La mà està estesa però la gent que no ha vingut a les trobades és perquè no ha volgut i ens ha volgut aïllar. No penso dir que està plovent quan se m’estan pixant a sobre”.

Aquestes darreres paraules han estat molt aplaudides pels simpatitzants de Vidal, que sempre s’han considerat maltractats per la direcció catalana durant l’etapa d’Albano Dante Fachín, a qui consideren proper a Morell.

Morell: la formació d’UpC va “fracturar” Podem

La gestació de la coalició Unitat pel Canvi també ha aixecat polseguera. Tres anys després, encara cou. Segons Morell la participació de “persones a títol individual” de Podem en la coalició amb ICV i EUiA va suposar “la fractura interna de Podem a Sabadell”. Veu bé que hi hagi un govern quatripartit d’esquerres a Sabadell però creu que “l’aposta d’Unitat pel Canvi ha quedat diluïda dins del govern” mentre que ERC i la Crida sí visibilitzen l’acció municipal:

“Si sóc escollida, i firmo un pacte que diu que hi ha d’haver un relleu a l’alcaldia i el pacte no es compleix, exigiré als meus regidors sortir del govern”. En altres paraules, quan Joan Berlanga no va ser escollit alcalde fa un any, Morell hauria fet sortir els regidors de Podem de l’executiu municipal.

Vidal defensa l’aposta d’UpC: “tres anys sumant, tres anys d’un govern d’esquerres i de canvi, que ha fet fora un govern esquitxat per la corrupció”, ha seguit, repassant l’acció de l’actual quatripartit. A la pràctica, però, tant un com l’altre es mostren d’entrada favorables a la nova confluència d’esquerres, amb Catalunya en Comú, si es compleix el mandat de l’assemblea ciutadana de Podemos: que el nom del partit aparegui a la papereta.

Votacions: del 11 al 18 de juny

El debat ha congregat prop d’un centenar de persones, i s’ha allargat unes dues hores aquest migdia. Les votacions per escollir Secretari General i la nova direcció (l’anomenat Consell Ciutadà) comencen aquest dilluns i s’allarguen fins el dia 18 de juny. A finals de l’any 2014 van participar en les primeres primàries de Podem a la ciutat prop de 500 persones.

Foto portada: Ramon Vidal i Marta Morell, a la sala d’actes del casal Pere Quart, aquest migdia. Autor: J.d.A.