Diari de campanya (13). És l’economia

Gairebé hi ha hagut unanimitat aquest dimecres a la campanya electoral. Les principals formacions polítiques han presentat les seves propostes lligades a l’eix economia-ocupació-educació. Així ho ha fet el PSC, CiU, Unitat pel Canvi i la Crida.

La campanya viu les seves darreres 48 hores. El PSC tindrà la visita del número 2 del PSOE, el secretari d’Organització, César Luena, per donar suport a Josep Ayuso. La majoria de partits preparen els seus actes de final de campanya, que faran divendres al vespre.

El PSC bonificarà l’IAE al 50 per cent durant els set primers anys

El Partit dels Socialistes ha anunciat aquest dijous que si governen ampliaran la bonificació actual de l’Impost d’Activitats Econòmiques fins els set anys. Ara es bonifica el 50 per cent durant els dos primers anys d’activitat. Ayuso vol ampliar la mesura cinc anys més.

Aquesta mesura farà més ràpida la posada en marxa d’un negoci i se sumarà a una ordenança específica que aglutinarà tots els tràmits municipals que una empresa de nova creació o nova implantació al municipi cal que faci”, ha dit el candidat.

També es proposen bonificar el 75 per cent la llicència d’activitat per a nous negocis. Reforçaran els espais de coworking. També es comprometen a fomentar la reindustrialització, potenciant l’Àmbit B30. “Per fer possible la reindustrialització caldran, però, mesures específiques», -diu Ayuso- «com ara, actuacions de planejament urbanístic que permetin la instal·lació d’indústries, com ja hem fet a l’àmbit industrial del Ripoll. Finalment asseguren que potenciaran el comerç local i augmentaran les activitats a Fira Sabadell.

Els socialistes reben aquest dijous la visita del número 2 del PSOE, el secretari d’Organització, César Luena, Arribarà a la Roureda i es preveu que faci un recorregut a peu conjuntament amb Josep Ayuso, acabant amb un speaker’s corner davant l’església de Ca n’Oriac.

CiU apostarà per la FP

La federació nacionalista, Convergència i Unió, ha presentat aquest dimecres les seves propostes educatives. Passen en bona part per la Formació Professional dual, on els alumnes estudien i fan pràctiques a empreses. CiU creu que el consistori ha de promocionar i facilitar convenis entre empreses i centres educatius fent d’intermediari. També facilitaran instal·lacions municipals per a fer cicles formatius, a actuar per promoure cessions d’espais.

També afavoriran l’ús social de les escoles fora de l’horari lectiu. Es comprometen a fer seguiment de si les escoles estan ben mantingudes. Una altra prioritat és assegurar les beques de menjador. “Ha de ser una prioritat, i farem el que calgui per garantir-ho”.

CiU redunda en el que ja van dir fa temps: traslladaran l’Escola de Música i Conservatori a la eu de l’Espai Cultura, on pagaran un lloguer a la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 si s’arriba a un acord.

UpC: “l’Ajuntament pot i ha de crear llocs de treball”

Unitat pel Canvi s’ha reunit aquest dimecres amb membres del sindicat Comissions Obreres del Vallès Occidental per analitzar de forma conjunta la situació econòmica i social de Sabadell i el Vallès. Recorden que l’atur està al voltant del 20 per cent, les famílies s’han empobrit, i que els governs català i espanyol han posat per davant el rescat a les entitats financeres, desmantellant el sector públic. Asseguren que Unitat pel Canvi aposta per contribuir a avançar cap a un nou model econòmic que no es basi en el benefici individual a costa del benestar compartit. També volen replantejar l’activitat econòmica a Sabadell de forma conjunta amb els actors econòmics i socials des d’una perspectiva comarcal de ciutat. El cap de llista, Joan Berlanga, aposta per una planificació conjunta de les poblacions vallesanes sobre els sectors productius. Per exemple, ara no hi ha cap concordança entre l’FP i la demanda de les empreses, assegura. “Sense una planificació comarcal difícilment avançarem cap a un model econòmic i social que sigui sostenible“, ha assegurat Berlanga. Així mateix, el cap de llista aposta per fer de l’Ajuntament un motor de creació de llocs de treball dignes i de qualitat.

L’Ajuntament pot crear llocs de treball i ha de fer-ho”, finalitza, en referencia a plans ocupacionals i de formació en diferents sectors.

Unitat pel Canvi remunicipalitzarà serveis quan sigui viable i no negociarà amb ETTs. La trobada a Comissions Obreres han tingut lloc amb el secretari comarcal, Enrique Rodríguez, entre altres.

Crida: “CiU és la garantia de que res no canviï”

La Crida per Sabadell manifesta que cal un gir de 180 graus en la promoció laboral i empresarial de la ciutat. Volen trencar amb el mite de la inversió estrangera que dóna treball i prosperitat quan el que dóna és precarietat. Així ho manifesta el número 7 a la llista, Eudald Griera, que ha fet un acte a Torreguitart, amb persones vinculades a diverses iniciatives d’ocupació, com la cooperativa de crèdit COOP57, la cooperativa La Matrioska, l’entitat d’habitatge social Sostre Cívic, l’entitat Tarpuna o el restaurant del temps La Trobada. “L’economia social i solidària és una eina de transició cap a un altre model econòmica i genera alternatives reals”, manté Griera.

Així mateix, en clau partidista, la Crida sosté que els models econòmics de PSC, PP i CiU són calcats i que per tant, votar CiU a Sabadell no és votar pel canvi sinó per garantir que res no canviï: “si el canvi que tants sabadellencs desitgem ha de venir de la mà d’un govern liderat per CiU, aquest no arribarà”.

La Crida aposta per polítiques fiscals que fomentin el comerç local i de proximitat i els models d’economia social i solidària enfront les grans superfícies. Creuen que l’Ajuntament ha d’incloure clàusules socials en la contractació de serveis, crear o promocionar eines de finançament, estalvi i operativa bancària ètiques per empreses i particulars. Estan a favor de crear una moneda pròpia que potenciï un mercat social de productes de proximitat i de caràcter social.

D’altra banda, la Crida farà un pla de treball per recuperar l’espai i els equipaments públics i transformar la vida de la ciutat. Proposen 80 àmbits d’intervenció a desenvolupar a través dels plans integrals d’intervenció de barri. Les línies mestres seran comunes: pacificar la circulació, millorar l’accessibilitat i reduint l’ocupació privada dels carrers (per exemple, de les terrasses dels bars) i fomentar l’ús cívic de l’espai

ERC i els joves

Els republicans han presentat aquest dimecres les seves propostes en quant a la gent jove. Volen fomentar el lloguer social. Milloraran la FP centrant-la en els sectors més estratègics, vetllar per la correcta implantació del programa ‘Garantia Juvenil’ per captar joves que han sortit del circuit educatiu i reenganxar-los i finalment afavorí la participació i la implicació de les entitats juvenils.

Cs vol un anell de circumval·lació

Ciutadans vol construir una anella viària de circumval·lació a Sabadell per millorar la mobilitat a la ciutat. Parteixen de la necessitat del Quart Cinturó , perquè absorbiria el trànsit que ara suporta la Gran Via i que ve des de Castellar.

Així volen una B40 o Quart Cinturo que respecti el medi ambient, que preservi el parc agrari de Sant Julià. Si aquesta carretera no es fa el cap de llista de Ciutadans voldria almenys que la Ronda Oest es perllongui i arribi fins a Castellar. Un cop fet aquest pas, Garcia aposta per connectar totes les rondes de la ciutat des de la C58: Ronda Oest, Quart Cinturó, la prevista Interpolar Sud, la prevista Ronda Est i la connexió amb la Ronda Oest i Castellar. La formació taronja aposta per consensuar les actuacions amb el veïnat a través d’un procés de debat ciutadà.

A la mateixa vegada, però, volen més zones verdes, garantir reserves de sòl per a futurs equipaments i impulsar els espais naturals del Ripoll i el Parc Agrari. Garcia ha presentat i ha debatut les propostes amb un seguit de veïns de la zona nord.

Guanyem promet escoles bressol per a tothom

La candidatura Guanyem Sabadell – Sí se puede assegura que cal apostar per l’educació de 0 a 3 anys i per fer una xarxa d’escoles bressol i universal per a tothom, a més de gratuïta. La cap de llista de Guanyem, Marisol Martínez, és conscient de la dificultat de la mesura però manté que
“És una mesura de triple benefici social: es garanteix la viabilitat de les escoles bressol públiques a través dels impostos, es potencia l’equitat fent universal i voluntari el dret a l’educació dels infants de 0-3 anys i es respecta la nostra gent gran que avui són els que s’estan fent càrrec de la cura dels més petits de casa”, finalitza.

 

Comments are closed.