El conflicte entre el govern i SMATSA segueix escalant

  • SMATSA demanda Serracant i Perarnau per danys a l’honor i la reputació valorats en 1,5 milions d’euros. 
  • Ara per ara, hi ha obertes dues investigacions penals, tres contenciosos administratius i una demanda civil. 

Nou litigi entre l’empresa SMATSA i membres del govern de Sabadell. La concessionària ha presentat una demanda per danys a l’honor i a la reputació contra l’alcalde, Maties Serracant, i el regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau. La demanda ha estat feta pública aquest migdia per la Crida per Sabadell, grup municipal de Serracant i Perarnau, i confirmada a aquest digital per l’empresa.

Des de l’arribada del quatripartit, les relacions entre la direcció de l’empresa i el govern no han estat bones, però es van enterbolir més a finals de l’any 2016 i trencar del tot a començaments del 2017. Llavors l’Ajuntament va acusar l’empresa d’inflar els costos sis milions d’euros (més info: ‘L’Ajuntament acusa SMATSA d’inflar els costos sis milions des del 2012‘). Des d’aquell moment, a cada pas per una banda li correspon un recurs, contenciós o demanda per l’altra. Una escalada judicial que acumula ja milers de pàgines i d’euros en minutes pels lletrats.

L’empresa sosté que hi ha danys a la imatge i a la reputació a l’empresa per un valor de 1,5 milions d’euros a partir de les compareixences públiques de Serracant i Perarnau del gener de 2018 (més info: ‘Serracant anuncia sancions contra SMATSA‘) . Se’n reclamen 30.000.

Díaz (SMATSA): “la demanda és coherent amb la querella”

Preguntat per la nova demanda per aquest digital, el director general d’Àgora Grup, matriu d’SMATSA, Eugenio Díaz, ha assegurat que “va en perfecta consonància amb la querella per prevaricació”. L’empresa va presentar la demanda abans de l’estiu, abans de saber-se les noves imputacions dins la peça 28 del cas Mercuri, que estudia l’adjudicació del servei. “Res de dir que la demanda és una cortina de fum per tapar les darreres novetats perquè està presentada fa mesos”, afegeix Díaz.

Serracant: “no ens arrosarem”

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha avançat que els serveis jurídics municipals recorreran la demanda, i creu que té poc recorregut, formant part d’una estratègia per confondre l’opinió pública:

“Aquesta nova demanda forma part de l’estratègia de dilació de l’empresa, que vol desgastar, intimidar i crear confusió davant de l’actuació d’aquest govern municipal. Malgrat tots aquests intents matussers, no desistirem ni ens arronsarem en la nostra obligació de garantir l’eficiència, el bon servei, la transparència i la fiscalització dels serveis públics”.

Per la seva part, la Crida per Sabadell, qui ha fet pública la nova partida judicial, interpreta la demanda com una nova forma de torpedinar la fiscalització del servei i manté que si l’empresa té mala imatge no és per l’actual govern sinó pels seus vincles amb la corrupció del bustisme. Entre el que ha provocat danys a la reputació, hi ha el monogràfic penjat al web municipal sobre el compliment del contracte. “Què serà el següent? Demandar a la jutgessa del cas Mercuri per danys a la imatge? O als mitjans de comunicació per transmetre els avenços en la investigació del cas?”, es pregunta la portaveu del partit, Aurora Murillo.

Conflicte en escalada

Les posicions són tan allunyades que on SMATSA veu “embrutar la imatge de l’empresa”, el partit de l’alcalde hi veu “netejar la ciutat de corrupció”. On el partit anticapitalista veu fiscalitzar el servei, l’empresa hi veu persecució. I on SMATSA veu la defensa legítima dels seus interessos, la Crida i la resta del govern hi veuen xantatges i amenaces.

Sent així, i ara per ara, els diferents litigis judicials oberts amb presència de l’empresa són els següents.

1. Cas Mercuri: l’adjudicació del contracte. Oberta l’any 2012

Peça 28 del cas Mercuri, oberta l’any 2012 i que ara implica part de l’anterior govern socialista i la cúpula de l’empresa (més info: ‘Més Mercuri, més investigats‘). La instructora del cas Mercuri creu que l’adjudicació del contracte va ser irregular, fruit d’una conxorxa entre els directius de l’empresa, càrrecs polítics municipals i funcionaris. Aquesta tardor tindrà un nou capítol, ja que hi una ronda de declaracions. Han de declarar els exregidors Paco Bustos, Anna Carrasco i Cristian Sánchez, i els màxims dirigents de l’empresa. En declaracions aquest digital, Díaz manté que encara no li han notificat la citació. Almenys un exregidor està en la mateixa situació.

2. Querella per prevaricació. Oberta l’any 2018

Querella per prevaricació d’SMATSA a diversos membres del govern. El cas es va obrir aquest any arran d’una denúncia penal de l’empresa contra diversos càrrecs polítics (l’alcalde i els regidors Perarnau i Xavi Guerrero, a més d’altres directius i funcionaris (més info: ‘Serracant i dos regidors més, investigat per prevaricació‘). L’empresa sosté que l’Ajuntament ha dissenyat una persecució per ofegar-los i acabar-los fent fora. Fa pocs dies seguien les declaracions de testimonis. Ja en van uns quants. Díaz (SMATSA) avança que el titular del jutjat d’instrucció 2 de Sabadell ha decretat la complexitat de la causa i la instrucció es pot allargar ara, com a mínim, fins el mes d’abril.

3. Tres contenciosos administratius

L’empresa ha interposat diversos litigis al tribunal contenciós administratiu contra la implantació de sistemes GPS en tots els equips, la nova Instrucció Tècnica de Facturació, així com les liquidacions econòmiques dels anys 2014, 2015 i 2016, mitjançant les quals el govern els reclama més de tres milions d’euros.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, a l’esquerra. A la dreta, el director general d’Àgora Grup, Eugenio Díaz.

 

Comments are closed.