El futur del nomenclàtor de Sabadell, sobre la taula de nou

  • La polèmica originada per l’informe Machado a l’agost del 2017 torna a posar-se en el punt de mira, aquesta vegada però desplegada a tot el públic.
  • Sabadell organitza una jornada sobre el nomenclàtor presentada per Serracant i Chacon al Casal Pere Quart.

Aquest divendres de 7 a 9 del vespre, l’alcade de Sabadell i la regidora de Cultura plantejaran el valor patrimonial que té per la comunitat l’actualització del nomenclàtor. L’endemà, 15 de setembre, s’organitzarà un memorial sobre aquesta figura per avaluar la urgència d’una revisió imminent.

L’objectiu d’aquesta sessió és plantejar les idees que des del camp de la sociologia i la història permeten entendre què és un nomenclàtor i el valor que té per a la comunitat ciutadana. Dissabte a les nou del matí, Oriol Dueñas iniciarà una ponència sobre El memorial democràtic. Tres quarts d’hora després, Abad Sentís, el protagonista de l’informe Machado, i dos historiadors més faran un seguiment de l’historial i la memòria d’aquesta llista per concloure sí l’actualització d’aquesta és tan urgent i necessària com exigeixen algunes organitzacions. L’Entesa per Sabadell, partit de l’alcalde, n’és una d’elles.

Ache, Benaul i Serrano, amb Marcet al rerefons

La jornada acabarà amb la taula rodona Nomenclàtor de Sabadell: la necessitat d’una revisió, a càrrec del periodista Josep Ache i els historiadors Jordi Serrano i Josep Maria Benaul. Poc abans de les dues de la tarda, es llegiran les conclusions. Entre les punts que s’haurien de tractar, hi ha la idoneitat de retirar dels carrers de Sabadell les referències al franquisme, amb la plaça de l’alcalde Marcet com a element més visible.

De l’informe Machado a la jornada

A l’agost del 2017, Abad i Sentís proposava suprimir un centenar de noms a la ciutat relacionats amb el franquisme, com ara la plaça d’Antonio Machado (més info: ‘Informe Machado‘).

L’alcalde i la regidora de Cultura van intentar refredar la tempesta que va provocar el document de l’historiador, i van deixar sobre la taula la reforma del nomenclàtor. Ara, un any després i a falta de nou mesos per a les municipals, s’intentarà arribar a un punt de trobada.

Foto portada: la plaça d’Antonio Machado.

Comments are closed.