El govern municipal tem que l’Ajuntament haurà de seguir sota la regla de la despesa

Davant la crisi dels romanents, el ministeri d’Hisenda obre la porta ara a aixecar la criticada regla de la despesa als ajuntaments. En què consisteix aquesta regla? En resum, és una cotilla que limita l’autonomia dels ajuntaments a l’impedir-los créixer per sobre de la previsió econòmica general. Si se suspèn la regla de la despesa, es permetrà agafar volada als ajuntaments davant la crisi econòmica vinculada a la crisi sanitària de la Covid-19. Però el govern municipal tem que a causa de tenir un Pla Econòmic Financer des de l’any 2019 seguiran sota la lupa de Funció Pública de la Generalitat i Hisenda. 

Durant l’agost hi ha hagut polèmica política sobre el pla pactat in extremis entre el ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per l’ús dels romanents municipals. Alguns consistoris han aixecat la veu, amb Barcelona i València al capdavant, però també amb el PP com a partit en contra. Han de decidir si presten els seus estalvis a Hisenda durant una dècada a canvi de tenir més pressupost a gastar.

En paral·lel a l’ús dels romanents, i a la polèmica, el Ministeri planteja ara aixecar la regla de la despesa, imposada pel govern del PP i corcoll per ajuntaments de tots els colors. Si durant la convalidació del pla al Congrés dels Diputats s’acabés fent seria un moviment molt ben vist pels alcaldes.

El govern de Sabadell creu que quedarà fora per la “mala gestió” del quatripartit

Però el govern municipal, segons les fonts consultades per aquest digital, tem ara que quedin fora d’aquesta flexibilització. El motiu? L’Ajuntament té un Pla Econòmic Financer (PEF) vigent per a l’any 2019 i 2020, aprovat la primavera de l’any passat. Llavors no va aixecar gaires recels i es interpretar que significava poc més que un seguiment dels comptes municipals. Tot perquè l’any 2018 el consistori, malgrat quadrat els comptes, va gastar més del que tenia permès, és a dir, va vulnerar la regla de la despesa. El consistori va haver d’aprovar el pla, passant a estar sota vigilància de Funció Pública de la Generalitat i en última instància d’Hisenda. Les fonts del govern consultades parlen de “mala gestió” del govern anterior, que van provocar aprovar el Pla econòmic financer. Una “mala gestió” que llavors semblava innòcua però que ara pot tenir conseqüències.

Llegint i rellegint el decret llei, els tècnics municipals no troben cap menció a la situació dels ajuntaments que tenen un PEF. Però alerten que fins el moment mai s’han pogut acollir a les flexibilitzacions de la regla de la despesa si hi havia un PEF vigent. Així, si no hi ha canvis, temen que l’Ajuntament seguirà sota un dels punts més criticats de l’anomenada llei Montoro (en referència a l’anterior ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro) mentre la majoria d’ajuntaments hi escapen.

No obstant, l’administració municipal seguirà atenta a l’evolució del decret llei per l’ús dels romanents, que es va aprovar a l’agost però encara ha de passar pel Congrés dels Diputats, on no té fàcil la seva convalidació.

Més informació:

13 claus per entendre el conflicte dels romanents que ha revoltat el món local

Foto portada: la façana de l’Ajuntament, en una imatge d’arxiu. Autor: David B. 

Comments are closed.