Forcadell: al Parlament s’ha de parlar de tot; no sóc una censora

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell s’ha referit a la declaració d’independència com una “resolució política sense transcendència jurídica” i ha dit que no suposava donar “validesa” al resultat del referèndum. “No es parlava del referèndum en les propostes de resolució que es van aprovar”, ha afirmat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal en una declaració que ha tingut un moment per una protesta duta a terme a Sabadell. 

L’expresidenta ha remarcat que la declaració d’independència estava només al “preàmbul” de la resolució, que el va llegir per donar-li “més rellevància política” però que no es va “ni votar ni publicar”. Preguntada sobre si el 27 d’octubre es va proclamar la independència, Forcadell ha evitat ser taxativa.

“Es van aprovar dues propostes de resolució i es va llegir un preàmbul que era una declaració política sense transcendència jurídica”, s’ha limitat a dir. Per tant, ha negat que el que es va aprovar “equivalgui a una DUI”.

Forcadell ha estat curosa a l’hora d’escollir les paraules quan Consuelo Madrigal l’ha preguntat sobre la declaració d’independència. Ha reconegut que només estava inclosa al preàmbul i que la va llegir a petició del llavors diputat Roger Torrent. “És normal, es fa per donar més rellevància política a una proposta de resolució que no es vota”, ha manifestat.  A més, ha afegit que el secretari general del Parlament va afirmar que els preàmbuls “normalment no es voten ni es publiquen”.

La fiscal equipara la DUI amb “una farsa o un sainet” 

La fiscal ha dit que si considerava que havia estat una “declaració política” volia dir que era una “farsa un sainet”. “Si vostè considera que la política és això serà vostè, jo crec que és una cosa seriosa”, li ha contestat Forcadell.

Al Parlament s’ha de parlar de tot

Preguntades per les famoses lleis del referèndum i de desconnexió, aprovades els dies 6 i 7 de setembre de 2017, Forcadell ha defensat el debat ja que als parlaments “s’ha de parlar sobre tot” amb l’únic límit del respecte als drets humans, i ha assegurat que ella no era una “censora” per deixar debats fora de la taula. Així ha assegurat que tot sovint es debaten i aproven lleis que després es mostren com inconstitucionals.

El ‘moment Sabadell’ de la declaració de Forcadell

La declaració de Forcadell ha tingut un moment sabadellenc, quan la fiscal, Consuelo Madrigal, l’ha preguntat si va “presidir” un acte de protesta el 20 de setembre de 2017 a la plaça Sant Roc. Aquell dia les entitats independentistes van concentrar-se per protestar contra l’operatiu judicial i policial a la conselleria d’Economia, i també davant el domicili del sabadellenc Joan Ignasi Sànchez. La jornada va acabar amb algunes detencions.

Forcadell, el 20 de setembre de 2017, a l'acte que ha sortit al judici. Autor: David B.
Forcadell, el 20 de setembre de 2017, a l’acte que ha sortit al judici. Autor: David B.

Al vespre, davant unes 6.000 persones, Forcadell va participar en l’acte com presidenta del Parlament, i va prendre-hi la paraula, amb un discurs curt, i intens, on 10 dies abans de l’1 d’octubre va assegurar que “res ens aturarà; votarem, votarem i votarem” (més info: ‘Això va de drets civils; no va d’independència’).

“Vaig demanar la llibertat dels companys detinguts perquè creia que era el que havia de fer perquè a alguns els coneixia, però no vaig presidir cap acte”, ha remarcat.

La fiscal no ha inquirit res en concret sobre l’acte ni ha acusat Forcadell de gaire cosa de forma explícita més enllà de si va demanar votar i també la llibertat dels detinguts, com va fer l’endemà en un altre acte a Barcelona del qual s’ha passat el vídeo a la sala.

La sabadellenca també ha rebutjat formar part de cap operatiu per implantar la República, més enllà del seu paper primer com a presidenta de l’ANC i després com a presidenta del Parlament.

Foto portada: Forcadell, al Suprem. Autor: ACN. 

Comments are closed.