Foto portada: la presidenta del comitè d'empresa d'Ingesan, Antonia Maqueda. Autor: O.Orriols.

El ple de març, en cinc claus

El ple municipal de març de 2015 ha durat unes quatre hores, malgrat tenir més de 20 punts. A banda de les diverses mobilitzacions que han confluït a la plaça Sant Roc, ha tingut diversos punts d’interès, que repassem en aquesta informació.

El ple ha tingut una absència. El regidor Paco Bustos (PSC) no hi ha assistit, com tampoc va fer el mes passat. El PSC ha tret endavant bona part dels punts en solitari, o amb l’aquiescència del regidor no adscrit (exPP) Antonio Vega. Vega, com el regidor sense funcions Joan Manau (PSC) ha abandonat el ple al final de la part resolutiva. Entre els temes interessants, hi ha hagut els següents.

1. La concessió per netejar els edificis se segrega en tres parts

El ple va aprovar segregar en tres lots la concessió de la neteja d’equipaments municipals després que l’antiga titular, Ingesan, renunciés a la concessió. Ara s’han fet tres lots, ara en concurs de nou. Les empreses guanyadores dels nous lots seran Óptima Lesán, Valoriza i la pròpia Ingesan. Al ple ha intervingut la presidenta del comitè d’empresa, Antonia Maqueda, que ha avisat que ara serà més difícil controlar el compliment de la concessió i ha alertat que Ingesan no ha complert les condicions laborals i els compromisos concrets amb el consistori. L’oposició també ha assegurat que el govern local no ha fiscalitzat adeqüadament el compliment de la concessió. La plantilla actualment supera les 200 treballadores.

El debat ha derivat, com en altres ocasions al ple, al voltant de la necessiat de mantenir o fer marxa enrere en el sistema d’externalització. Entesa, ICV i EUiA mantenen que caldria recuperar el servei, mentre el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, l’ha defensat ja que “és utilitzat per governs locals, autonòmics i estatal”. “París o Berlín estan municipalitzant serveis de nou”, ha assegurat la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, dient que fent-ho el servei costaria un 20 per cent menys.

2. Adéu a la Fundació Parc de Salut, Sabadell Universitat i COPEVO

El ple ha finiquitat la Fundació Parc de Sabadell, l’associació Sabadell Universitat i el Consorci de Promoció Econòmica i per l’Ocupació. Tres òrgans on estava implicat l’Ajuntament juntament amb altres agents públics i privats que queden en l’oblit a causa de diversos problemes, bàsicament econòmics. La Fundació Parc de Salut, vist que el projecte no s’ha dut a la pràctica com estava previst, es disoldrà, malgrat que part de la seva tasca seguirà a la Fundació Parc Taulí. L’entitat Sabadell Universitat, nascuda l’any 2002 per potenciar les relacions entre la ciutat i les universitats, tanca després de cinc anys sense organitzar cap activitat. Finalment, el COPEVO es disol i part de les seves funcions seran assumides de nou pel Consell Comarcal del Vallès Occidental.

3. Aprovada l’ordenança que permet multar els propietaris de pisos buits

La tramitació per poder sancionar els propietaris amb pisos buits que no posin els immobles al mercat ha arribat a la seva fi amb l’aprovació de l’ordenança municipal per verificar els habitatges buits. L’ordenança surt endavant amb l’única oposició del PP. La resta de grups hi han donat suport malgrat que CiU ha lamentat que no s’hagin tingut en compte les al·legacions de la Cambra de la Propietat. Tot i així, la federació nacionalista ha felicitat a la tinent d’alcalde, Marta Farrés, per la seva “cintura política”. No així part de l’esquerra, que ha posat de manifest com Terrassa fa més d’un any que té el procediment en marxa. “Terrassa ens ha passat la mà per la cara en polítiques d’habitatge”, ha dit el regidor d’EUiA, Joan Mena.

4. La TUS adquirirà tres nous autobusos

La cooperativa TUS, que gestiona el sistema de bus urbà des de fa tres dècades, ha estat autoritzada per seleccionar ofertes per adquirir tres nous vehicles per incorporar a la flota aquest any 2015. Part dels regidors han posat de manifest que la flota està sensiblement més envellida que en municipis similars, com Barcelona, on la flota té set anys de mitjana mentre que a Sabadell és de 11,4 anys. “Des de 2006-2008 no hem renovat la flota”, ha denunciat el regidor Maties Serracant (Entesa).

5. CiU aprova la seva moció

Convergència i Unió ha aconseguit llum verda a la seva moció per donar suport a la simplificació de les obligacions tributàries per les entitats sense ànim de lucre. La proposta deriva de la reforma estatal que obliga les entitats a presentar l’Impost de Societats. La federació nacionalista demana al govern que posi recursos per facilitar les tasques a les entitats així com intentar canviar la llei.

Foto portada: la presidenta del comitè d’empresa d’Ingesan, Antonia Maqueda. Autor:  O.Orriols. 

Comments are closed.