El ple de novembre, en 5 claus

Amb 23 punts a l’ordre del dia, el ple de novembre finalment ha estat menys llarg de l’habitual. Poc més de quatre hores, amb un recés i la suspensió temporal per l’acció dels iaioflautes. De les set mocions que l’oposició portava a votació, finalment s’han debatut només tres, que s’han aprovat amb unanimitat.

El ple de novembre a Sabadell ha estat marcat per l’aprovació de les taxes i impostos per l’any vinent i també per la irrupció dels iaioflautes, que ha provocat la suspensió temporal de la sessió. Però en les més de quatre hores de debat, s’han pres altres decisions. Les repassem en cinc punts.

1. Es declarara il·legítim el diferencial d’interessos que es paguen pel pla d’ajust

El ple ha declarat “il·legítim” part del deute municipal. I és que al haver-se acollit al pla de proveïdors de l’Estat (22,7 milions per a pagar factures pendents de l’any 2011) el consistori ha de pagar a una desena d’entitats financeres un 6 per cent d’interessos. Per la seva part, les entitats financeres els van rebre per part del ministeri d’Hisenda a un interès inferior al 1 per cent.

Els grups municipals consideren que és injust. “Guanya la banca i perden els ciutadans”, ha dit el regidor d’EUiA, Joan Mena. La proposta venia de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute i ha estat duta al ple per CiU, Entesa, ICV i EUiA. Finalment, els socialistes també s’han sumat.

2. L’Ajuntament demana més beques menjador

Iniciativa per Catalunya Verds proposava demanar a la Generalitat més beques menjador pels escolars de la ciutat. Es vol que cap infant en situació vulnerable es quedi fora. Carme Garcia ha assegurat que retallar les beques posa en risc el futur dels menjadors escolars i dificulta la supervivència de desenes de famílies.

La proposta ha sortit endavant amb el vot favorable de tots els grups, inclòs CiU, que governa a la Generalitat. El curs 2012-2013 hi havia 1.700 famílies que van demanar beca a Sabadell. Aquest nou curs ja són més de 2.000. El consistori ha complementat la partida en el darrer any.

3. Josep Maria Plans donarà nom a un centre cívic, no al CAP

Després de diversos intents de rebatejar el Centre d’Atenció Primària Nord amb el nom de Doctor Josep Maria Plans, finalment s’ha aprovat aquest fet. Però finalment no serà el CAP Nord qui tingui com a nom el que va ser regidor de Sanitat durant diversos anys sinó el Centre Cívic de Can Deu. Els sis partits polítics de l’Ajuntament han aprovat la moció conjuntament amb el vist-i-plau de la família i la comissió que va intentar-ho fa uns anys i no se’n va sortir pel vot contrari del govern socialista.

Carrasco prenent possessió com a regidora. Autor: J.d.A.
Carrasco prenent possessió com a regidora. Autor: J.d.A.

Tots han destacat la figura del primer regidor de Salut de l’Ajuntament democràtic (“una persona de caràcter peculiar i que no deixava indiferent ningú”, segons la regidora de Salut, Cristina Moreno (PSC) i han destacat que Plans va treballar al CAP Nord, durant molts anys ubicat a l’actual centre cívic. Per part seva, la portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha expressat que caldria fer un homenatge en línia del pensament de Plans i “la defensa de la sanitat pública”. “Josep Maria Plans avui pensaria que la sanitat pública està en perill”, ha dit Garcia. La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha assegurat que va fer una “política d’avantguarda pel moment”.

4. Anna Carrasco ja és regidora

Després de dos mesos sabent que Anna Carrasco substituiria Montserrat Capdevila com a regidora, finalment Carrasco ha pres possessió del seu càrrec. A nivell de partit, és secretària d’Organització del PSC de Sabadell. Ara serà regidora de Relacions Ciutadans i presidirà el Consell de Districte 6, relatiu als barris del sud de Sabadell (La Creu de Barberà, Espronceda, Campoamor i Les Termes).

5. Acaben el ple 23 dels 27 regidors

El ple municipal ha començat amb 26 dels 27 regidors a la sala. L’alcalde ha excusat l’absència del regidor no adscrit Antonio Vega, que no ha pogut assistir a la sessió. Però a mitja sessió, el regidor socialista i exalcalde Manuel Bustos ha abandonat el ple just abans de que els iaioflautes irrumpissin a la sala de plens. Ja no ha tornat.

Per la seva part, un cop finalitzada l’ocupació de la sala pels iaioflautes i un cop han llegit el manifest i s’ha reprès la sessió, els dos regidors del PP també l’han abandonat en protesta per la “manca d’autoritat” que consideren ha mostrat Sánchez davant aquesta acció, permetent la intervenció dels iaioflautes en el ple. Els dos regidors populars tampoc han tornat al ple i fins i tot han deixat per una altra sessió la moció que portaven a discussió, que demanava instal·lar un parc esportiu a la part alta del barri de Torre-romeu.