Ple pressupostos Sabadell 2014

El PSC es queda sol i aprovarà el pressupost per Junta de Govern

  • Tots els grups rebutgen la proposta. Gesa (PP) a Ayuso (PSC): “Menys fotos i més gestionar”.

  • El govern aprovarà a la Junta de Govern la proposta emparant-se en la llei ARSAL.

Per segon any consecutiu, el govern socialista local s’ha quedat sol en la votació dels pressupostos municipals. En aquest cas, però, s’ampararà a un article de la Llei de Racionalització de l’Administració Local (ARSAL) per tirar-los endavant. El PSC no ha pogut forçar ni una abstenció entre els quatre grups i dos regidors adscrits de l’oposició.

El tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso (PSC) ha estat l’encarregat de presentar la proposta. Després d’una explicació de 30 minuts en la línia de la mostrada divendres davant els mitjans de comunicació (més info: ‘Les claus del pressupost per a l’any 2015‘) ha assegurat que el govern vol preservar els serveis públics i la cohesió social. Ha desgranat les línies mestres del pressupost, que considera un “pas endavant per garantir la solvència i l’eficàcia dels serveis públics a la ciutat”.

Malgrat tot, però, el PSC no ha convençut cap dels 14 regidors de l’oposició. Ningú ha votat a favor ni s’ha abstingut. Tots els grups i també el regidor Carles Marlés han assegurat que tan sols han tingut tres reunions per parlar del pressupost. S’han evitat les reunions bilaterals amb les formacions més proclius a l’aprovació, com havia estat tradició.

Ara el diàleg era més necessari que mai, amb un pressupost que hauria d’executar en bona part el proper govern”, ha lamentat Virgínia Domínguez (Entesa). Carles Rossinyol (CiU) ha dit que el govern “s’arrepenja en l’ARSAL per aprovar el pressupost per la Junta de Govern” i creu que arriben al final del mandat “sense esma, ganes ni projecte”. Esteban Gesa, del PP, ha recomanat a Ayuso que es faci “menys fotos i més gestió”.

Tant ICV com EUiA han considerat el discurs d’Ayuso d’electoralista i sense rumb. Bona part dels grups han demanat més concreció en la presentació. En el torn de rèplica, Ayuso ha reincidit en la idea que el govern ha mantingut tots els serveis a la ciutat malgrat la crisi econòmica, i una caiguda del pressupost des de l’any 2007.

Però tampoc ha convençut l’oposició. “No han volgut pactar”, ha dit Marlés (ex-ICV). “Només ens expliquen fum”, ha assegurat Marisol Martínez (EUiA). “Fa un discurs impropi d’un tinent d’alcalde d’Economia”, ha reblat Virgínia Domínguez.

A la contrarèplica i per tancar el debat, llavors Ayuso ha assegurat que el govern local aprovarà en la propera Junta de Govern Local els pressupostos “per responsabilitat”.

Lamento que després de tres sessions de la Comissió Informativa no hagin fet propostes”, ha dit, i ha qualificat els discursos de l’oposició com a “buits”. “Sap greu que alguns grups centrin el seu discurs en clau electoral i votin en contra per això”, ha finalitzat.

Sigui com sigui, per segon any consecutiu el ple ha rebutjat els pressupostos. A diferència però del 2014, el govern ara no els haurà de prorrogar, ja que podrà usar l’aprovació per Junta de Govern, com segons Ayuso també ha fet, per exemple, l’ajuntament de Mataró. Un as a la màniga que, segons alguns grups, ha fet que el govern no hagi ni intentat arribar a acords.

Foto portada: Ayuso, l’alcalde Juan Carlos Sánchez, i la regidora Farrés, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

Comments are closed.